Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
Ας συμπληρώσουμε τη φορολογική δήλωση

Ορισμένες σκέψεις και προτάσεις για να κάνουμε την υπόθεση της φορολογικής δήλωσης ευκολότερη, μια και όσοι έχουν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις ούτε να πανικοβάλλονται χρειάζεται, ούτε έχουν ανάγκη από "κόλπα" και "κομπίνες", όπως κάποιοι άλλοι...

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων, για τους περισσότερους φορολογούμενους δηλαδή, η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης ούτε βουνό αποτελεί, ούτε είναι μια διαδικασία γεμάτη από παγίδες και μπανανόφλουδες. Περισσότερος είναι ο ντόρος που δημιουργούν όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια οι εφημερίδες και άλλα έντυπα, προκειμένου να πουλήσουν το προϊόν τους και να δώσουν... λύσεις σε σπαζοκεφαλιές, παρά τα ανυπέρβλητα προβλήματα που πρέπει ν' αντιμετωπίσει ο φορολογούμενος. Η αλήθεια βέβαια είναι πως και η κυβέρνηση, επειδή γνωρίζει πως η πολιτική της δεν αποβλέπει να ασχοληθεί, να εντοπίσει και να φορολογήσει στα σοβαρά όσους έχουν ιδιαίτερα υψηλά εισοδήματα και μάλιστα από διάφορες πηγές, βολεύεται να δημιουργεί ένα κλίμα σχεδόν πανικού για κάθε επαφή του φορολογούμενου με την εφορία. Με δεδομένο όμως ότι το αυτί των... φοροεπιτήδειων έτσι κι αλλιώς δεν ιδρώνει, το άγχος για τις φορολογικές δηλώσεις το φορτώνονται σχεδόν αποκλειστικά εκείνοι που δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα απολύτως. Δηλαδή, οι μισθοσυντήρητοι και οι συνταξιούχοι. Σ' αυτούς απευθυνόταν μέχρι τώρα "Ρ" με οδηγίες για τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων, σ' αυτούς απευθυνόμαστε και σήμερα.

Υποχρέωση συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης έχουν πρακτικά όλοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχουν εισόδημα πάνω από 800.000 δραχμές. Δήλωση συμπληρώνουν και όσοι έχουν μικρότερο εισόδημα, σε περίπτωση που: Διαθέτουν ΙΧ ή μοτοσικλέτα πάνω από 500 κυβικά ή σκάφος αναψυχής. Οσοι έχουν αγοράσει ακίνητο ή χτίζουν οικοδομή. Οσοι εισπράττουν νοίκι από κάποιο σπιτάκι, ή όσοι το σπίτι που μένουν μαζί με το εξοχικό τους είναι πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα. Τέλος, εκείνοι που απασχολούν κάποιο πρόσωπο που του δίνουν μισθό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι η περιρρέουσα φιλολογία πως καλό είναι να αποφεύγει κανείς να υποβάλει φορολογική δήλωση, είναι ανεύθυνη και δεν υπηρετεί κανένα συμφέρον του μισθωτού. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιοι μπορούν να βγουν και χαμένοι. Για παράδειγμα κάποιος που εργάστηκε μόνο τέσσερις μήνες και έχει ετήσιο εισόδημα 750.000, αν δεν υποβάλει δήλωση "δεν τρέχει τίποτα", αλλά αν υποβάλει θα έχει επιστροφή φόρου μερικές χιλιάδες δραχμές.

Τα έντυπα

Το κύριο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων - το λεγόμενο Ε1 - (για όσους έχουν ήδη Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και υποβάλλουν συστηματικά δήλωση) το στέλνει το υπουργείο Οικονομικών. Στο σχετικό φάκελο υπάρχει και βιβλιαράκι με οδηγίες, που καλό είναι να το συμβουλευτεί κανείς. Οι φορολογούμενοι που για πρώτη φορά υποβάλλουν δήλωση, πρέπει να προμηθευτούν το σχετικό έντυπο και το βιβλιαράκι από την Εφορία της περιοχής τους. Πάντως, όσοι έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις, στη χειρότερη περίπτωση, πρέπει να συμπληρώσουν τρία έντυπα.

Πρώτον,το βασικό έντυπο δήλωσης εισοδημάτων για το 1998, το λεγόμενο Ε1.

Δεύτερον,όσοι έχουν αποκτήσει το 1998 κάποιο εισόδημα από ενοικίαση ακινήτων, θα πρέπει να υποβάλουν και το έντυπο Ε2 με τα σχετικά στοιχεία.

Τρίτον,υπάρχει το έντυπο Ε9, όπου ήταν καταγεγραμμένα αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα που διαθέταμε την 31 Δεκέμβρη του 1998. Το έντυπο αυτό πρωτοϋποβλήθηκε πρόπερσι, ενώ πέρσι το κατέθεσαν μόνο όσων άλλαξε το 1997 η περιουσιακή τους κατάσταση. Φέτος αυτό το έντυπο πρέπει να το συμπληρώσουν: 1) Οσοι κάνουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση. 2) Οσων άλλαξε η οικογενειακή τους κατάσταση (παντρεύτηκαν, χώρισαν κλπ.). 3) Οσοι απέκτησαν κάποιο ακίνητο οποιασδήποτε μορφής (σπίτι, διαμέρισμα, οικόπεδο κλπ.) μέσα στο 1998. 4) Οσοι είχαν μεν υποβάλει δήλωση πέρσι, αλλά την 1-1-1999 έχουν επέλθει αλλαγές στην εικόνα των περιουσιακών στοιχείων που υπήρχαν στην περσινή δήλωση Ε9.

Πότε θα υποβάλουμε τη δήλωση

Τυπικά, τα χρονικά περιθώρια για να υποβάλουμε τη δήλωση είναι αρκετά. Καλό όμως είναι να μην τα εξαντλήσουμε, γιατί όλοι ξέρουμε τι γίνεται τις τελευταίες μέρες. Από αυτή την άποψη μόλις πάρουμε από τη δουλιά μας ή το ταμείο σύνταξης τις βεβαιώσεις για τα εισοδήματα του 1998 δε χάνουμε τίποτα να συμπληρώσουμε άμεσα και να υποβάλουμε τη δήλωσή μας. Οι δηλώσεις, βέβαια, μπορούν να σταλούν και ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή. Αν, όμως, έχουμε αμφιβολίες για την ορθότητά της, καλό είναι να συμβουλευτούμε τις υπηρεσίες των εφοριών.

Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πρέπει να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 17 του Μάρτη οι δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων και οι συμμέτοχοι σε εταιρίες και κοινοπραξίες.

Εννοείται ότι τη φορολογική δήλωση την υποβάλλουμε στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιοχής που μένουμε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org