Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Σύψυχο "κατηγορώ" των πνευματικών ανθρώπων

Σύσσωμος ο κόσμος των γραμμάτων και τεχνών, καταδικάζει ομόφωνα το νέο στυγερό έγκλημα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού, έγκλημα που δημιουργεί ολέθριες συνέπειες για τους λαούς όλης της Βαλκανικής. Οι πνευματικοί άνθρωποι και οι καλλιτέχνες, σε διάφορους τόνους, υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας παλλαϊκής αντίδρασης και καταδίκης του αμερικανονατοϊκού κυνισμού (το πλήθος των δηλώσεων μας υποχρεώνει να δημοσιεύσουμε ένα μόνο μέρος τους σήμερα, συνεχίζοντας στον αυριανό "Ρ").

ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ (σκηνοθέτης)

"Εγώ δεν τα έχω με τον Κλίντον, ούτε με το ΝΑΤΟ, ούτε με τον Σολάν... Ούτε βέβαια, με αυτά τα δεκαπέντε θλιβερά ανθρωπάκια που παριστάνουν τους ηγέτες των "Ανεξάρτητων" κρατών της Ευρώπης! Αυτοί - και οι πράξεις τους - είναι γνωστοί και σιχαμένοι...

Τα βάζω, όμως, μαζί σου τρομοκρατημένε και συμφεροντολόγε μικροαστέ. Με σένα που επιτρέπεις να απογειώνονται τα αεροπλάνα από τον τόπο σου. Με σένα που επιτρέπεις τα στρατεύματα να περνάνε από τον τόπο σου. Με σένα που στέλνεις το παιδί σου σε τέτοιους ανήθικους πολέμους.

Τα βάζω με σένα γιατί εσύ - και η τακτική σου - επιτρέπεις σ' αυτές τις απάνθρωπες συμμορίες να πυροβολούν στο ψαχνό ανύποπτους ανθρώπους. Να σκοτώνουν, να γκρεμίζουν... Τα βάζω με σένα, γιατί δεν καταλαβαίνεις πως θα είσαι το επόμενο θύμα.

Τα βάζω με σένα, γιατί σε έχουνε πείσει - και προσπαθείς με τη σειρά σου να πείσεις και μένα - πως δε νικιέται αυτό το τέρας. Τα βάζω με σένα, γιατί δεν καταλαβαίνεις - ή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις - πως αυτό το τέρας, τελικά είσαι εσύ. Γιατί εσύ, με τη συμπεριφορά σου, το θρέφεις, το μεγαλώνεις και το στρέφεις εναντίον μου".

ΑΡΜΕΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ηθοποιός - συγγραφέας - σκηνοθέτης)

"Το αμερικάνικο Κογκρέσο και το ΝΑΤΟ είναι κατακριτέα. Δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο. Δεν είναι συμμαχικές οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Είναι συμμαχία δολοφόνων. Είμαι αγανακτισμένος. Είμαι στο πλευρό των Σέρβων κι αν χρειαστεί θα πολεμήσω γι' αυτό".

ΒΑΛΑΣΗ ΖΩΗ (συγγραφέας)

"Καμιά λογική ή ιστορική εξήγηση, καμιά - ακόμα και η πιο σαθρή - δικαιολογία δεν μπορεί να επινοηθεί γι' αυτή την κυνική επίθεση που εξαπόλυσε στη Σερβία η ληστρική συμμορία των Αμερικανών και Ευρωπαίων βαρβάρων.

Απροκάλυπτα και καταστροφικά η αμερικανική απληστία, η ευρωπαϊκή υποκρισία, αλλά και η ελληνική δουλικότητα συνωμότησαν για τη δυστυχία όχι μόνο μιας χώρας, αλλά ολόκληρης της χερσονήσου, και κατά του μέλλοντος, που κάθε άνθρωπος και όχι μόνο οι Αμερικάνοι έχει δικαίωμα να ονειρεύεται και να προετοιμάζει.

Πώς μπορούμε εμείς οι Ελληνες, τούτες τις μέρες μάλιστα που τιμάμε τη γιορτή της Απελευθέρωσης και το όραμα της παμβαλκανικής αδελφοσύνης, να ανεχόμαστε άκριτα, αμήχανα και υποτακτικά την παραβίαση κάθε έννοιας και κάθε κατάστασης ελευθερίας και δικαίου και δεν ξεσηκωνόμαστε; Πώς δεν ξεσηκωνόμαστε για να ανατρέψουμε και αυτή την ανισόρροπη πορεία προς την ενοποίηση με τους εχθρούς, που δε γνωρίζουν παρά μόνο στόχους και μέσα καταστροφής;".

ΒΑΛΑΣΗ ΜΠΕΤΤΥ (ηθοποιός)

"Θεωρώ την επέμβαση του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών αποτρόπαια και εγκληματική. Δεν πρέπει να μείνουμε θεατές. Δε μας αγγίζει το θέμα μόνο επειδή συμπάσχουμε με το γιουγκοσλάβικο λαό σαν άνθρωποι. Ο κίνδυνος είναι δίπλα μας. Οι Αμερικανοί δηλώνουν ότι θέλουν να επιβάλλουν την τάξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοια πράγματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δε θέλουν να επιβάλουν την τάξη, αλλά να μας χώσουν πέρα για πέρα στη Νέα Τάξη Πραγμάτων".

ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΝΕΝΑ (τραγουδίστρια - συνθέτης)

"Ισως σήμερα το δικό μας σύνθημα "Ελευθερία ή Θάνατος" να είναι το μήνυμα που μας φωνάζουν οι Σέρβοι. Εύχομαι στη Σερβία και στους Σέρβους υπομονή. Εχει τύχει να επισκεφθώ το Κόσσοβο εδώ και δέκα χρόνια και μου σπαράζει η καρδιά όταν θυμάμαι τη φτώχεια αυτών των ανθρώπων. Τα λεφτά που στοιχίζουν για να σηκωθούν και να βομβαρδίσουν τα αεροπλάνα αν το ΝΑΤΟ τα πρόσφερε σε αυτούς θα μπορούσαν να δουν μια άσπρη μέρα. Οι Αμερικανοί και οι Δυτικοί σκορπάνε το θάνατο. Δεν είναι άξιοι να μας δείχνουν το δρόμο. Είναι ένας δρόμος στείρος, γεμάτος μίσος και τιμωρία για τους ανθρώπους".

ΒΕΗ ΓΙΩΤΑ (τραγουδίστρια)

"Ολοι περιμέναμε ότι θα γίνει τέτοια επέμβαση. Επέμβαση - επίδειξη δύναμης, που τη συνηθίζουν τελευταία οι ΗΠΑ για να μας δείξουν πόσο παντοδύναμες είναι. Μ' αυτή την εισβολή όμως, όσο αδύναμη κι αν είναι σήμερα, η Ρωσία πρέπει να αναλάβει όπως παλιότερα την ευθύνη της, γιατί η επίθεση αυτή αποτελεί μέγιστο κακό σε βάρος κάθε ισορροπίας των λαών. Γι' αυτό καταδικάζω και την Ευρωπαϊκή Ενωση που επέτρεψε να οδηγηθούν τα πράγματα στον πόλεμο. Και βέβαια οι Αμερικάνοι δεν επεμβαίνουν "ειρηνικά" όπως λένε. Δίνουν το έναυσμα για να ανάψουν τριγύρω φωτιές. Οι λαοί της περιοχής θα είναι τα μόνα θύματα αυτής της επέμβασης, που ισοπεδώνει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και τον πολιτισμό των λαών. Μετά την πτώση του σοσιαλισμού έπρεπε να περιμένουμε ότι τέτοια θα έχουμε. Κι αν οι λαοί δε συσπειρωθούν για να αντιπαλέψουν την PAX AMERIKANA ποτέ δε θα ηρεμήσουν. Ιδιαίτερα οι μικροί λαοί. Πρέπει πια οι λαοί να αντιπαλέψουν αυτή την ανήθικη επέμβαση, που επιχειρεί όχι μόνο να αποδυναμώσει εντελώς τη Σερβία αλλά και να τρομάξει κάθε κράτος που θα 'θελε να σηκώσει κεφάλι. Ομως κάποια στιγμή θα αφυπνιστούν οι λαοί. Κι άλλωστε το σημερινό "ιμπέριουμ" σαπίζει, θυμίζοντας τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία".

ΒΟΪΣΚΟΥ ΕΛΕΝΗ (συγγραφέας)

"Μια θα ήταν η λύση για την Ευρώπη: Εξω από το ΝΑΤΟ. Η "Ενωμένη Ευρώπη" αποδείχνεται ενωμένη στην υποδούλωσή της. Μέσα στη λαίλαπα της καταστροφής υπάρχει και μία αναλαμπή: Ορισμένοι θαυμαστές της αμερικάνικης πολιτικής μετατρέπονται ολοένα σε κατηγόρους της".

ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (ηθοποιός)

"Οι Αμερικάνοι, το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη, παριστάνουν τους δίκαιους δικαστές και στα Βαλκάνια. Είναι φανερός, πια, ο ιμπεριαλιστικός τους χαρακτήρας. Ο γιουγκοσλάβικος λαός, οι λαοί των Βαλκανίων δε ζήτησαν τοποτηρητές. Ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης, που διαβεβαιώνει από τα ΜΜΕ το λαό για μη εμπλοκή, είναι επίσης φανερός. Οταν αφήνουμε τα αμερικανικά στρατεύματα να περνούν από τη χώρα μας, βοηθάμε στην ανάφλεξη της περιοχής. Οι καλλιτέχνες που ξέρουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να σταθούμε πλάι στις δυνάμεις που πολεμούν αυτή τη νέα τάξη και μ' όλο το λαό να αντισταθούμε στα σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ. Ξέρουμε ποιοι αγωνίζονται για την πραγματική Ειρήνη και ποιοι θέλουν να τη θάψουν. Να αντισταθούμε σε όσους μας θέλουν μοιρολάτρες και παθητικούς θεατές στα γεγονότα. Τα πράγματα παίρνουν τραγικές διαστάσεις και μας υποχρεώνουν σε δράση".

ΚΑΖΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ηθοποιός)

"Αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να δούμε στις μέρες μας. Δεν πρόκειται πια για ωμή επέμβαση, αλλά για το ότι η Αμερική θέλει να αποδείξει ότι θα επιβάλει τη θέλησή της. Πρόκειται και για γελοιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών. Για την εξασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, που έχουν σχέση και με τη Μέση Ανατολή. Μέσα σ' αυτό το γεγονός πρέπει να δει κανείς ότι υπάρχει και η αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας σε ρυθμιστικού παράγοντα στην περιοχή. Ακόμα κι αν δε συρθεί η ελλάδα σε πόλεμο, βέβαιο είναι ότι θα χάσει από τα εθνικά της συμφέροντα σαν να 'χει χάσει πόλεμο.

Εχει την αίσθηση κανείς ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένα μεγαφωνάκι, απ' όπου ακούγεται η θέληση της Αμερικής. Αυτό που δεν ξέρει κανείς είναι με ποιο τρόπο μπορούν να δραστηριοποιηθούν οι δυνάμεις σε κάθε τόπο που έχουν άλλη αντίληψη για τη ζωή, ώστε να τα βρουν δύσκολα οι Αμερικάνοι. Ωστε να γίνει ένα στραπάτσο της Αμερικής και του ΝΑΤΟ, και με το να ξυπνήσει και η "κοιμισμένη αρκούδα" και να πάρει κάποια μέτρα".

ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (τραγουδιστής)

"Πιστεύω απόλυτα ότι οι ΗΠΑ δείχνουν πια όλη την ωμότητά τους. Αδιαφορώντας ακόμα και για τον ΟΗΕ προχώρησαν σ' αυτή τη σφαγή. Γι' αυτό πρέπει να κινητοποιηθεί κάθε λαός και ο δικός μας και να ουρλιάξει ενάντια και σ' αυτό το έγκλημα. Να βροντοφωνάξει αυτό που χρόνια λέμε και επιβεβαιώνεται "Φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι". Για μας, τους απλούς ανθρώπους η στάση της Ρωσίας είναι μια ελπίδα, αλλά αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να κατεβούμε στους δρόμους για να καταλάβουν ότι εκείνοι που υπάρχουν είναι οι λαοί. Δεν υπάρχει κανένας πλανητάρχης. Αυτό το έγκλημα πρέπει και μπορούν να το σταματήσουν οι λαοί. Και μόνον οι ΛΑΟΙ. Και ο δικός μας λαός, πρώτος πρέπει να δώσει αυτό το παράδειγμα".

ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΘΥΜΙΟΣ (ηθοποιός)

"Ντρέπομαι για όλους τους "Ευρωπαίους" ηγέτες, γιατί δεν ηγούνται, αλλά έπονται των αμερικανικών συμφερόντων, που "ως εκ θαύματος", είναι δολοφονικά. Βέβαια, αυτοί βλέπουν τον Μιλόσεβιτς ως δολοφόνο και ξεχνούν ότι ο σερβικός λαός είναι ένας λαός φίλος και σ' όλη του την ιστορία, παθών και αυτός όπως κι εμείς. Το ότι είναι ομόθρησκός τους, για όσους είναι Χριστιανοί, είναι μια ευκαιρία να ντραπούν παραπάνω. Επιτέλους τέρμα στους "Ταρτούφους". Πρέπει να συγχαρούμε την Αυστρία και να ντρεπόμαστε για τη χώρα μας και για όλη την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στον Κλίντον είναι ένα ανδρείκελο, δολοφονικό και γελοίο που θα γραφτεί στην ιστορία με τα χειρότερα γράμματα. Ενα πρέπει να ευχόμαστε, οι λαοί του κόσμου να ξυπνήσουν. Είναι η μοναδική λύση. Κανείς δε μας πείθει όταν λέει "τι μπορεί να κάνει ένας λαός;". Ενας λαός μπορεί να κάνει τα πάντα. Αρκεί να είναι ξύπνιος και να ξέρει τι τον συμφέρει. Επιτέλους τα ΜΜΕ δεν μπορεί να είναι το αιώνιο άλλοθι. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τους ηγέτες μας. Εύχομαι καλή λευτεριά για όλο τον κόσμο".

ΚΩΧ ΜΑΡΙΖΑ (τραγουδίστρια - συνθέτης)

"Νιώθω βαθιά θλίψη, οδύνη και οργή. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος με συνείδηση, που να μην καταδικάζει αυτή την εισβολή. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πια ότι οι Αμερικανοί τελείως απροκάλυπτα δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο. Είναι φανερή η σκοπιμότητα της εισβολής στη Γιουγκοσλαβία. Την "ευαισθησία", που ψευδώς ισχυρίζονται και προβάλλουν, δεν την έχουν δείξει σε άλλες περιοχές, όπως στην Κύπρο με την τουρκική εισβολή. Ομως, δεν έχουν αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και ότι ο κόσμος διεκδικεί πλέον συνειδητά το δίκιο του. "Δουλεύουν" με βάση τα προγράμματά τους και δεν αντιλαμβάνονται τους αστάθμητους παράγοντες και αυτά που οι λαοί με παράδοση είναι σε θέση ν' αντιτάξουν".

ΛΗΝΑΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ (ηθοποιός)

"Είναι ντροπή να υπάρχουν έστω και λίγοι άνθρωποι ακόμα που να δικαιολογούν τις αθλιότητες των Αμερικανών, όταν εδώ και έξι χρόνια ακριβώς, έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους. Δημοσιευμένο σε σοβαρές αμερικάνικες εφημερίδες: "Θα αλλάξουμε τα σύνορα της Βαλκανικής ή με το καλό ή με τη βία". Οι πνευματικοί μας άνθρωποι πότε θα ξυπνήσουν; Οταν οι Αμερικανοί αλλάξουν τα σύνορα και της Θράκης";

ΜΕΛΑ ΕΥΑ (ζωγράφος - χαράκτρια - πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας)

"Υπάρχει ένα δημοτικό τραγούδι από τον καιρό του 1821 για κάποιο Βασίλη που πήρε τα βουνά και πολεμούσε: "Βασίλη, κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης...". Αν σε κείνους τους χρόνους κυριαρχούσε αυτή η λογική της μάνας του Βασίλη, δε θα γινόταν ποτέ η επανάσταση και καμιά επανάσταση. Το ερώτημα που μπαίνει σε κάθε πολίτη σήμερα είναι: θα παρακολουθεί την ιστορία από την τηλεόραση; Θα μείνει "νοικοκύρης"; ή θα μπει μπροστά ενεργητικά και μαχητικά να αγωνιστεί ξανά για την εθνική ανεξαρτησία - που αποδεικνύεται πως δεν υφίσταται - και για την ειρήνη; Γιατί το μέλλον μόνο οι λαοί μπορούν να το ορίσουν, σ' αυτούς είναι η δύναμη και το χρέος".

ΜΗΤΣΙΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ (τραγουδιστής)

"Είναι απάνθρωπη η επίθεση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ξέραμε ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός αποσκοπεί στο μοίρασμα του κόσμου, όμως αυτό που με θλίβει είναι η ανυπαρξία της Ευρώπης. Είδα μια σχέση δημοσίου υπαλλήλου όλων των Ευρωπαίων ηγετών προς την Αμερική. Οι άνθρωποι που κυβερνούν την Ευρώπη είναι ανύπαρκτοι, νάνοι. Και βέβαια φάνηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ούτε κι ενιαία σύνορα της Ευρώπης. Φάνηκε ότι όταν θέλουν οι Αμερικανοί μπορούν να διαλύσουν την Ευρώπη. Δεν υπήρξε ούτε ένας Ευρωπαίος ηγέτης να ορθώσει το ανάστημά του.

Θλίβομαι, επίσης, για το ότι δεν υπάρχει πλέον η Σοβιετική Ενωση, ο καθοριστικός ανθρωπιστικός παράγων ισορροπίας για τον πλανήτη μας. Θεωρώ ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη αφύπνισης των λαών".

ΡΟΚΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (γλύπτης - πρόεδρος του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης ΤΕΙ Αθηνών)

"Τώρα στη Σερβία... Είναι απανωτές οι φορές που χωρίς εμάς για μας οι αλαζόνες "φουσκωτοί" του κόσμου πασχίζουν με όλα τα μέσα να μας σώσουν, με τα παρανοϊκά τους όνειρα, ξεριζώνοντάς μας. Παρακαλώ προσέξτε χωρίς μεγάλη προσπάθεια τα πρόσωπά τους. Υπάρχει ίχνος ευφυϊας; Δειλοί και κουτοπόνηροι ξέρουν να σκοτώνουν με παγωμένο χαμόγελο, από χιλιόμετρα, γυναικόπαιδα για... το καλό τους. 'Η να φτιάχνουν σενάρια για να παίζουν τα στρατιωτάκια. Εντονο "αμάν πια". Λαοί της Λουζιτάνιας, της Πενσυλβάνιας, της Νέας Υόρκης, του Τέξας, της Ουάσινγκτον ξυπνήστε. Ξεσηκωθείτε, σας ταϊζουν κουτόχορτο με αίμα για να μην αντιδράτε. Ρίξτε τα "φουσκωτά" ατσαλάκωτα γεράκια που σας εξουσιάζουν και μας σκοτώνουν".

ΣΑΜΙΟΥ ΔΟΜΝΑ (ερμηνεύτρια - ερευνήτρια του παραδοσιακού τραγουδιού)

"Καταδικάζω αυτή την ανήθικη, την ύπουλη επίθεση, την επίδειξη ισχύος των Αμερικανών μέσα στην καρδιά της Ευρώπης. Προσπαθώ να καταλάβω τι επιδιώκει να κάνει ο Κλίντον, που παίζει "σκάκι" πάνω από το κεφάλι αθώων ανθρώπων, δήθεν στο όνομα της ειρήνης. Η Ευρώπη από την πλευρά της δεν τόλμησε ν' αντισταθεί στα σχέδιά του, εκτός κι αν είναι κάτι που το έχουν σχεδιάσει όλοι μαζί. Αυτοί είναι οι φονιάδες, αυτοί είναι οι τρομοκράτες και όχι οι λαοί που αντιστέκονται. Πονάει η καρδιά μου γι' αυτό που γίνεται και φοβάμαι ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

ΤΟΚΑΣ ΜΑΡΙΟΣ (συνθέτης)

"Είναι τραγικό να βρίσκονται σήμερα οι λαοί του κόσμου μπροστά στο δίλημμα: εθνική αξιοπρέπεια και κυριαρχία ή καταστροφή. Εύχομαι να μη βρεθεί και η πατρίδα μου η Κύπρος σύντομα σε αυτό το εξευτελιστικό δίλημμα. Αυτή είναι η Νέα Τάξη Πραγμάτων. Αυτό είναι πλέον το "δίκιο" και η "ανθρωπιά". Εδώ μας θέλουν, ή υποτελείς ή νεκρούς".

ΤΟΥΡΝΑΣ ΚΩΣΤΑΣ (τραγουδιστής - πρόεδρος της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας)

"Φοβάμαι, ότι μπαίνουμε σε χρόνια όπου οι σημερινοί αυτοκράτορες πλανεμένοι από τη δύναμή τους και τα ζητούμενά τους οδηγούν τον κόσμο ολόκληρο - όπως και άλλοτε ο Χίτλερ, ο Ναπολέων κ.α. - στο απονενοημένο μεν γι' αυτούς, αλλά και οδυνηρό για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Οι μαριονέτες της διεθνούς πολιτικής σκηνής σιωπούν μόνο και μόνο για να καταγραφούν στην ιστορία κι αυτοί σαν διακριτικοί σύμμαχοι των σημερινών αυτοκρατόρων".

ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ ΝΙΚΗΤΑΣ (ηθοποιός)

"Δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για έναν πόλεμο που γίνεται δίπλα στην πόρτα μας. Πολύ περισσότερο, όταν τα αισθήματά μας προς το γιουγκοσλάβικο λαό είναι φιλικά και πάνω απ' όλα ανθρώπινα. Ας ελπίσουμε ότι τα όσα συμβαίνουν στη φίλη γείτονα χώρα δεν είναι ένας κακός προάγγελος που χτυπά και τη δική μας πόρτα".

ΦΑΡΣΑΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ζωγράφος - χαράκτης)

"Ντροπή για τους άρχοντες της ελληνικής πολιτείας που συνυπογράψανε την έναρξη αυτής της βάρβαρης και επικίνδυνης για την ειρήνη επίθεσης. Περηφάνια για την αντίδραση του ελληνικού λαού και περηφάνια για το σερβικό λαό, που ύψωσε το ανάστημά του σε αυτή την ιμπεριαλιστική επίθεση που εκδηλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Την αμέριστη συμπαράστασή μου στον αγώνα αυτού του λαού".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ