Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θα πενθώ πάντα, μ' ακούς;

"Θα πενθώ πάντα - μ' ακούς; - για σένα, μόνος, στον Παράδεισο...". Ο Οδυσσέας Ελύτης, αφού "έφερε τη ζωή του ως εδώ", "στο σημάδι ετούτο που παλεύει, πάντα κοντά στη θάλασσα", εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται μακριά από εμάς, εκεί, στο δικό του Παράδεισο. Εξακολουθεί, όμως, να μας "φωτίζει" με το δικό του "Φωτόδεντρο", να ομορφαίνει τον κόσμο με τη "Δέκατη Τέταρτη ομορφιά" και με το υπέροχο ερωτικό του "Μονόγραμμα".

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του νομπελίστα και κορυφαίου Ελληνα ποιητή, του δημιουργού του "Αξιον Εστί". Ευτυχώς, που η ΕΡΤ ξέρει να θυμάται και να τιμά τους μεγάλους δημιουργούς μας, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια. Σήμερα, η ΝΕΤ θα μεταδώσει δύο αφιερώματα στον Οδυσσέα Ελύτη, φέρνοντας κοντά μας, την προσωπικότητα του ποιητή και την ατέρμονη ομορφιά των ποιημάτων του.

Στις 18.30,η εκπομπή της ΝΕΤ "Περι-διαβάζοντας",θα προβάλει ένα αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου μας ποιητή. Η εκπομπή περιλαμβάνει σπάνια τηλεοπτικά ντοκουμέντα, εικαστικές δημιουργίες του Οδ. Ελύτη, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων του.

Δεμένη με έναν άλλο μεγάλο μας νομπελίστα ποιητή, τον Γιώργο Σεφέρη, είναι η εκπομπή "Ριμέικ",που και αυτή είναι αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη. Η εκπομπή της Ρένας Θεολογίδου, που έχει τίτλο "Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, δυο νόμπελ, δύο εποχές". Ο Σεφέρης, ως γνωστόν, ήταν ο πρώτος Ελληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας (1963). Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε το 1979 ο Οδυσσέας Ελύτης. Το "Ριμέικ", μέσα από τη ζωή και το έργο των δύο κορυφαίων μας ποιητών, παρακολουθεί και συγκρίνει το πολιτικό τοπίο και την κοινωνία στις δύο εκείνες στιγμές του '63 και του '79, που η σουηδική Ακαδημία έστρεψε το βλέμμα της στην ελληνική ποίηση. Στην εκπομπή μιλούν η πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ,ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μαρωνίτης,η εκδότρια του Οίκου "Ικαρος" Χρύσα Καρύδη και ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Γεωργουσόπουλος.Στην εκπομπή παρεμβάλλονται πλάνα παλιών εκπομπών του Φρέντυ Γερμανού και του Γιώργου Σγουράκη. Ακούγονται επίσης οι απόψεις του πανεπιστημιακού καθηγητή Γιώργου Σαββίδη,της συζύγου του Γ. Σεφέρη, της Μαρώς Σεφέρη,καθώς και του Νίκου Καρύδη.Ποιήματα του Ελύτη και του Σεφέρη διαβάζει η Πέμυ Ζούνη (ΝΕΤ 20.05).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ