Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ικανοποίηση από το Λευκό Οίκο

Η κυβέρνηση της Κένυας τον παρέδωσε στην Τουρκία, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, παραδεχόμενος έμμεση ανάμειξη των ΗΠΑ στη σύλληψη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Την έκδηλη ικανοποίησή της για τη σύλληψη του "τρομοκράτη" Οτσαλάν εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση, ενώ δεν έκρυψε τη συμβολή της σε αυτή την εξέλιξη, υπενθυμίζοντας ότι είχε δώσει οδηγίες σε όλες τις κυβερνήσεις να συνδράμουν για να συλληφθεί ο Κούρδος ηγέτης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν παραδέχτηκε "άμεση ανάμειξη" στη σύλληψη του Οτσαλάν, παραδεχόμενος έτσι έμμεση ανάμειξη, αλλά υποστήριξε ότι η παράδοσή του στην Τουρκία έγινε από την κενυατική κυβέρνηση.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζόε Λόκχαρτ δήλωσε χθες χαρακτηριστικά: "Φυσικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη σύλληψη αυτού του τρομοκράτη ηγέτη... Απευθύναμε διαρκώς εκκλήσεις σε όλες τις κυβερνήσεις να συνδράμουν να παραδοθεί το συγκεκριμένο άτομο στη Δικαιοσύνη σε συμφωνία με το διεθνή νόμο".

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν κάποιας μορφής "άμεση ανάμειξη" στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία, αρνήθηκε όμως να σχολιάσει περισσότερο τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη. "Η αντίληψή μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν άμεση ανάμειξη στην παράδοση", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

"Σε ό,τι αφορά την παράδοση, αυτή έγινε από την κενυατική στην τουρκική κυβέρνηση και παραπέμπω στις εν λόγω κυβερνήσεις για τις λεπτομέρειες", συνέχισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Πιεζόμενος για διευκρινίσεις, εάν οι ΗΠΑ βοήθησαν εμμέσως, π. χ., για τον εντοπισμό του Οτσαλάν, ο κ. Λόκχαρτ δήλωσε: "Αυτά είναι όλα τα στοιχεία που έχω. Δε σχολιάζω ζητήματα μυστικών υπηρεσιών".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ