Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Και η Δικαιοσύνη οφείλει να αντισταθεί

- Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια συστηματική ποινικοποίηση των αγροτικών και εργατικών κινητοποιήσεων και υπάρχει μια τακτική προληπτικής τρομοκράτησης όλων εκείνων που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Πώς σχολιάζετε αυτή την τακτική της κυβέρνησης;

- Πράγματι, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε μια πρωτοφανή πολιτική μέθοδο ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων, καθώς, αυτή τη χρονική στιγμή, περνούν σε μια πιο αποφασιστική φάση. Η επιχειρούμενη ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων από την πλευρά της κυβέρνησης έχει προφανή στόχο την αποδυνάμωση των αγώνων και την τρομοκράτηση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών και μάλιστα σε μια στιγμή, που αυτό συντονίζει και κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του.

Ταυτόχρονα, στέλνεται και ένα μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης για αποτροπή των αγώνων, που ξεκινούν ή προγραμματίζουν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, οι οποίοι θέλουν να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλιά και σε μια αξιοπρεπή διαβίωση, αποκρούοντας την απαράδεκτη και ανάλγητη οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Η πολιτική αυτή μέθοδος της ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων και ανακήρυξης της καταστολής, σε επίσημο μέσο "δημοκρατικής και σοσιαλιστικής πειθούς", αποτελούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και πολύ περισσότερο για τους αγρότες που είναι θύματα μιας αντιλαϊκής πολιτικής και απειλούνται με τον κίνδυνο του αφανισμού, με το ξεκλήρισμα από τον τόπο τους.

- Με αποφάσεις "καρμπόν" σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουμε μια "βιομηχανία δικών", με καταδικαστικές αποφάσεις, εναντίον αγροτών που πήραν μέρος σε διάφορες κινητοποιήσεις...

- Εχουμε αθρόες και μαζικές διώξεις, δίκες και βαριές καταδίκες σκοπιμότητας των αγροτών, με άμεσο και προφανή σκοπό την άσκηση προληπτικής τρομοκρατίας, την κάμψη του αγωνιστικού φρονήματος και την τρομοκράτηση των αγροτών που κυριολεκτικά αγωνίζονται για την επιβίωση στον τόπο τους.

- Τι θα απαντούσατε στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου ότι με τις κινητοποιήσεις των αγροτών παραβιάζεται η έννομη τάξη;

- Κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο σ' αυτόν το πρωτοφανή σχεδιασμό της κυβέρνησης έχει αναλάβει ο αρμόδιος υπουργός της Δικαιοσύνης, ο οποίος, εκφράζοντας τη συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης κατά των αγροτών και καλυπτόμενος πίσω από το "ιδιόρρυθμο στιλ", το οποίο ακριβώς αξιοποιεί η κυβέρνηση και με "εκσυγχρονιστική υστερία" και εμπρηστικές δηλώσεις ο Ε. Γιαννόπουλος στρέφεται κατά των αγροτών και των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να θεωρεί ότι οι δικαιολογημένες, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, κινητοποιήσεις των αγροτών συνιστούν "προσβολή της έννομης τάξης" και "στάσης κατά του κράτους". Ετσι, εκδηλώνεται ένας πρωτόγνωρος και επικίνδυνος αυταρχισμός.

- Ποιος θα μπορούσε να είναι σήμερα ο ρόλος του νομικού κόσμου και της Δικαιοσύνης;

- Αν στην πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η καταστολή των αγώνων και των κινητοποιήσεων των αγροτών και των άλλων εργαζόμενων, με τη μέθοδο της ποινικοποίησής τους, των αθρόων διώξεων και των παραπομπών με την αυτόφωρη διαδικασία, με δίκες και καταδίκες σκοπιμότητας, η Δικαιοσύνη πρέπει να αντισταθεί και να αρνηθεί να μετατραπεί σε απλό γρανάζι του μηχανισμού της κρατικής καταστολής.

Γ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ