Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Πέντε σενάρια από τη "Ρεπούμπλικα"

Η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και οι "θολές και μυστηριώδεις" συνθήκες πραγματοποίησης της επιχείρησης αυτής φιγουράρουν στην πρώτη σελίδα της ιταλικής εφημερίδας "Ρεπούμπλικα", η οποία φιλοξενεί και εκτενές σχετικό ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες. Εκτός από τις πληροφορίες και τα άρθρα που αφορούν τις σφοδρές αντιδράσεις της κουρδικής κοινότητας σε όλη την Ευρώπη, καθώς και μια σειρά δηλώσεων "αυτοκριτικής και μετανοίας" εκπροσώπων της ιταλικής πολιτικής σκηνής, για τον τρόπο αντιμετώπισης του Κούρδου ηγέτη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιταλία, η "Ρεπούμπλικα" παραθέτει και ορισμένες πρώτες εκδοχές για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι εκδοχές για τη σύλληψη του Οτσαλάν είναι πέντε: της Αγκυρας, της Αθήνας - η επίσημη εκδοχή που έχει παρουσιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση -, του Ναϊρόμπι, του εξόριστου Κουρδικού Κοινοβουλίου και του Ιταλού δικηγόρου του Κούρδου ηγέτη Τζιουλιάνο Πιζάπια.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ υπήρξε λακωνικότατος στις δηλώσεις του, όπως τονίζεται στο ιταλικό δημοσίευμα, και απέφυγε να δώσει την παραμικρή λεπτομέρεια για τις συνθήκες σύλληψης του Κούρδου ηγέτη. Εντούτοις, το σενάριο που "ακούγεται" ιδιαίτερα έντονα στην τουρκική πρωτεύουσα είναι ότι η κενυατική αστυνομία απομάκρυνε διά της βίας τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και τον οδήγησε στο αεροδρόμιο, όπου επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος ενός Τούρκου επιχειρηματία (του οποίου το όνομα δεν έγινε γνωστό), στο οποίο βρίσκονταν πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών και άνδρες ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Η κουρδική εκδοχή για τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στηρίζεται, κατά τη "Ρεπούμπλικα", σε δηλώσεις του Σέμσε Κίλιτς, εκπροσώπου του ERNK (πολιτικού σκέλους του ΡΚΚ), ο οποίος υποστηρίζει ότι ήταν παρών στην "απομάκρυνση διά της βίας" του Κούρδου ηγέτη και άλλων 3 συνεργατών του (συμπεριλαμβανομένου του ιδίου) από την κενυατική αστυνομία μέσα από το κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.

Τη δική του άποψη για τα γεγονότα έδωσε και ο Κενυάτης υπουργός Εξωτερικών Μπονιάνα Γκοντάνα, του οποίου η εκδοχή φιλοξενείται στη "Ρεπούμπλικα". Ο Κενυάτης υπουργός υποστηρίζει ότι ο Οτσαλάν ήταν στο Ναϊρόμπι από τις 2 Φλεβάρη, προερχόμενος από το Μιλάνο, και είχε βρει καταφύγιο στην ελληνική πρεσβεία, όπως και οι 4 συνοδοί του. Ο Γκοντάνα τόνισε ότι οι κενυατικές αρχές ζήτησαν άμεσα εξηγήσεις από την ελληνική αντιπροσωπεία και της ζήτησαν να απομακρυνθεί από τη χώρα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ο Κούρδος ηγέτης. Ο Κενυάτης υπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ανάμειξη ή όχι της αστυνομίας της χώρας του και ισχυρίστηκε ότι ο Κούρδος ηγέτης αποχώρησε από την ελληνική πρεσβεία συνοδευόμενος από ανθρώπους "σουηδικής, γερμανικής, βρετανικής και βελγικής υπηκοότητας".

Οπως υποστηρίζει η "Ρεπούμπλικα", στο Ναϊρόμπι κυκλοφορεί και η άλλη εκδοχή, αυτή της ανάμειξης της κενυατικής αστυνομίας. Μάλιστα, στο σενάριο αυτό συμπεριλαμβάνεται και μαρτυρία Κενυάτη αστυνομικού, που συμμετείχε στην επιχείρηση απαγωγής του Οτσαλάν και δύο ακόμη συνεργατών του μέσα από την ελληνική πρεσβεία, και ο οποίος υποστηρίζει ότι ένας από τους 3 απαχθέντες τον τραυμάτισε. Ο Κενυάτης αστυνομικός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ισχυρίζεται ότι μετά από τη σύντομη συμπλοκή, η κενυατική αστυνομία τους επιβίβασε σε αυτοκίνητα και τους απομάκρυνε με ταχύτητα.

Τέλος, η "Ρεπούμπλικα" φιλοξενεί την εκδοχή του ενός από τους δύο Ιταλούς δικηγόρους του Κούρδου ηγέτη, του Τζιουλιάνο Πιζάπια, ο οποίος υποστηρίζει ότι συναντήθηκε, την Κυριακή, με τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία του Ναϊρόμπι, από την οποία, επικαλούμενος πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει, κατέβαλαν προσπάθειες να τον βγάλουν "διά της βίας" 5 μυστικοί πράκτορες, των οποίων την εθνικότητα δεν αποκαλύπτει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ