Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ 1ΟΥ ΛΥΚ. ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
"Παιδαγωγική" και "επανορθωτική" η τιμωρία των 6 μαθητών!

Με επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο Σύλλογος καθηγητών του 1ου Λυκείου Βριλησσίων, καταγγέλλει ως "υβριστική και συκοφαντική επίθεση" το άρθρο του Ηλία Ανδριόπουλο,που δημοσιεύτηκε στις 4 του Φλεβάρη, με αφορμή την τιμωρία με οριστική αποβολή 6 μαθητών που πρωτοστάτησαν στις μαθητικές κινητοποιήσεις

Ο Σύλλογος των καθηγητών ισχυρίζεται "για την αποκατάσταση της αλήθειας" ότι "η τιμωρία των έξι μαθητών δεν είχε καμία σχέση με την κατάληψη του σχολείου, όπως υπαινίσσεται ο συντάκτης του συκοφαντικού κειμένου". Αναφέρει δε ότι "οι μαθητές του Λυκείου μας δεν προχώρησαν σε κατάληψη ούτε την Παρασκευή 15/1 ούτε τη Δευτέρα 18/1, γιατί το 15μελές συμβούλιο δεν αναλάμβανε την ευθύνη της περιφρούρησης του σχολείου" (!) και ότι "οι συγκεκριμένοι μαθητές τιμωρήθηκαν για πολύ σοβαρά παραπτώματα καθαρά ποινικού χαρακτήρα: διάρρηξη της Γραμματείας του σχολείου, εμπρησμό δημοσίων εγγράφων (βιβλία απουσιών, έλεγχοι βαθμολογίας, υπηρεσιακά έγγραφα), φθορές υλικές (καταστροφή πόρτας, γραφικό υλικό, γλάστρες) αναγραφή υβριστικών φράσεων στους τοίχους, κ.ά.".

Ομως, ο Σύλλογος των καθηγητών αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί και τον διευθυντή του σχολείου: "Είναι άδικο, ψευδές και υβριστικό - γράφει - να κατηγορεί (σ. σ. ο κ. Ανδριόπουλος) τον Διευθυντή κ. Π. Σγαρδέλη και την Υποδιευθύντρια κ. Π. Ταλλέλη για μεθόδους ανακριτικές που θυμίζουν δικτατορία και εξαναγκασμό των μαθητών σε ομολογία. Αντίθετα, οι τιμωρηθέντες μαθητές ομολόγησαν την πράξη τους πρώτα ενώπιον του 15μελούς συμβουλίου, όταν αντέδρασαν αγανακτισμένα άλλοι αθώοι συμμαθητές τους, τους οποίους οι ίδιοι οι δράστες τους οδήγησαν το βράδυ του συμβάντος στο χώρο των καταστροφών, για να αφήσουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Το 15μελές στη συνέχεια ενημέρωσε το γραφείο του Διευθυντή".

Οσο για την τιμωρία των 6 μαθητών, ο Σύλλογος των καθηγητών θεωρεί πως "δεν είχε ως στόχο την εξόντωσή τους, όπως μας κατηγορεί ανεύθυνα ο συντάκτης, αλλά είχε χαρακτήρα παιδαγωγικό και επανορθωτικό και προκρίθηκε από άλλες βαρύτερες ποινές (ποινική δίωξη, πολυήμερη αποβολή)". Αναφέρει δε ως σκεπτικό ότι η πολυήμερη αποβολή θα επιδείνωνε τη θέση ορισμένων απ' αυτούς, καθώς είχαν ήδη σημειώσει πολλές απουσίες, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος θα τους δώσει την ευκαιρία, αν δείξουν καλή συμπεριφορά στο νέο σχολείο και ν' αποφύγουν τη μείωση της διαγωγής τους και η απομάκρυνσή τους από το φορτισμένο κλίμα θα μειώσει την ένταση από συζητήσεις σχετικές με το θέμα και οι μαθητές θα μπορέσουν να αφοσιωθούν στη μελέτη και την προετοιμασία τους για τις εξετάσεις του Ιουνίου"!

Απάντηση του Ηλ. Ανδριόπουλου

Θέσαμε την επιστολή των καθηγητών υπόψη του κ. Ηλ. Ανδριόπουλου,και αυτός μας έκανε την εξής δήλωση:

"Οι κύριοι αυτοί καθοδηγούμενοι από έναν ανεκδιήγητο λυκειάρχη υπέγραψαν μια εξοντωτική απόφαση για 6 παιδιά. Θλίβομαι που αντί να σιωπούν από ντροπή αραδιάζουν ψεύδη και γελοιότητες. Τελικά δεν περισσεύει μόνο μικροψυχία σ' αυτό τον τόπο, υπάρχει και πλεόνασμα μίσους. Η διαφοροποίηση του Προϊσταμένου τους, κ. Πεπόνη από αυτή την απόφαση, πιστεύω ότι λέει πολλά...".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ