Παρασκευή 28 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αμόκ κατά των μεσογειακών προϊόντων

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασ. Εφραιμίδης, με παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατάγγειλε την Κομισιόν για τα καταστροφικά μέτρα σε βάρος των ελαιοπαραγωγών και της ελαιοκαλλιέργειας

Για "αμόκ κατά των μεσογειακών προϊόντων" έκανε λόγο χτες ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Εφραιμίδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προτεινόμενη αναθεώρηση του καθεστώτος για το ελαιόλαδο.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πρόταση για την αναθεώρηση του καθεστώτος στο ελαιόλαδο - προβλέπει η ενίσχυση στον παραγωγό να δίνεται ανά δέντρο, αντί της πραγματικής παραγωγής, και κατάργηση της παρέμβασης στο προϊόν - ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "πρόκειται για πρόταση σκόπιμα αντιφατική, με κενά και παραλείψεις που σκοπεύουν να συγκαλύψουν άλλες σκοπιμότητες. Μετά το βαμβάκι, τα καπνά, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελοοινικά, με τη νέα πρόταση πλήττεται ένα ακόμα βασικό μεσογειακό προϊόν, το λάδι. Τα μέτρα που προτείνονται θα μειώσουν παραπέρα το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και θα αποβούν καταστροφικά για την απασχόληση και το περιβάλλον, αφού θα οδηγήσουν σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας και χιλιάδες απασχολούμενους στον τομέα αγρότες στο ξεκλήρισμα, για να προστεθούν, κι αυτοί τελικά, στα 20 εκατομμύρια ανέργους της Κοινότητας.

Αβάσιμοι ισχυρισμοί

Ο Β. Εφραιμίδης, αφού επισήμανε πως και οι δύο, δήθεν εναλλακτικές, λύσεις της πρότασης "ρίχνουν νερό στον ίδιο μύλο", υπογράμμισε πως ο "ισχυρισμός της Κομισιόν για ανάγκη προσαρμογής του υφισταμένου καθεστώτος του τομέα ελαιολάδου στα δεδομένα της ύπαρξης περισσοτέρων ελαιοπαραγωγών χωρών - μελών είναι αβάσιμος. Οι κοινοτικές ελαιοπαραγωγές χώρες (Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία) εντάχθηκαν στην Κοινότητα όχι μόνον ως παραγωγοί αλλά και ως καταναλωτές, είπε, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα καταναλώνει ετησίως περί τους 200.000 τόνους ελαιόλαδο. Επιπλέον, πρόσθεσε ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής, οι χώρες αυτές έφεραν μαζί τους και παραδοσιακούς δρόμους εξαγωγής λαδιού, που διατηρούν ακόμα με χώρες μη κοινοτικές".

Αστήριχτο είναι και το επιχείρημα της, "δυνάμει" πλεονασματικής, παραγωγής, εν ονόματι της οποίας εξαπολύεται επίθεση εναντίον των ελαιοπαραγωγών. Κι αυτό, είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, αντί να ληφθούν μέτρα προώθησης του προϊόντος που θα το προστατεύουν από την επιδρομή των άλλων ελαίων (σπορέλαιων και άλλων λιπαρών, βλαπτικών, μάλιστα, για την υγεία). Αντί να κρατηθεί σθεναρή θέση προστασίας του προϊόντος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΓΚΑΤΤ, υπήρξε πλήρης υποταγή στις αμερικανικές επιταγές και τα πολυεθνικά συμφέροντα, που προωθούν την κατανάλωση άλλου είδους λιπών και ελαίων, διαπίστωσε.

Ο Β. Εφραιμίδης, με έντονο τρόπο, "στηλίτευσε" τους ισχυρισμούς της Κομισιόν για τις τεράστιες απάτες στον τομέα ελαιολάδου, υπογραμμίζοντας ότι "είναι απαράδεκτο φαινόμενο η συκοφάντηση 2 εκατομμυρίων παραγωγών, στους οποίους επιχειρείται η επιβολή κυρώσεων με τη χιτλερικού τύπου λογική της συλλογικής ευθύνης! Κι αυτό, επειδή η Κομισιόν δεν τολμά να επέμβει εκεί που πραγματικά γίνονται οι απάτες, στα μεγάλα βιομηχανικά και παραβιομηχανικά συμφέροντα. Αντί να χτυπηθούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών συγκροτημάτων ποινικοποιείται ο μόχθος του παραγωγού και η απάτη φορτώνεται στον μικρό ελαιοπαραγωγό".

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "να αντιταχθεί ριζικά στην προτεινόμενη αναθεώρηση, να ζητήσει την απόσυρσή της και να απαιτήσει την κατάθεση προτάσεων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών, της διαφύλαξης και της ανάπτυξης της παραγωγής και όχι τη συρρίκνωση με την προτεινόμενη, δήθεν, εναλλακτική λύση των ενισχύσεων ανά δέντρο που είναι αντικίνητρο στην ποιότητα και την ποσότητα παραγόμενου προϊόντος. Κάθε άλλη επιμονή, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, θα είναι υποταγμένη σε μέγιστα ληστρικά συμφέροντα και θα στρέφεται εναντίον των παραγωγών".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ