Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Εκρηξη" έμμεσων διαφημίσεων

Πρόστιμα, ύψους 145 εκατ., επέβαλε το ΕΣΡ σε MEGA, ANTENNA, STAR, SKAI

"Εκρηξη" έμμεσων ή συγκεκαλυμμένων διαφημίσεων διαπιστώνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και, με χτεσινή του απόφαση, επέβαλε πρόστιμο συνολικού ύψους 145 εκατ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA, ANTENNA, STAR και SKAI. Παράλληλα, χτες, επέβαλε την κύρωση της "σύστασης" στην ΕΤ-1 για την προβολή ελληνικής ταινίας που μεταδόθηκε σε παιδική ζώνη και ήταν ακατάλληλη για ανηλίκους.

Το ΕΣΡ επιχειρεί να "τιθασεύσει", όπως χαρακτηριστικά είπε χτες, ο αντιπρόεδρός του, Αντώνης Μανιτάκης, το φαινόμενο της έμμεσης διαφήμισης, που συνδέεται άμεσα με τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού. Υπάρχει θέμα, όπως υπογράμμισε, προστασίας των καταναλωτών, αλλά και προστασίας του δημόσιου συμφέροντος. Το ΕΣΡ κατέληξε στη χτεσινή του απόφαση για τις χρηματικές ποινές στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αφού ήδη από τον περασμένο Οκτώβρη, με επιστολή του προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, είχε επιστήσει την προσοχή τους. Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του ΕΣΡ, δεν υπήρξε συμμόρφωση, από την πλευρά των τηλεοπτικών σταθμών. Το ΕΣΡ προχώρησε σε δειγματοληπτικό έλεγχο, που έγινε από τις 19 Δεκέμβρη του '98 μέχρι τις 21 Γενάρη του '99 και διαπίστωσε παραβάσεις ιδιαίτερα στις πρωινές εκπομπές. Το μεγαλύτερο πρόστιμο επιβλήθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ΑΝΤΕΝΝΑ, που έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο της διαφημιστικής πίτας. Επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 50 εκατ. στο MEGA και 50 εκατ. στον ΑΝΤΕΝΝΑ.Οι έμμεσες διαφημίσεις του MEGA εντοπίστηκαν κυρίως στην εκπομπή "Πολύ καλημέρα σας" και έχουν να κάνουν με έμμεσες διαφημίσεις ρούχων και κέντρων αδυνατίσματος. Κέντρα αδυνατίσματος προβάλλονται εμμέσως και από τις πρωινές εκπομπές του ΑΝΤΕΝΝΑ "Καλημέρα Ελλάδα" και "Πρωινός καφές", ενώ σε βραδινές εκπομπές και "προτάσεις" του ΑΝΤΕΝΝΑ διαφημίζονται εμμέσως νυχτερινά κέντρα και ορισμένες μάρκες ουίσκι. Πρόστιμο ύψους 30 εκατ. επιβλήθηκε στο STAR,που από την πρωινή του εκπομπή προβάλλει έμμεσες διαφημίσεις για ρούχα και κέντρα αδυνατίσματος. Εμμεση διαφήμιση ρούχων κάνει και ο SKAI σε εκπομπές της πρωινής του ζώνης και γι' αυτό του επιβλήθηκε χρηματική κύρωση ύψους 15 εκατ..Την κύρωση, τέλος, της "σύστασης" επέβαλε το ΕΣΡ στο "Κανάλι 5" για την εκπομπή "In and out". Οι κυρώσεις, όπως διευκρινίστηκε χτες, έχουν προειδοποιητικό χαρακτήρα. To ΕΣΡ, πριν επιβάλει τις ποινές και πάρει την τελική του απόφαση, είχε καλέσει σε ακρόαση τους εκπροσώπους των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ζήτησαν από το ΕΣΡ να "προσδιορίσει" τι είναι έμμεση διαφήμιση. Το ΕΣΡ θεωρεί ότι οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούν "κραυγαλέες" περιπτώσεις έμμεσης διαφήμισης.

Σε λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΤ-1 και του υπεύθυνου προγράμματος, απέδωσε χτες ο Κωνσταντίνος Αλαβάνος, γενικός διευθυντής της ΕΤ-1, την προβολή της ελληνικής ακατάλληλης ταινίας, που μεταδόθηκε από την ΕΤ-1 την Κυριακή 7 Φλεβάρη, σε ώρα που τα παιδιά βλέπουν τηλεόραση. Ο Κ. Αλαβάνος είχε κληθεί, χτες, να δώσει εξηγήσεις για την προβολή της ταινίας στο ΕΣΡ. Το ΕΣΡ διαπίστωσε ότι σκηνές της ταινίας έθιγαν της "ψυχική υγεία των ανηλίκων" και επέβαλε στην ΕΤ-1 την ποινή της "σύστασης".

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ