Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Καλό σου ταξίδι σύντροφε

Κηδεύτηκε το Σάββατο από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, ο Στέλιος Τριάντης

Μέσα σε ατμόσφαιρα που βάρυνε η ανυπόκριτη συγκίνηση και οδύνη, κηδεύτηκε το Σάββατο το πρωί από το Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης, ο εξαίρετος καλλιτέχνης, ο διακεκριμένος συντηρητής εκατοντάδων έργων της ελληνικής γλυπτικής, ο ακέραιος άνθρωπος και σύντροφός μας, ο Στέλιος Τριάντης.Το μέγεθος και η σεμνότητα της μορφής του έμειναν πια βαθιά χαραγμένα στη μνήμη όσων τον αγάπησαν, όσων διδάχτηκαν από την ακάματη προσπάθειά του να ξαναζωντανέψει τα αρχαία αγάλματα, από τη "στάση ζωής" του αξέχαστου καλλιτέχνη. Ο Στ. Τριάντης πέρασε στον κόσμο της σιωπής, αφήνοντας πίσω τα δεκάδες "παιδιά του". Μια πλούσια και σημαντική γλυπτική δημιουργία, αλλά και την αριστερή σκέψη του, τα οράματά του, για τα οποία πάλεψε αταλάντευτα μέχρι το τέλος της ζωής του, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Από τις 10 το πρωί, το προαύλιο και η εκκλησία του Νεκροταφείου Ν. Σμύρνης, άρχισε να δέχεται τα "βαριά" βήματα των αγαπημένων του. Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, δεκάδες άνθρωποι της αρχαιολογικής οικογένειας, βρέθηκαν εκεί για να τον αποχαιρετήσουν στην τελευταία του κατοικία. Συντηρητές, μαρμαροτεχνίτες της Ακρόπολης, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, καθηγητές και έφοροι αρχαιοτήτων, εικαστικοί δημιουργοί, είπαν το στερνό "αντίο".

Αποχαιρετώντας τον, ο εκπρόσωπος του προσωπικού της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε στην πολύτιμη και μεγάλη δραστηριότητά του στην αρχαία ελληνική τέχνη. "Η δραστηριότητά του", είπε χαρακτηριστικά, "ξεπέρασε τα όρια της χώρας μας. Θα μας λείψει η συμβολή του στα αρχαιολογικά έργα που προγραμματίζονται. Θα λείψει η διάθεσή του να βοηθήσει κάθε αρχαιολόγο. Θα λείψει το χιούμορ του και το χαμόγελό του". "Υψηλό ήθος, πάθος για τα αρχαία αγάλματα, μεγάλη καρδιά και καλοσύνη διέκριναν πάντα το Στ. Τριάντη", τόνισε ο εκπρόσωπος των αρχαιολόγων, ενώ η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας σημείωσε ότι η προσφορά του Στ. Τριάντη στην τέχνη και στην κοινωνία, θα είναι πάντα στην καρδιά μας και στη μνήμη μας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο γραμματέας της Αχτίδας Διανοουμένων Καλλιτεχνών, Στράτος Σαραντίδης,σημείωσε: "Αποχαιρετούμε ένα σύντροφο που εργάστηκε σε όλα τα μετερίζια ακούραστα, με πάθος και θέρμη. Ταγμένος στην υπόθεση του λαϊκού κινήματος, στο δύσκολο μετερίζι της τέχνης και του πολιτισμού, δούλεψε αθόρυβα και ουσιαστικά. Γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός θάνατος του καλλιτέχνη είναι η λήθη. Και εσύ θα μείνεις αθάνατος. Θα είσαι ζωντανός μέσα από το έργο που άφησες. Σου υποσχόμαστε ότι θα κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη σου, μέσα στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή, για μια τέχνη δεμένη με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Καλό σου ταξίδι σύντροφε". Στην κηδεία παραβρέθηκε ο Γιάννης Σκαρπερός από το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ,ο γγ του ΥΠΠΟ Ευγένιος Γιαννακόπουλος κ.ά.

Στεφάνια έστειλαν η ΚΕ του ΚΚΕ,η Αχτίδα Διανοούμενων Καλλιτεχνών του ΚΚΕ,η ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ,η υπουργός Πολιτισμού,το ΕΕΤΕ,ο Σύλλογος Γλυπτών Ελλάδας,η Ενωση Πτυχιούχων ΑΣΚΤ,ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων,το Εργαστήριο Γλυπτών Μουσείου Ακρόπολης,η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΠΠΟ,η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων,το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων,οι Αρχαιολόγοι της Β' Εφορείας Αρχαιοτήτων Αττικής,οι Αρχαιολόγοι της Ζ' Εφορείας Προϊστορικών Κλασικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας,η Ενωση Καλλιτεχνών - Συντηρητών του ΥΠΠΟ,οι Εργαζόμενοι στα Προπύλαια,οι Αρχαιοφύλακες Ακρόπολης,η ΚΑ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου,οι Μαρμαρογλύπτες του Συνεργείου Παρθενώνα,Αρχαιολόγοι από τη ΣΤ' Εφορεία Αρχαιοτήτων Πατρών,οι Αρχαιολόγοι του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως,το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απώλεια για την αρχαιολογική κοινότητα(2017-01-04 00:00:00.0)
Καταγγέλλει «διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας»!(2005-03-02 00:00:00.0)
Αρχαία γλυπτά στην Κάλυμνο(2001-03-22 00:00:00.0)
Μια μικρογραφία της Θήρας(2000-04-09 00:00:00.0)
Το ΥΠΠΟ δεν μπορεί ..."μπορεί" η Κοινότητα(1998-12-01 00:00:00.0)
Εργο μετ' εμποδίων(1996-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ