Τετάρτη 10 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Προσκλητήριο για το συλλαλητήριο της 18ης Μάρτη

"Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και δύσκολος. Οι νικητές όμως θα είμαστε εμείς. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας", υπογραμμίζουν τα δύο Συντονιστικά

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο παμμαθητικό συλλαλητήριο της 18ης Μάρτη στην Αθήνα απευθύνουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Τα δύο Συντονιστικά, που συνεδρίασαν από κοινού την Κυριακή 7 Μάρτη, καλούν τα Τοπικά Συντονιστικά Αγώνα, τις γενικές συνελεύσεις, τα μαθητικά συμβούλια, τους μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά σε νέο παμμαθητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 18 Μάρτη, στις 11 πρωί στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Καλούν, επίσης, τα εργατικά σωματεία, τους γονείς, τους καθηγητές, τους φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους και όλο το λαό σε κοινή δράση σε κάθε δήμο και γειτονιά.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε από τη συνάντηση των Συντονιστικών, επισημαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών αντιδρά ενεργά και μαχητικά στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης. "Στο πλευρό μας έχουμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, όλο το λαό", τονίζουν, διαπιστώνοντας ότι "τώρα πια η "μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης είναι καταδικασμένη στη συνείδηση των μαθητών, γονιών, καθηγητών, στη συνείδηση της πλειοψηφίας του λαού!". Οι μαθητές διαπιστώνουν για μια ακόμα φορά ότι με τον πολύμορφο αγώνα τους, τις μεγαλειώδεις μαθητικές διαδηλώσεις, τα μαζικά μαθητικά μπλόκα και τις καταλήψεις κατάφεραν πολλά. Συγκεκριμένα, σημειώνουν:

  • "Γκρεμίσαμε τη βιτρίνα της διαφημιζόμενης "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης"
  • Κατακτήσαμε μεγάλη ενότητα και συντονισμό στον αγώνα μας
  • Σπάσαμε τη συνωμοσία της σιωπής για τις αιτίες για τα χάλια της εκπαίδευσης
  • Σπάσαμε την τρομοκρατία μέσα και έξω από τα σχολεία
  • Αφήσαμε μετεξεταστέους τους διασπαστές του αγώνα μας
  • Κερδίσαμε το συντονισμό και τη συμπαράσταση με όλο το λαό

"Τώρα πια τίποτα δεν είναι όπως πριν",επισημαίνουν, και εξηγούν: "Με τη μαζική - συντονισμένη δράση μας, τα αιτήματα και τους στόχους μας φέρνουμε το πραγματικά καινούριο.Δεν αγωνιζόμαστε απλά για να γκρεμίσουμε τους νόμους της κυβέρνησης, να ακυρώσουμε την προσπάθεια να μας διώξουν με τη βία από το λύκειο. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή. Με τους αγώνες απαιτούμε να κτίσουμε κάτι καλύτερο. Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των νόμων - λαιμητόμων (2525/97, 2640/98), γιατί δεν έχουν κάποια λάθη, είναι ολόκληρα ΛΑΘΗ", τονίζουν τα Συντονιστικά Αγώνα Αθήνας και Πειραιά. Οι μαθητές δηλώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα, που "δεν έχει επίλογο", διεκδικώντας Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο για όλους, που να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια για τη ζωή, την κατάργηση των ΤΕΕ, την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΛ - ΕΠΛ στην προοπτική του Ενιαίου 12χρονου Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου και απαιτούν ουσιαστική αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

"Ο αγώνας μας θα είναι συνεχής και δύσκολος. Οι νικητές όμως θα είμαστε εμείς. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας", δηλώνουν με αυτοπεποίθηση οι μαθητές, επισημαίνοντας ότι "την ίδια στιγμή που το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές μεγάλων και ακριβών ιδιωτικών σχολείων να αγοράζουν την αποφοίτησή τους από τα λύκεια αλλά και την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ - ΤΕΙ δίχως να δίνουν Πανελλήνιες Εξετάσεις στη Β Λυκείου. Τέτοιοι απόφοιτοι είναι οι κάτοχοι του "Διεθνούς Απολυτηρίου" με τον ξενόγλωσσο τίτλο INTERNATIONAL BACCALAUREAT, που το θεωρεί η κυβέρνηση ισότιμο του απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου. Τέτοια απολυτήρια προσφέρουν ακριβά ιδιωτικά σχολεία (Σχολή Μωραϊτη, Κολέγιο Αθηνών, Κωστέα - Γείτονα, Αμερικανικό Κολέγιο, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Εκπαιδευτήρια Γείτονα). Φτάνουν πια οι διακρίσεις! ΟΧΙ στην Παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς!",δηλώνουν οι μαθητές ζητώντας να "παγώσει" τώρα η κυβέρνηση τα νέα εξεταστικά μέτρα.

ΟΧΙ στην αναπλήρωση - τιμωρία

Τα Συντονιστικά καταγγέλλουν το εξοντωτικό - αντιπαιδαγωγικό πρόγραμμα στα σχολεία με τα 7ωρα - 8ωρα, το μάθημα τα Σαββατοκύριακα, το κόψιμο των εκπαιδευτικών εκδρομών. "Η κυβέρνηση μ' αυτό το πρόγραμμα ΔΕ σκοπεύει να γίνει αναπλήρωση της ύλης, αλλά να μας τιμωρήσει γιατί αγωνιζόμαστε για σύγχρονη, δημόσια - δωρεάν Παιδεία, γιατί αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας", τονίζουν, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να σταματήσει το παρόν πρόγραμμα στα σχολεία και να μην είναι πανελλήνιες οι προαγωγικές εξετάσεις της Β Λυκείου.

"Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι ξεμπέρδεψε με το μαθητικό κίνημα, πλανάται οικτρά. Με τον ενωμένο αγώνα μας μπορούμε φέτος να ακυρώσουμε στην πράξη τη σφαγή των Πανελλήνιων Εξετάσεων στη Β Λυκείου. Το δικαιούμαστε", τονίζουν τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ