Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Οχι" στην Εθνικής Αντιστάσεως

Τον εμπαιγμό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης σε βάρος τους καταδικάζουν αύριο, Τετάρτη, οι συνταξιούχοι με συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τ. Μαυροδόγλου: "Να εγκαταλείψουν τα εγκληματικά τους σχέδια για την κοινωνική ασφάλιση"

Αμεση και αγωνιστική είναι η απάντηση των συνταξιούχων στον κυβερνητικό εμπαιγμό, που εκφράστηκε διά στόματος πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της συνάντησής του την περασμένη Παρασκευή με τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Οργανώσεων. Οι συνταξιούχοι που "εισέπραξαν" τα διαδοχικά "όχι" του κ. Σημίτη, πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη - με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών ΙΚΑ,ΤΕΒΕ και ΤΣΑ - συγκέντρωση καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, στις 9:30 το πρωί στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Κοτζιά).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι τρεις Ομοσπονδίες σημειώνουν ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αγανάκτηση των συνταξιούχων, οι οποίοι και καταδικάζουν αυτή την πολιτική, που κινείται στα πλαίσια της ΟΝΕ, την οποία η κυβέρνηση έχει αναγάγει σε "εθνικό στόχο", αδιαφορώντας για τις απάνθρωπες συνέπειες σε βάρος των συνταξιούχων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου με δήλωσή του στο "Ρ", σημειώνει: "Ο πρωθυπουργός κινούμενος μέσα στα πλαίσια του "μονόδρομου" της ΟΝΕ, αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα στοιχειώδη αιτήματα των συνταξιούχων. Δεν μπορεί ο κ. Σημίτης να επιδιώκει να "καθαρίσει" με το οικονομικό πρόβλημα των συνταξιούχων, δίνοντας το... ΕΚΑΣ. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι το ΕΚΑΣ το παίρνουν 360 χιλιάδες συνταξιούχοι. Εμείς αμφισβητούμε αυτό το νούμερο, δεδομένου ότι, στο ΙΚΑ που είναι ο κύριος όγκος των δικαιούχων, το παίρνουν 220 χιλιάδες. Αλλά και από αυτούς - όπως είχε δηλώσει ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ κ. Σολωμός - μόνο οι μισοί το παίρνουν ολόκληρο. Συνεπώς, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει ότι οι 320 χιλιάδες συνταξιούχοι παίρνουν 19,7 ΗΑΕ, όταν είναι γνωστό ότι οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ σήμερα είναι 16,8 ΗΑΕ. Αν πάρουμε σαν βάση την απώλεια από τον πληθωρισμό, η σύνταξη "πέφτει" στα 15 ΗΑΕ, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στα επίπεδα του 1980. Εκτός από το οικονομικό, ο κ. Σημίτης απέρριψε όλα τα άλλα αιτήματα. Εκεί, όμως, που στάθηκε ιδιαίτερα απαράδεκτος ήταν το γεγονός ότι κάλυψε τις τοποθετήσεις του κ. Νεκτάριου που, ως γνωστόν, στοχεύει να ισοπεδώσει τα πάντα. Καλούμε όλους τους συνταξιούχους να δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση, για να διατρανώσουμε την αγανάκτησή μας, αλλά και την απόφασή μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, μέχρι να μας δώσουν πίσω τα κλεμμένα και μέχρι να εγκαταλείψουν τα εγκληματικά τους σχέδια ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση".

- Στην αυριανή συγκέντρωση καλεί και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Συνταξιούχοι Β. Ελλάδας

Στην προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των συνταξιουχικών οργανώσεων από Μ. Παναγιά, Βέροια, Επικουρικό Μετάλλου, Τύπου, Χάρτου, ΤΕΒΕ και ΙΚΑ με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γιάννη Μαγκριώτη, τέθηκαν υπόψη του υπουργού οι σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των συνταξιούχων που έχει η πολιτική λιτότητας, που συστηματικά εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Καταγγέλθηκε, επίσης, η συγχώνευση του επικουρικού ταμείου Μετάλλου με το ΤΕΑΜ και τονίστηκε ότι απώτερος στόχος αυτών των συγχωνεύσεων είναι η κάλυψη των ελλειμμάτων άλλων ασφαλιστικών οργανισμών.

Επισημάνθηκε ο κίνδυνος για τα αποθεματικά των ταμείων από τη σχεδιαζόμενη "επένδυση" στα χρηματιστήρια, ενώ οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων εξέφρασαν επίσης την οργή τους για στην "εισβολή" - όπως τη χαρακτήρισαν - των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Μακεδονία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ