Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πυρηνικό σταθμό θέλει η Τουρκία

Αναφορά του Στρ. Κόρακα στη Βουλή

Πυρηνικό σταθμό στην πόλη Ακουγιού, στα παράλια της Μεσογείου και Βόρεια της Κύπρου επιδιώκει να κατασκευάσει η Τουρκία με αυτονόητους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή καθώς αυτή είναι σεισμογενής.

Ο Στρ. Κόρακας κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να ματαιωθεί η εγκατάσταση του πυρηνικού σταθμού και ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης ισχυρίστηκε ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες διεθνώς στην κατεύθυνση της ματαίωσης. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η Τουρκία να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο και για άλλους "μη ειρηνικούς σκοπούς".

Ο Στρ. Κόρακας στην τοποθέτησή του τόνισε ότι η Τουρκία επιδιώκει εδώ και αρκετά χρόνια την κατασκευή αυτού του εργοστασίου στα παράλια της Μεσογείου και σε απόσταση 100 χλμ. από την Κύπρο. Μάλιστα για τη σχετική υποδομή ενδιαφέρεται εταιρία από τον Καναδά και σε αυτήν περιέχεται και η δημιουργία σταθμού πλουτωνίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Ενδιαφέρον δείχνουν επίσης μια αμερικάνικη εταιρία και μια γαλλογερμανική και όπως λένε περιβαλλοντολόγοι, οι κίνδυνοι από την ανάπτυξη μιας τέτοιας μονάδας είναι μεγάλοι λόγω του σεισμογενούς περιβάλλοντος και σε περίπτωση ατυχήματος θα πληγεί ολόκληρη η περιοχή. Μάλιστα το εν λόγω εργοστάσιο δε θα καλύπτει ούτε καν το 3% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρικό ρεύμα γεγονός που ενισχύει τις υποψίες ότι υπάρχει σκοπιμότητα για τη χρησιμοποίησή του για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εγκατάσταση μιας "πυρηνικής βόμβας" στην περιοχή μας και γι' αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ