Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Παλλακίδα" και Σαλβαδόρ

Μια εξαιρετική κινεζική ταινία θα προβληθεί από την ταινιοθήκη της Πέμπτης του δεύτερου καναλιού. Πρόκειται για την ταινία του Τσεν Καϊγκέ "Αντίο παλλακίδα μου",που θα προβληθεί στις 23.30 από την ΕΤ - 2. Μια συγκλονιστική ερωτική ιστορία, ένα τραγικό ιψενικό τρίγωνο, μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα και σκληρότητα, ελπίδα και απελπισία, έρωτα και μίσος. Ο γιος μιας πόρνης μπαίνει οικότροφος σε μια σχολή Οπερας, όπου κυριαρχεί η απόλυτη πειθαρχία. Απόλυτη και βασανιστική. Εφιαλτική πολλές φορές, θα λέγαμε. Η φωνή του, οι κινήσεις του, το ωραίο ντελικάτο παρουσιαστικό του, τον κάνουν δυστυχισμένο. Είναι πάντα αναγκασμένος να ερμηνεύει γυναικείους ρόλους, κάτι το οποίο εκείνος αρνείται με πείσμα. Μάταια, όμως. Αργότερα θα γίνει διάσημος χάρη στο ρόλο της παλλακίδας που τόσο όμορφα ξέρει να υποδύεται. Η προσωπικότητά του έχει τσαλακωθεί, ο ανδρισμός του έχει ευνουχισθεί, η συνείδησή του έχει διχαστεί. Είναι μόνος και δυστυχισμένος. Ψάχνει κάπου να ακουμπήσει, κάπου να στηριχτεί, κάποιον να εμπιστευτεί και να αγαπήσει. Και όλα αυτά τα βρίσκει στο συμμαθητή του, το ρωμαλέο, το δυνατό, το στέρεο, που πάντα έπαιζε τον ρόλο του βασιλιά στο έργο της παλλακίδας. Και αφήνεται σ' αυτή την ανδρική παρουσία με όλη του την καρδιά. Ο συμμαθητής τον αγαπά, τον προστατεύει, του συμπαραστέκεται αλλά με τίποτε δεν υποπτεύεται ότι πίσω από την αγνή φιλία κρύβεται, χρόνια τώρα, ένας έρωτας παθιασμένος, απελπισμένος, ακρωτηριασμένος. Μια μέρα ο "βασιλιάς" παντρεύεται μια πανέμορφη πόρνη και τότε γίνεται η τρομερή αποκάλυψη. Η "παλλακίδα" του είναι ερωτευμένη με τον βασιλιά της. Μέσα στη δίνη των ιστορικών και πολιτικών γεγονότων φυσά ο άνεμος των προσωπικών σχέσεων που σιγά σιγά εξελίσσεται σε ανεμοθύελλα, σε καταστροφικό ανεμοστρόβιλο. Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο θεατής εκτός από την ωραία φωτογραφία, την εξαιρετική ανάπλαση της εποχής και τις συγκλονιστικές ερμηνείες θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να πάρει μια γεύση τηςκινέζικης Οπερας, που είναι άγνωστη στη χώρα μας.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 21.15 "Σαλβαδόρ" του Ολιβερ Στόουν.

Ο σκηνοθέτης κάνει μια οξεία κριτική στην εξωτερική πολιτική του τότε Προέδρου Ρήγκαν αλλά και ειδικότερα στην πολιτική των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική, υπογράφοντας έτσι την καλύτερη ταινία του. Η υπόθεση έχει κάπως έτσι: Ενας αλκοολικός δημοσιογράφος με προοδευτικές όμως, ιδέες και αντιλήψεις, προσπαθεί να σώσει την καριέρα του αναζητώντας ένα μεγάλο θέμα στο μακρινό αλλά αιματοκυλισμένο Σαλβαδόρ. Η ταινία βασίζεται στις προσωπικές εμπειρίες του δημοσιογράφου Ρίτσαρντ Μπολ, που συνεργάστηκε στο σενάριό της. Με τον Τζέιμς Γουντ.

Από την ΕΤ - 2 στις 21.30 "Το προξενιό της Αννας" του Παντελή Βούλγαρη.

Είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, που σκιαγραφεί με έξυπνο και κριτικό τρόπο την ψυχοσύνθεση της μεσαίας αθηναϊκής τάξης. Η Αννα είναι μια κοπέλα που δουλεύει δέκα ολόκληρα χρόνια σε ένα αθηναϊκό σπίτι και δέχεται μια μέρα να βγει με έναν νεαρό που της προξενεύουν. Μια απλή αργοπορία της κοπέλας θα δείξει τους πραγματικούς, τους τρομερούς και απάνθρωπα εγωιστικούς χαρακτήρες των ανθρώπων του σπιτιού, που μόλις συνειδητοποιούν ότι αν φύγει η Αννα θα ταλαιπωρηθούν, κάνουν ό,τι μπορούν για να της κλείσουν τη μικρή πόρτα που άνοιξε στο μέλλον. Μεθοδικά και σατανικά θα επαναφέρει την άμοιρη κοπέλα στους "ευγενικούς" κόλπους της η οικογένεια. Με την Αννα Βαγενά και τον Κώστα Ρηγόπουλο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ