Τρίτη 2 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στους καταπέλτες οι ναυτεργάτες

Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη στα τουριστικά. Επέκταση και κλιμάκωση της κινητοποίησης, απαιτούν οι ναυτεργάτες

Στους καταπέλτες των τουριστικών πλοίων βγαίνουν την Πέμπτη 4 του μήνα οι ναυτεργάτες, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Ταυτόχρονα, οι ναυτεργάτες εντείνουν τις πιέσεις τους προς την ΠΝΟ, απαιτώντας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πάρει απόφαση για την επέκταση της απεργιακής κινητοποίησης, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για την κλιμάκωσή της.

Οσον αφορά την προετοιμασία της απεργίας, η μάχη δίνεται κυρίως από τις δυνάμεις της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ".Επίσημα, η ΠΝΟ ξεκινά τις περιοδείες από σήμερα και με επιστολή της προς τα σωματεία - μέλη της, καλεί τους εκπροσώπους τους, να βρίσκονται σήμερα στις 7 το πρωί στην πύλη τηςΑκτής Ξαβέρη,όπου καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια. Επίσης, σήμερα στις 10 το πρωί θα γίνει και σύσκεψη στην ΠΝΟ των συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις της ΠΝΟ με τις εφοπλιστικές Ενώσεις για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Σήμερα στις 12 το πρωί η ΕΕ της Ομοσπονδίας θα συναντηθεί με την Ενωση των εφοπλιστών, που δρομολογούν πλοία στις πορθμειακές γραμμές, ενώ αύριο θα συναντηθεί για δεύτερη φορά με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας.Το ποσοστό αύξησης στους μισθούς των ναυτεργατών, που ζητά η ΠΝΟ από τις εφοπλιστικές Ενώσεις είναι 8% και αυτό διαπραγματεύσιμο!

Να σημειωθεί ότι η τάση συμβιβασμού, που επιδεικνύει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ έχει αποθρασύνει την επιθετικότητα των εφοπλιστών. Αυτό καταγράφτηκε και στην πρώτη συνάντηση με τους ακτοπλόους εφοπλιστές, οι οποίοι αντιπρότειναν... αύξηση 1%..! Στο ίδιο μήκος κύματος, με τις άλλες εφοπλιστικές Ενώσεις, απαίτησαν τη μείωση των οργανικών συνθέσεων στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" του ελληνικού ακτοπλοϊκού στόλου απέναντι στα πλοία των πολυεθνικών, που θα έχουν εισβάλει και στην ακτοπλοϊα μέχρι το 2004 όπως ορίζει ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της ευρωπαϊκής Ενωση που σπάει το"καμποτάζ".

Η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", με ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία, διεκδικώντας την απορρόφηση όλων των ανέργων, η ναυτολόγησή τους να γίνεται μέσω Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το οποίο επιβάλλεται να αναδιοργανωθεί. Επίσης, την άμεση υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την πάταξη του δουλεμπορικού κυκλώματος, την αναβάθμιση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας, την κατάργηση των φορομπηχτικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε βάρος των ναυτεργατών, την υπεράσπιση του καμποτάζ και την κατάργηση του διαλυτικού Κοινοτικού Κανονισμού 3577/92 και άλλα. Καλούν, επίσης, τους ναυτεργάτες να διεκδικήσουν την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, κλείνοντας το δρόμο στις υπαναχωρήσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ