Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
"Σοσιαλισμός ή θάνατος"

Εκδήλωση τιμής της Νίκης της Επανάστασης από τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο

Μία άρρηκτη κόκκινη κλωστή είναι ο κορμός της σύγχρονης επαναστατικής κουβανικής κοινωνίας, που συνεχίζει να αντιστέκεται και φωνάζει δυνατά "Σοσιαλισμός ή θάνατος".

Αυτή η κόκκινη κλωστή ξετυλίχτηκε μπροστά στα μάτια των πολυάριθμων φίλων του Νησιού της Επανάστασης που βρέθηκαν την Κυριακή (7/2) στο Συνδικάτο Οικοδόμων στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης που διοργάνωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος. Οι βαθιές ρίζες της Επανάστασης "που ξεκίνησε από το 1868 με τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας", αλλά και όλες αυτές οι στιγμές που χαράχτηκαν ανεξίτηλα στη μνήμη όλων, ξαναζωντάνεψαν με τις ομιλίες του Δημήτρη Μητσιμπούνα,μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνοκουβανικού, αλλά και την αναδρομή του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη.Η πεποίθηση και των δύο ομιλητών για την αντίσταση και την αντεπίθεση της Κούβας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς διαπέρασε σαν ηλεκτρικό ρεύμα το ακροατήριο που ανανέωσε το ραντεβού του για την αλληλεγγύη του και τον αγώνα του στο πλευρό της Κούβας μέχρι την "τελική νίκη".

Αυτή την υπόσχεση έδωσε και ο Γραμματέας της κουβανικής πρεσβείας Λουίς Πράδο,που παραβρέθηκε και χαιρέτισε την εκδήλωση του Ελληνοκουβανικού. Στη σύντομη ομιλία του ο Πράδο έδωσε μία ζωντανή εικόνα της σημερινής Κούβας με τα πολλά προβλήματά της λόγω του δολοφονικού οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους των ΗΠΑ, αλλά και το στίγμα της νίκης της Κουβανικής Επανάστασης, αφού τα επιτεύγματα της χώρας στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης είναι φωτεινά παραδείγματα για τις περισσότερες χώρες του κόσμου. "Σήμερα κάθε Κουβανός έχει τουλάχιστον 9 χρόνια εκπαίδευσης, γεγονός που αναγνωρίστηκε και επισήμως από τη φετινή έκθεση της UNESCO", ενώ η "διαφορά έγκειται ακριβώς στον ισότιμο χαρακτήρα που έχει η δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, όπου η σωστή εκπαίδευση είναι προνόμιο μόνο των παιδιών της αστικής τάξης". Η επαναστατική κουβανική κυβέρνηση "με τα διδάγματα του Χοσέ Μαρτί" εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της "Πάντα τον άνθρωπο" και το "μεγαλύτερο έργο της είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των Κουβανών".

Παρά τα λάθη "η Κούβα αποδεικνύει ότι ο σοσιαλισμός παρά τη διάλυση της σοσιαλιστικής κοινότητας εξακολουθεί να ζει και να υπάρχει". Οι πρόσφατες εκλογές στη Βενεζουέλα που ανέδειξαν στην εξουσία έναν άνθρωπο - τον Πρόεδρο Τσάβεζ - που βρίσκεται κοντά στην αριστερά, αλλά και οι αντιδράσεις του προοδευτικού κόσμου στην προσπάθεια "των ΗΠΑ να εφαρμόσουν τη συμφωνία Πλατ για όλο τον πλανήτη" - θα τονίσει ο Πράδο - μας κάνουν πιο σίγουρους ότι "όπως η Κούβα απελευθερώθηκε από την κυριαρχία των ΗΠΑ, πιστεύουμε ότι κι ο πλανήτης θα απελευθερωθεί και μπορούμε να φωνάζουμε με μεγαλύτερη σιγουριά αυτό που συνεχίζουμε να φωνάζουμε δυνατά στην Κούβα: "Σοσιαλισμός ή Θάνατος""!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Κούβα δεν ήταν και δεν είναι μόνη! Θα νικήσει!(2021-07-22 00:00:00.0)
«Η Επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα με ροδοπέταλα»(2019-09-20 00:00:00.0)
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Κουβανού πρέσβη(2011-11-22 00:00:00.0)
Για το θάνατο του πρεσβευτή της Κούβας στην Ελλάδα(2011-11-20 00:00:00.0)
Γέννησε όνειρα, πραγματοποίησε τις λαϊκές προσδοκίες(2009-01-27 00:00:00.0)
Ο Ελληνοκουβανικός στο διαδίκτυο(2008-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ