Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
"ΟΧΙ" στον αποκλεισμό της ΕΛΣ

Στο θέμα του αποκλεισμού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται η Ερώτηση προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Ανάπτυξης, που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας και Μπάμπης Αγγουράκης.

"Εκτός προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών", τονίζεται στην Ερώτηση, "θα βρεθεί το φετινό καλοκαίρι η Εθνική Λυρική Σκηνή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του νεοδιορισμένου προέδρου του νεοσύστατου Οργανισμού του Φεστιβάλ Αθηνών ΑΕ. Και αυτό, στο όνομα της "νέας φιλοσοφίας" και του "οράματος" που διέπει το "συμπαγές πρόγραμμα" του Θ. Μικρούτσικου, που θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο από 26/6 - 8/8. Ο νέος πρόεδρος, με αλαζονικό ύφος, μιλά για το "πληκτικό πρόβλημα" με τη Λυρική, οι παραστάσεις της οποίας δεν έχουν θέση στο φιλόδοξο πρόγραμμά του. Ιδιαίτερα, ο εξοστρακισμός της παραγωγής του Μπαλέτου το Σεπτέμβρη αντί του Ιούλη σημαίνει ουσιαστικά ακύρωση της παραγωγής για μια σειρά καλλιτεχνικούς και διοικητικούς λόγους και ανυπέρβλητα προβλήματα της ΕΛΣ, τα οποία προκύπτουν από το νόμο 2273, που ο ίδιος ο Θ. Μικρούτσικος κατέθεσε σαν υπουργός Πολιτισμού. Πάντως, μέχρι στιγμής, οι αυθαιρεσίες και οι μεθοδεύσεις αυτές αντιμετωπίζονται με την ανοχή των αρμόδιων υπουργών.

Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο καλλιτεχνικό προσωπικό της Λυρικής, το οποίο σύσσωμο δηλώνει αποφασισμένο να προασπίσει, μέχρι τέλος, τα κεκτημένα καλλιτεχνικά επιτεύγματά του και ζητά την τοποθέτηση και υποστήριξη των αρμοδίων υπουργών".

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς "τι θέση παίρνουν στον αποκλεισμό της ΕΛΣ από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών, θέμα μεγάλης σημασίας λόγω της ιστορίας, της προσφοράς της, αλλά και για την ίδια την υπόστασή της και το μέλλον της".

Εκκληση των "Φίλων"

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής,με ανακοίνωση που απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζει: "Δεν είναι δυνατόν να υπονομεύεται η Εθνική Λυρική Σκηνή, με το να της στερείται η μοναδική δυνατότητα που της δίνεται σε ολόκληρο το χρόνο, να παρουσιάσει το πλήρες δυναμικό της, το οποίο ασφυκτιά στο μικρό θέατρο της οδού Ακαδημίας, αφού η πολιτεία δεν έστερξε, ως όφειλε, να παράσχει στο λαό μας ένα πραγματικό θέατρο όπερας αντάξιο της ιστορίας του τόπου, όπου αφέθηκαν να επικρατήσουν άλλα "πολιτιστικά κέντρα"".

"Η ΕΦΕΛΣ συμπαρίσταται σύσσωμη στους εργαζόμενους και τη διοίκηση της ΕΛΣ στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το αξιόλογο έργο τους, μέσα σε ένα θέατρο, όπου η Λυρική Σκηνή έζησε τις καλύτερες στιγμές της, στηρίζοντας το Φεστιβάλ και στα δύσκολα χρόνια του".

"Κάνουμε έκκληση προς τον πρόεδρο του Ελληνικού Φεστιβάλ, Θάνο Μικρούτσικο να δείξει, έστω και τώρα, την ευαισθησία του ως μουσικός και ως τέως λειτουργός της Πολιτείας, καθώς και στους αρμόδιους υπουργούς να ρίξουν το βάρος τους, ώστε να αποφευχθεί η ιδιαίτερα αρνητική για την πρόοδο της ΕΛΣ και της λυρικής τέχνης στη χώρα μας, δυσάρεστη κατάσταση".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ