Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Εισήγηση - πρόκληση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ο αρεοπαγίτης Πέτρος Κακκαλής εισηγήθηκε να γίνει δεκτή αίτηση αναίρεσης της Γερμανίας κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς

"Νάιν" στο αίτημα των συγγενών των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος είπε, με την εισήγησή του, ο αρεοπαγίτης Πέτρος Κακαλής στη χτεσινή συνεδρίαση του Α Τμήματος του Αρείου Πάγου! Πρόκειται για εισήγηση - πρόκληση και σε περίπτωση που υιοθετηθεί από το δικαστήριο, σημαίνει ότι οι Ελληνες πολίτες, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, δεν έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από την ελληνική Δικαιοσύνη να τους προστατεύσει και να απονείμει δίκαιο για την τρομερή σφαγή του Διστόμου. Παράλληλα, με την εισήγηση του Π. Κακαλή μπλοκάρεται η διεκδίκηση εκ μέρους του ελληνικού κράτους των 9,5 δισ. δραχμών που επιδίκασε το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς στα θύματα των Γερμανών ναζιστών και υιοθετεί τις θέσεις της Γερμανίας.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς (137/1997) άνοιγε το δρόμο για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων στα θύματα των ναζί. Εναντίον αυτής της απόφασης, το γερμανικό δημόσιο - μέσω της πρεσβείας του στην Αθήνα - άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο, παρακάμπτοντας το στάδιο της έφεσης.

Ετσι, το κρίσιμο θέμα που καλείται να λύσει το Α Τμήμα του Αρείου Πάγου είναι αν η Γερμανία έχει το προνόμιο της ετεροδικίας,δηλαδή αν μπορεί να δικαστεί η υπόθεση σε άλλο κράτος.

Ο εισηγητής Π. Κακαλής στη χτεσινή συνεδρίαση υποστήριξε ότι το Πρωτοδικείο της Λιβαδειάς παραβίασε τον εθιμικό κανόνα Διεθνούς Δικαίου περί ετεροδικίας των κρατών κατά την άσκηση της εξουσίας του και υπερέβη τη δικαιοδοσία του. Κατά την άποψή του, το γερμανικό κράτος έχει δικαίωμα ετεροδικίας "για πράξεις των οργάνων του κατά την άσκηση της κυριαρχικής του εξουσίας". Επίσης, ο Π. Κακαλής υποστήριξε ότι και αν ακόμη οι πράξεις αυτές είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο, ενέχουν άσκηση εξουσίας και συνεπώς η Γερμανία δεν μπορεί να δικαστεί σε δικαστήριο άλλης χώρας.

Αντίθετα, οι δικαστές του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς υποστήριξαν ότι η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα ετεροδικίας και επικαλέστηκαν την άποψη που επικρατεί στο Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με την οποία ένα κράτος στερείται του δικαιώματος της ετεροδικίας, όταν ενάγεται για πράξεις που αποδοκιμάζονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αν το θέμα των αποζημιώσεων εκδικαστεί στη Γερμανία θα αποτελέσει σαφώς θετική τροπή υπέρ των Γερμανών.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Α. Μαγκάκης,συνήγορος στην υπόθεση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, χαρακτήρισε "παραλογισμό" τυχόν άρνηση των ελληνικών δικαστηρίων να αποδώσουν δίκαιο στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου. Κάτι τέτοιο, συνέχισε ο Γ. Α. Μαγκάκης, θα "σήμαινε στην ουσία παραίτηση όχι μόνο ενός ουσιαστικού κυριαρχικού δικαιώματος να απευθύνεσαι στους πολίτες και να τους απονείμεις δίκαιο, αλλά θα σήμαινε παραίτηση και από την ηθική τάξη. Δηλαδή, η Δικαιοσύνη της πατρίδας σου αρνείται ότι έχει το δικαίωμα να προστατεύσει και να ικανοποιήσει τα στοιχειώδη αυτά δικαιώματα που προέρχονται από τη σφαγή του Διστόμου". Τέλος, ο Γ. Α. Μαγκάκης επισημαίνει ότι η τακτική της Γερμανίας συνιστά επιστροφή σε απόψεις του προηγούμενου αιώνα, οι οποίες έχουν καταργηθεί με αφορμή τις φρικτές εμπειρίες της ανθρωπότητας από τα εγκλήματα του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ