Παρασκευή 26 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Βέρος" ΝΑΤΟικός πρωθυπουργός

Ως γνήσιος πρωθυπουργός μιας χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε χτες ο Κ. Σημίτης, ο οποίος με τις δηλώσεις του για την επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο - που έγιναν από το Βερολίνο όπου συνεδρίαζε η Σύνοδος της ΕΕ - δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τη συνενοχή της κυβέρνησής του στο έγκλημα που συντελείται στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, αγωνιών προφανώς για το... "πρεστίζ" του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας είχαν εξαγγελθεί εδώ και μέρες και ότι αν δεν πραγματοποιούνταν θα θιγόταν η αξιοπιστία τόσο του ΝΑΤΟ, όσο και της Ευρώπης!

Ακολούθως ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι Σέρβοι και Κοσσοβάροι όφειλαν (!) να συμφωνήσουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης, αλλά τελικά, υπογράμμισε, η Γιουγκοσλαβία δεν υπέγραψε τη συμφωνία του Ραμπουγιέ. "Είχαμε ήδη επισημάνει στον κ. Μιλόσεβιτς, μάλιστα ο κ. Πάγκαλος είχε πραγματοποιήσει και ειδική επίσκεψη γι' αυτό το λόγο - συνέχισε ο πρωθυπουργός -, ότι αν τραβήξει το σχοινί θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο"...

Απαντώντας, δε, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι η δήλωση των "15" για το Κόσσοβο, μια δήλωση με την οποία η ΕΕ υποστηρίζει τη στρατιωτική επέμβαση, δε στρέφεται κατά του σερβικού λαού...

Βεβαίως ο κ. πρωθυπουργός, πάντα... ευγενής, δεν παρέλειψε να εκφράσει τη θλίψη του για τα θύματα στη Γιουγκοσλαβία και το Κόσσοβο, από όποια πλευρά κι αν προέρχονται, όπως είπε...

Υποκρισία

Αφού, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης εξάντλησε κάθε όριο ΝΑΤΟ-φροσύνης από την οποία διακατέχεται, μετά επιδόθηκε στη γνώριμη και για εσωτερική κατανάλωση υποκριτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που, την ίδια ώρα της πιο οφθαλμοφανούς εμπλοκής της στον πόλεμο, εμφανίζεται να δηλώνει ότι "δε συμμετέχει" (!) στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ετσι ο Κ. Σημίτης ανέφερε ότι η λύση στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, προσθέτοντας ότι η διαφορά δεν μπορεί να λυθεί με τα όπλα και τη στρατιωτική επέμβαση(σ.σ: αν και ο ίδιος μετέτρεψε το ελληνικό έδαφος σε "πέρασμα" μεταφοράς των ΝΑΤΟικών όπλων και μισθοφόρων προς το Κοσσυφοπέδιο).

Οσον αφορά την πλήρη αδιαφορία του ΝΑΤΟ ακόμα και προς τον ΟΗΕ, ο Κ. Σημίτης επέλεξε να απαντήσει περίπου σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η Ελλάδα, όπως είπε, είχε επισημάνει την ανάγκη να "καλυφθεί" η στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά, κατέληξε, κρίθηκε τελικώς ότι για την περίπτωση ισχύει η προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας...

Διάβημα για τα Ελληνοτουρκικά

Οσον αφορά τις δηλώσεις των Κλίντον και Μπλερ, για πιθανή ελληνο τουρκική σύρραξη, ως συνέπεια της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, ο Κ. Σημίτης αρνήθηκε ότι υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση των εξελίξεων στο Κόσσοβο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανέφερε, δε, ότι η ελληνική πλευρά προχώρησε σε διάβημα στην Ουάσιγκτον, μέσω του Ελληνα πρεσβευτή, με το οποίο διαμαρτυρήθηκε για το "λανθασμένο" συσχετισμό των δύο θεμάτων από τον Πρόεδρο Κλίντον.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει... σειρά πρωτοβουλιών για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης και θα συνεχίσει σ' αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχει πάρει μέτρα σε επίπεδο αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο συρροής προσφύγων στην Ελλάδα ανέφερε: "Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τους πρόσφυγες, αλλά ελπίζω να μην έρθουν".

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε συνεννοήσεις με τους ομολόγους των γειτονικών χωρών και κυρίως της ΠΓΔΜ, προκειμένου να συγκρατηθεί εκεί το ενδεχόμενο κύμα προσφύγων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ