Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ

συνέχεια από τη σελίδα 1

Κατά την κυβέρνηση κάθε σύμπτωση και ομοιότητα, τυχαία ή μη τυχαία με αντίστοιχα αιτήματα και διαπιστώσεις του ΚΚΕ, ισοδυναμεί με εθνική καταστροφή. Θα συμφωνήσουμε, μόνο που δεν πρόκειται για εθνική καταστροφή, αλλά για απειλή κατά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας και όσων λυμαίνονται τις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου.

2. Καυτηριάζονται και κολάζονται οι αγώνες που οργανώνονται με τη συμμετοχή και κομμουνιστών συνδικαλιστών, συνδικαλιστών που ανήκουν σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στο ΠΑΣΟΚ.

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός από τότε που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κατηγορούσε τους κομμουνιστές συνδικαλιστές γιατί υποστήριζαν ότι πρέπει να συγκροτούνται στις μαζικές οργανώσεις αντιπροσωπευτικά προεδρεία, ανεξάρτητα από τις διαφορές, δηλαδή να καταλαμβάνουν αξιώματα και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ με βάση τη δύναμη που της έδιναν οι εργαζόμενοι στις αρχαιρεσίες. Πριν λίγα χρόνια αυτή η σθεναρή στάση των κομμουνιστών συγκέντρωνε τα πυρά του ΠΑΣΟΚ γιατί βολεύονταν με την τεχνητή λαϊκή διαίρεση σε "νεοδημοκράτες συνδικαλιστές και λοιπές δημοκρατικές συνδικαλιστικές δυνάμεις". Τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θέλει τη διαίρεση μέσα στο λαό αλλιώς "από εκεί οι κομμουνιστές από εδώ όλοι οι άλλοι". Καλός είναι όποιος βαφτίζει τους κοινωνικούς αγώνες ως κοινωνική αναταραχή, και την υποταγή στο μεγάλο κεφάλαιο, ρεαλισμό. Βεβαίως τέτοιους συμμάχους έχει αρκετούς η κυβέρνηση και τους αξιοποιεί πολύ καλά.

Τα χαρακώματα και τα αναχώματα μέσα στο λαό βολεύουν κάθε συντηρητική, αντιλαϊκή πολιτική, είναι νόμος. Οσο πιο βαθιά νεοφιλελεύθερη γίνεται η πολιτική της κυβέρνησης, τόσο πιο μαύρη προπαγάνδα κάνει, με στόχο τη διάσπαση της λαϊκής ενότητας και ενιαίας δράσης. Διχασμένος λαός πέφτει στα δχκτυα της αντιλαϊκής πολιτικής πολύ πιο εύκολα και γρήγορα. Αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης και την υλοποιεί, ακόμα και αν χρειαστεί να πειθαναγκάζει και να τρομοκρατεί μέλη, τοπικά στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ.3. Εγκαλείται το ΚΚΕ, γιατί έχει δικό του πολιτικό πρόγραμμα, στρατηγική και τακτική που είναι διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων. Οποιος δε συμφωνεί με τη διαχείριση του συστήματος σε βάρος των εργαζομένων, κηρύσσεται ένοχος με δικαστή την κυβέρνηση, και μάλιστα με το 42% των ψήφων του ελληνικού λαού. Ας σκεφθεί ο ελληνικός λαός τι τύχη θα είχε αν το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει ποσοστό πάνω από 50%.

Το ΚΚΕ έχει κατακτήσει με κόπους και θυσίες, με τη συμπαράσταση και συγκατάθεση του λαού μας την ανοιχτή πολιτική παρουσία του στην κοινωνία, την ανοιχτή έκθεση των απόψεών του. Το ΚΚΕ είναι ανοιχτό βιβλίο, και δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ανοιχτή έκθεση των απόψεών του, τον ανοιχτό διάλογο με το λαό. Αλλοι, ανάμεσα σ' αυτούς και η κυβέρνηση έχουν συμφέρον από μασημένα λόγια, και υπόγειες διαδρομές, στημένους διαλόγους για "συμφωνίες" με το πιστόλι στον κρόταφο.

4. Ακούσαμε επίσης, ότι οι αγώνες που αναπτύσσονται είναι πολιτικοί, γι' αυτό και η κυβέρνηση θα δώσει πολιτική απάντηση, δηλαδή ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ, κάθετη άρνηση σε συνδυασμό με την αστυνομοκρατία, την επιστράτευση του παρακράτους και άλλων γνωστών στοιχείων του περιθωρίου προκειμένου να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου, την ελεύθερη διακίνηση της φτώχειας και της ανεργίας, της ανέχειας, της υποταγής.

***

Δηλαδή οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα να χαράζουν τις δικές τους επιλογές απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Λες και είναι δυνατόν μια αντιλαϊκή πολιτική που γεννά δεινά και βάσανα να αντιμετωπιστεί με αιτήματα έξω από τη σφαίρα της πολιτικής. Πολιτική σε βάρος τους ασκείται, πολιτική θα κάνουν και οι εργαζόμενοι στα πλαίσια βεβαίως του μαζικού κινήματος που ενώνει σε κοινή δράση ανθρώπους με διαφορετικούς γενικούς προσανατολισμούς και αντιλήψεις. Περίπου μας λέει η κυβέρνηση ότι η πολιτική είναι πλεονέκτημα μόνο για τα κόμματα, αυτά που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και αναγορεύουν σε διεθνή κοινότητα τις ΗΠΑ και τις πρωτοβουλίες τους.

Οταν οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι εργάτες της "Σόφτεξ", των Ναυπηγείων, της "Χαλυβουργικής", οι οικοδόμοι ζητούν ανθρώπινους μισθούς, απαιτούν θέσεις εργασίας, βεβαίως κάνουν πολιτική, μόνο ένας τυφλός δεν το βλέπει και ένας βαθύτατα αντιδραστικός ως και φασιστικής αντίληψης δεν τους αναγνωρίζει αυτό το δικαίωμα. Η κυβέρνηση ξέρει καλά τι σημαίνει μαζικός αγώνας, τι σημαίνει πολιτικός αγώνας, τι σημαίνει κομματική πολιτική. Αυτό που θέλει είναι να βάλει τον γύψο στο λαϊκό κίνημα και κυρίως να βάλει μπλόκο στη σκέψη και στη συνείδηση των λαϊκών αγωνιστών. Γι' αυτό γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη.

Η κυβέρνηση βεβαίως ξέρει τι κάνει. Θέλει να προλάβει την ανερχόμενη λαϊκή συνείδηση που κατανοεί ότι δε φθάνει να αντιπαρατίθεται σε επιμέρους μέτρα της κυβέρνησης αλλά να αμφισβητήσει συνολικά τη γενική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα, με τους δοσμένους πολιτικούς συσχετισμούς.

***

Αναμφισβήτητα θα έλθει η ώρα, που η κυβερνητική τρομοκρατία δε θα πιάνει τόπο, που τα παραπλανητικά ψεύτικα διλήμματα των κομμάτων του Μάαστριχτ δε θα πιάνουν. Θα έλθει η ώρα της συνολικής ρήξης με τα βάθρα αυτής της πολιτικής. Η αντίθεση δε θα αφορά βεβαίως, μόνο το συγκεκριμένο κυβερνητικό κόμμα αλλά και όλα τα πολιτικά σχήματα - κόμματα που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν το σύστημα, να του δώσουν ανάσα ζωής και μακροημέρευση.

Οι σημερινοί αγώνες μπορεί να μην οδηγούν στην ικανοποίηση βασικών αιτημάτων, μπορεί να φέρνουν προσωρινή απογοήτευση. Σίγουρα όμως βάζουν φρένο στο χειρότερο, οπωσδήποτε δε, η απογοήτευση είναι μικρότερη και λιγότερης έκτασης από την ψυχολογία της απραξίας και του αδιεξόδου. Οι αγώνες γονιμοποιούν την πείρα και τη σκέψη, διώχνουν πολλές από τις προκαταλήψεις και τις αυταπάτες.

Η κυβέρνηση χαίρεται όταν καταφέρνει να διασπά, να φοβίζει, να τρομοκρατεί, να απογοητεύει. Μήπως χρειάζεται να μελετήσει ξανά την ιστορία και να σκεφθεί την "πύρρειο νίκη";

Οι τελευταίες εξελίξεις δίνουν μαθήματα και διδάγματα σε όλους και σε εμάς. Ο κερδισμένος είναι ο λαός, γενικότερα, γιατί τώρα μπορεί να συγκρίνει κόμματα, πολιτικές, να βγάλει συμπεράσματα πολύτιμα πριν απ' όλα για το δικό του συμφέρον. Eνα από τα διδάγματα είναι να μην αφήσει να πυκνώσουν τα μαύρα σύννεφα του αντικομμουνισμού.

Η αντικομμουνιστική επίθεση αφορά το λαό και το λαϊκό κίνημα, δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Γι' αυτό και πρέπει να πάρει την κατάλληλη απάντηση από όλους. Δεν υπάρχει καλύτερη απάντηση από την καλύτερη προετοιμασία του λαού, να βρεθεί σε γραμμή πολύμορφης και πολυμέτωπης αντεπίθεσης, σε γραμμή ενότητας και κοινής δράσης. Σε μια μεγάλη συνάντηση που κτίζει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης, από κοινού με τα κοινωνικά κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, της ειρήνης, του περιβάλλοντος. Η λαϊκή πείρα και σοφία που κατακτάται αργά και σταθερά, προς τα εκεί θα τείνει. Ο αγώνας θα είναι μακρόχρονος με σκαμπανεβάσματα, μερικοί μπορεί να μην μπορούν να τρέξουν πολύ, άλλοι να κουράζονται, να τα διπλώνουν προσωρινά. Τελικά όμως, αυτός είναι ο μονόδρομος, η γενική πορεία θα είναι μαζική, αποτελεσματική.

Κερδισμένος είναι ο λαός, γιατί τώρα μπορεί να συγκρίνει κόμματα, πολιτικές, να βγάλει συμπεράσματα πολύτιμα, πριν απ' όλα για το δικό του συμφέρον

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Και μετά παρεξηγούνται...(9/12/2009)
Με εμπιστοσύνη στις λαϊκές μάζες, να απελευθερώνουμε τη δυναμική τους(6/12/2006)
Η ώρα της αντεπίθεσης(22/4/2005)
Η λύση στην ανατροπή αυτής της πολιτικής(7/11/2004)
Επικίνδυνες τρομοκρατικές πρακτικές(26/5/2001)
Στόχος η ενότητα και η αντίσταση(27/2/1997)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ