Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα γίνει υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος;

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λέων Αυδή, με αφορμή τις ιεροεξεταστικές επιστολές του μητροπολίτη Δράμας προς όσους τέλεσαν πολιτικό γάμο

Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις ενέργειες του μητροπολίτη Δράμας, που πιέζει, με απειλές, τους πολίτες που τέλεσαν πολιτικό γάμο να προχωρήσουν και σε θρησκευτικό γάμο, ρωτά τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Λέων Αυδής με επίκαιρη ερώτησή του που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Επίσης ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει αν θεωρεί και πώς πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος και αν θα λάβει μέτρα ώστε να υπάρξουν διαδικασίες και τελετουργικό μη θρησκευτικής κήδευσης.

Ο Λέων Αυδής υπενθυμίζει ότι ο μητροπολίτης Δράμας έχει απευθύνει επιστολές στους πολίτες που τέλεσαν πολιτικό γάμο και τους καλεί να τελέσουν και θρησκευτικό γάμο, με την απειλή ότι θα αρνηθεί τη βάπτιση των παιδιών τους ή την κήδευσή τους με το χριστιανικό τελετουργικό. Ο Μητροπολίτης αυτός, σημειώνει ο βουλευτής, προ καιρού είχε απαγορεύσει να τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία κατά την ταφή γυναίκας, που είχε τελέσει πολιτικό γάμο.

"Οι ενέργειες αυτές, υπογραμμίζει ο βουλευτής, στρέφονται κατά του πολιτειακού θεσμού του πολιτικού γάμου, τον οποίο θεωρούν παράπτωμα. Επιπλέον αξιοποιούν την έλλειψη διαδικασιών και τελετουργικού για τη μη θρησκευτική κήδευση και το φόβο των πολιτών ότι η κήδευση χωρίς θρησκευτική τελετή υποδηλώνει κοινωνικό εξοστρακισμό. Οι πράξεις του μητροπολίτη Δράμας δε θα ήταν δυνατές, αν ο πολιτικός γάμος ήταν υποχρεωτικός για όλους τους πολίτες, σύμφωνα με την αρχική θέση του ΠΑΣΟΚ και αν υπήρχε τελετουργία αξιοπρεπούς μη θρησκευτικής κήδευσης".

Και ο Λέων Αυδής συνεχίζει: "Επειδή οι ενέργειες του μητροπολίτη Δράμας υπονομεύουν τη λαϊκή κυριαρχία, στο όνομα της οποίας νομοθετήθηκε ο πολιτικός γάμος, αποβλέπουν δε στο να εξαναγκάσουν τους πολίτες να ενεργήσουν παρά τη συνείδησή τους και επομένως να περιορίσουν την ελευθερία τους, ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

- Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις ενέργειες του μητροπολίτη Δράμας; - Θεωρεί η κυβέρνηση ότι για την αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος, ο δε θρησκευτικός να παραμείνει προαιρετικός;

- Σκέφτεται η κυβέρνηση να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υπάρξουν διαδικασία και τελετουργικό μη θρησκευτικής κήδευσης για όσους την επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα θρησκευτικής κήδευσης;".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ