Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Διώξεις αγωνιστών

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Συνεχίζεται στη Λιθουανία η εκστρατεία δικαστικών διώξεων ενάντια στους πραγματικούς αντιφασίστες, σ' αυτούς που στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησαν ενάντια στο γερμανικό φασισμό, στο έδαφος της ΣΣΔ Λιθουανίας, καθώς και ενάντια σε ηγέτες του ΚΚ Λιθουανίας. Ετσι, πάνω από δυο χρόνια διεξάγεται χωρίς καμία νομική βάση η δίκη κατά του ηγέτη του ΚΚ Λιθουανίας, καθηγητή Μίκολας Μπουροκιάβιτσιους και των συντρόφων του. Στη Λιθουανία καταπατούνται κατάφωρα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες του ανθρώπου. Σχετικά μ' αυτό, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας υιοθέτησε στις 23 Φλεβάρη Εκκληση "Προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, σε σχέση με την παραβίαση από τις αρχές της Δημοκρατίας της Λιθουανίας των αναγνωρισμένων απ' όλους αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου". Θυμίζουμε ότι ο Μπουροκιάβιτσιους και άλλοι καθοδηγητές του ΚΚ Λιθουανίας κατηγορούνται με χαλκευμένα στοιχεία για τη λεγόμενη συνωμοσία, με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας, το Γενάρη του 1991 στη Λιθουανία. Στην Εκκληση της Δούμας τονίζεται ότι με βάση τη σοβιετική νομοθεσία, τις αποφάσεις του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ, τα διατάγματα του Προέδρου της ΕΣΣΔ και άλλων νομοθετικών πράξεων αποδεικνύεται ο επινοημένος χαρακτήρας και η πολιτική σκοπιμότητα της εν λόγω δίκης. "Κατά το 1990 -πρώτο εξάμηνο του 1991 στο έδαφος της ΣΣΔ Λιθουανίας ίσχυε η ταυτότητα του πολίτη της ΕΣΣΔ και όλοι οι κάτοχοί της ήταν ισότιμοι πολίτες της ΕΣΣΔ- ...Την περίοδο αυτή ούτε ο Μ. Μπουροκιάβιτσιους, ούτε οι άλλοι κατηγορούμενοι δεν μπορούσαν να έχουν προσωπική ευθύνη για τη διαμορφωθείσα στο έδαφος της ΣΣΔ Λιθουανίας πολιτική - νομική ασάφεια και τις επιπτώσεις της, διότι δεν κατείχαν αξιώματα στα όργανα της εξουσίας", αναφέρεται στην Εκκληση της Δούμας. Επίσης, η Δούμα εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του Μ. Μπουροκιάβιτσιους, η οποία έχει κλονιστεί από τη μακροχρόνια φυλάκισή του και την παράταση της δίκης. Πάσχει από φυματίωση και έλκος. Η Δούμα κάλεσε τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων των χωρών - μελών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ζητήσουν από την ηγεσία της Λιθουανίας να σεβαστεί τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σε σχέση και με τον Μ. Μπουροκιάβιτσιους και τους άλλους κατηγορούμενους.

Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε ότι η επονείδιστη δίκη κατά των ηγετών του ΚΚ Λιθουανίας και οι πλήθος άλλες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου, των εθνικών μειονοτήτων έμειναν απαρατήρητες από τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία κατά την επίσκεψή τους το 1998 στη Λιθουανία θα είχαν, προφανώς, "δεμένα τα μάτια", αφού συνέταξαν το εξής πόρισμα: "Η Λιθουανία έχει τα χαρακτηριστικά κράτους με γερούς θεσμούς, που εγγυούνται την κυριαρχία του νόμου, τα δικαιώματα του ανθρώπου, το σεβασμό των εθνικών μειονοτήτων και την προστασία των συμφερόντων τους".

Από την άλλη μεριά, η εφημερίδα "Παρλαμέντσκαγια Γκαζέτα", η οποία δημοσίευσε και την προαναφερόμενη Εκκληση της Δούμας, έγραφε στις 23 Φλεβάρη ότι ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής (Κνεσέτ), Ντ. Τίχον, επισκέφτηκε επίσημα τις Βαλτικές Δημοκρατίες για να ενημερωθεί για την κατάσταση των Εβραίων σ' αυτές τις χώρες, η οποία είναι δυσμενής. Κατά την επίσκεψή του στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, ο Τίχον κατέστησε σαφές στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Β. Λάντσμπεργκις, ότι στην "αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας στη χώρα αυτή δεν πρέπει να μπαίνει στην ίδια κατηγορία η ναζιστική Γερμανία και το σοβιετικό καθεστώς". Αυτά ακριβώς δε γίνονται σεβαστά στη Λιθουανία και στις άλλες χώρες της Βαλτικής - τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων και το ιστορικό και πολιτικό δίκαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ