Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΤΣΙΛΙΓΚΙΡΙΔΗΣ
Στην ενσωμάτωση των Βαλκανίων στοχεύει η πολιτική της ΕΕ

Στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, όπως αυτή εμφανίζεται στην περιοχή μας και για την αναγκαιότητα του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου στα Βαλκάνια μίλησε ο Γ. Στιλιγκιρίδης,μέλος του ΔΣ του ΚΜΕ. Ο ομιλητής τόνισε τα παρακάτω:

"Για την καλύτερη κατανόηση της κατάστασης στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη η αναδρομή στο παρελθόν, ώστε να επισημάνουμε τις βασικές στρατηγικές και πολιτικές που επιδιώχτηκαν και υλοποιήθηκαν και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο χώρο των Βαλκανίων.

Στην αναδρομή αυτή θα διαπιστώσουμε μεγάλη ομοιότητα της σημερινής κατάστασης, στρατηγικών και γεγονότων, με την κατάσταση στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, 150 χρόνια και πλέον. Με τις ίδιες σχεδόν δυνάμεις να εμπλέκονται, αλλά σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και δυναμική.

Παρά την ύπαρξη και το δυναμισμό των τριών ιμπεριαλιστικών κέντρων, (ΗΠΑ, ΕΕ, και Ιαπωνίας), οι ΗΠΑ αυτή την περίοδο έχουν αναδειχτεί σε μοναδική οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υπερδύναμη του πλανήτη. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις (η ΕΕ), φαντάζουν περισσότερο σαν προέκταση των ΗΠΑ παρά σαν αυτόνομη δύναμη. Βέβαια, υπάρχουν διαφοροποιήσεις που στη διεθνή πολιτική εκδηλώνονται κυρίως ως πλήρη ταύτιση της Μ. Βρετανίας με τις ΗΠΑ, συμμαχία της Γερμανίας με τις ΗΠΑ στα γεγονότα της Γιουγκοσλαβίας και μια αυτενεργούσα, αλλά απομονωμένη Γαλλία στην Αφρική, τη Μ. Ανατολή και στη ΝΑ Ευρώπη.

Η περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας για τις πολυεθνικές εταιρίες πετρελαιοειδών και τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του κόσμου.

Με την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και τη διάλυση της ΣΕ, στην περιοχή δημιουργήΘηκαν οι τρεις χώρες του Καυκάσου (Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν) και οι πέντε της Κεντρικής Ασίας (Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζία). Τα εδάφη τους κρύβουν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ουράνιο, χρυσό και πολλά άλλα ορυκτά.

Ο πλούτος αυτός αποκτά αντίκρισμα και για τις χώρες που τον έχουν και για τη διεθνή κοινότητα στο βαθμό που μπορεί να μεταφερθεί στις διεθνείς αγορές. Ετσι υπεισέρχεται ένας ακόμα καθοριστικός για το μέλλον παράγοντας: η πορεία που θα ακολουθήσουν οι νέοι αγωγοί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, όταν αυτοί κατασκευαστούν. Οι υφιστάμενοι αγωγοί περνούν όλοι από τη Ρωσία, που έτσι ελέγχει την περιοχή.

Σήμερα για το διεθνές κεφάλαιο και τις κυρίαρχες τάξεις της περιοχής οι ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων και η ανάπτυξη καπιταλιστικών κοινωνικών και οικονομικών θεσμών "αποκατέστησαν" στην περιοχή Ενιαίο Οικονομικό Χώρο. Το γεγονός αυτό, παρά τις σημαντικές διαφορές ως προς την οικονομική κατάσταση και τις καθεστωτικές μεταβολές από χώρα σε χώρα, αυξάνει παράλληλα με τη στρατηγική και την οικονομική σημασία του χώρου. Ετσι η ΝΑ Ευρώπη, από τον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο έως την Αδριατική συνιστά σημαντικό στρατηγικό και οικονομικό κόμβο.

Η πολιτική της ΕΕ για τα Βαλκάνια στοχεύει στην ενσωμάτωση της περιοχής και υλοποιείται με ανάπτυξη συνεργασιών, με κάθε χώρα σε διαφορετική βάση, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει"".

Η θέση της Ελλάδας

"Η θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων απαιτεί βαθύτερη μελέτη της θέσης της στο σύστημα του ιμπεριαλισμού, ιδιαίτερα τώρα που η ΕΕ ενδιαφέρεται για την επέκταση της δράσης της στην περιοχή της Μεσογείου και τη Βόρεια Αφρική. Η ίδια περιοχή αποτελεί αντικείμενο ζωηρού ενδιαφέροντος των ΗΠΑ.

Καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός στη διανομή της λείας, των αγορών, οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν συνεχώς το ρόλο τους στην Ελλάδα με τη βοήθεια και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει επιλογή να παίξει ρόλο στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσω αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής συμμαχίας. Ετσι, η χώρα μας γίνεται γέφυρα της αμερικανικής και στρατιωτικής διείσδυσης στην περιοχή, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της και τη διεθνή της θέση. Οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των ξένων επενδύσεων σε όλες τις βαλκανικές χώρες. Οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο των τραπεζών, των μετάλλων και ορυκτών, των τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών. Η χώρα που παρουσιάζει την πρώτη θέση από άποψη αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων και επενδύσεων κεφαλαίων είναι η Βουλγαρία, με άνω των 1.000 επιχειρήσεων και επενδύσεις άνω των 120 εκ. δολ. και ακολουθεί η Ρουμανία και η Αλβανία.

Για την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις της η Βαλκανική αποτελεί Οικονομικό Χώρο, ο οποίος, αν και εύθραυστος, έχει ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες. Δυνατότητες που έχουν σπεύσει να ξιοποιήσουν οι Ελληνες επιχειρηματίες με προπομπούς τους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας.

Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας κι αυτή τη σπουδαιότητα του βορειοελλαδικού χώρου σαν πύλη υποδοχής, αλλά και επιχειρηματικό ορμητήριο προς τα Βαλκάνια και την Κεντρ. - Ανατ. Ευρώπη προωθεί σειρά έργων, που τα περισσότερα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης. Τα έργα αυτά βέβαια γίνονται στα πλαίσια αποφάσεων οργάνων και με τη (συν)χρηματοδότηση της ΕΕ. Η πολιτική της κυβέρνησης στρέφεται κυρίως σε έργα υποδομής που διευκολύνουν την πρόσβαση στις βαλκανικές χώρες. Δεν πρόκειται για έργα παραγωγικής αναβάθμισης της περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.

Η καπιταλιστική διεθνοποίηση διαιρεί, διχάζει, μπαίνει φρένο στην ισότιμη διεθνή συνεργασία, στην επικοινωνία και φιλία των λαών.

Εχοντας να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, οι λαοί των Βαλκανικών χωρών πρέπει να εντείνουν τη δραστηριότητα ενάντια στις επιλογές του διεθνούς και τοπικού κεφαλαίου, να δυναμώσουν τους δεσμούς φιλίας και να αναπτύξουν συντονισμό στην πάλη τους για την αποτροπή και την ανατροπή των σχεδίων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα, η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός βαλκανικού αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των λαών των βαλκανικών χωρών. Από το επίπεδο ανάπτυξης αυτού του κοινού μετώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το πώς θα υπερασπίσουν σήμερα το βιοτικό επίπεδο, τα κοινωνικά και πολιτικά τους δικαιώματα, πώς θα τα διευρύνουν αύριο και πώς θα τα αξιοποιήσουν στα πλαίσια ευρύτερων κοινωνικών αλλαγών σοσιαλιστικής προοπτικής".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ