Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ
Ο Καρίμοφ "στόχος" του μπαράζ βομβιστικών εκρήξεων;

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-

Εξι απανωτές βομβιστικές εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων, με εννιά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αναστάτωσαν χτες την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, Τασκένδη.

Ο εδώ και οκτώ χρόνια Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Ισλάμ Καρίμοφ, έσπευσε να ανακοινώσει σε τηλεοπτικό διάγγελμα, λίγο μετά τις αιματηρές εκρήξεις, πως στόχος αυτών των ενεργειών ήταν απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του. Στη διάρκεια του διαγγέλματός του υποστήριξε "πως καμία δύναμη δε θα αλλάξει" τα σχέδια και την πορεία της κυβέρνησής του.

Οι εκρήξεις έγιναν πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Το πρώτο παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο εξερράγη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στις 10.52 τοπική ώρα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν στην περιοχή αποκλείοντας την πρόσβαση σ' οποιονδήποτε στους παρακείμενους χώρους. Στη διάρκεια επεισοδίου μεταξύ φρουρών ασφαλείας και επιβατών ενός αυτοκινήτου σκοτώθηκαν δύο άτομα (οι επιβάτες!). Αρχικά, η Αστυνομία είχε ισχυριστεί πως τα θύματα ήταν μεταξύ των δραστών της επίθεσης, αλλά αργότερα αποδείχτηκε πως ήταν απλώς περαστικοί...

Λίγα λεπτά αργότερα, άλλα τέσσερα αυτοκίνητα εξερράγησαν σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, όπου βρίσκονταν η "Εθνική Τράπεζα" και κτίρια που στέγαζαν ξένες διπλωματικές αποστολές. Μόνο από την έκρηξη έξω από το κτίριο της "Εθνικής Τράπεζας" τραυματίστηκαν δεκάδες άτομα. Το γεγονός της ελάχιστης χρονικής διαφοράς από τις εκρήξεις των παγιδευμένων αυτοκινήτων σχολιάστηκε από την "Επιτροπή Εκτακτων Αναγκών" ως "αποτέλεσμα συντονισμένων τρομοκρατικών ενεργειών".

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπορίς Γιέλτσιν, καταδίκασε τις επιθέσεις αποκαλώντας τις "κυνική τρομοκρατική ενέργεια".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ