Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κόκκινο ποτάμι αλληλεγγύης

"Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό"! "Οσο τις Βρυξέλλες θα έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό"!

Αυτά ήταν δύο από τα δεκάδες συνθήματα, που βροντοφώναξαν χιλιάδες λαού χτες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Συλλαλητήριο, το οποίο μετατράπηκε και σε καταδίκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έφτασε στο τελευταίο σκαλοπάτι της υποταγής στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, με την παράδοση του ηγέτη του ΡΚΚ στο στρατοκρατικό καθεστώς της Τουρκίας.

Παίρνοντας το λόγο, ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι "ο λαός του Κουρδιστάν θα νικήσει, σε πείσμα της ΕΕ, των πολυεθνικών και των ιμπεριαλιστών. Θα νικήσει σε πείσμα της "νέας τάξης πραγμάτων", των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων της ΕΕ. Θα νικήσει σε πείσμα του κάθε Πάγκαλου και του κάθε υποστηριχτή των σχεδίων ενάντια στους λαούς, ενάντια στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, ενάντια στη δημοκρατία, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα".

"Νομίζω", συνέχισε, "ότι όλους μας εκφράζει το συναίσθημα οργής που διακατέχει αυτές τις στιγμές ολόκληρο τον ελληνικό λαό, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες. Η κυβέρνηση των βουλκανιζατέρ, η κυβέρνηση του "γιες μεν", η κυβέρνηση του μεγάλου "ευχαριστώ" προς τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση, η οποία τόλμησε να χαρακτηρίσει το αίτημα του ΚΚΕ για δημοψήφισμα της Συνθήκης του Αμστερνταμ ως μία "οχλοκρατική διαδικασία" προχώρησε σε ένα νέο απίθανο ολίσθημα. Δε φτάνουν οι δεκάδες χιλιάδες σκοτωμένων Κούρδων, τα χιλιάδες καμένα χωριά, τα τόσα εγκλήματα που έχει διαπράξει ο αμερικάνικος και ΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός, δε φτάνει - και εδώ ας θυμηθούμε την ιστορία της χώρας μας, που η Ιερά Συμμαχία παρέδωσε τον Ρήγα Φεραίο, όπως τώρα τον Οτσαλάν, με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες διαδικασίες. Δε φτάνουν οι εξορίες και τα Μακρονήσια, η δικτατορία και το Πολυτεχνείο, φτάνουμε σήμερα να αναμειγνύεται η ελληνική κυβέρνηση με τέτοιο τρόπο ενάντια σε έναν ηγέτη ενός λαού που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του και την ελευθερία του", κατέληξε ο βουλευτής.

Ο Δημήτρης Κατσιανάκος,μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΚΟΑ, μιλώντας για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, σημείωσε ότι "η άρνηση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να υιοθετήσουν το παλλαϊκό αίτημα για δημοψήφισμα αποκαλύπτει, ξεσκεπάζει τον αντιλαϊκό, αντιδραστικό χαρακτήρα της πολιτικής του περίφημου "μονόδρομου". Μιας πολιτικής, που γεννά και αναπαράγει σε μεγαλύτερο βαθμό την κρίση του συστήματος, με θύμα την εργατική τάξη και το λαό". "Αρνούνται το δημοψήφισμα, γιατί φοβούνται τη λαϊκή απάντηση, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά πως στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, το απατηλό όνειρο της Ενωμένης Ευρώπης, κάτω από τη σιδερένια φτέρνα των μονοπωλίων, έχει πια ξεφτίσει".

"Με τη Συνθήκη του Αμστερνταμ", είπε σε άλλο σημείο, "και τις άλλες συμφωνίες ενισχύεται η βαθιά αντιλαϊκή και αρνητική για τους λαούς Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ΕΕ οδηγείται σε όλο και πιο αντιδραστική, κατασταλτική τροχιά". "Η Συνθήκη του Αμστερνταμ εξυπηρετεί την οικονομική και πολιτική ισχυροποίηση του δυτικοευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου και την ενίσχυση των δυτικοευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία".

Τέλος, καλώντας το λαό να ψηφίσει το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, σημείωσε ότι "η ψήφος στο ΚΚΕ θα στείλει μήνυμα αντεπίθεσης σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, για να δυναμώσει ο συντονισμός, η κοινή δράση των λαϊκών κινημάτων και των δυνάμεων που αντιστέκονται και με συνέπεια αντιπαλεύουν τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ".

Χιλιάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι βροντοφώναξαν, στην πορεία που ακολούθησε στη Βουλή, την αντίθεσή τους στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και απαίτησαν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Συγχρόνως όμως, απέδειξαν, για άλλη μια φορά, ότι ο ελληνικός λαός δεν ακολουθεί τις "επικύψεις" των κυβερνώντων.

Ενα κόκκινο ποτάμι ξεχύθηκε στην Αθηνάς και τη Σταδίου, με πρώτο το πανό της ΚΝΕ "Οχι στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ. Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό". Ενα κόκκινο ποτάμι γεμάτο παλμό, που βροντοφώναζε "Δεν είναι τρομοκράτης ο κουρδικός λαός, είναι η νέα τάξη και ο ιμπεριαλισμός", "Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη". Η μεγάλη πορεία έφτασε στη Βουλή, φωνάζοντας "Η Σένγκεν μπήκε σε εφαρμογή, σήμερα οι Κούρδοι, αύριο εμείς" και "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", για να καταλήξει και να διαλυθεί στα Προπύλαια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ