Παρασκευή 21 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Ψηφίστηκε η εγκληματική τροπολογία

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Βουλής, αρνούμενη να νομιμοποιήσει, με την παρουσία της, το έγκλημα σε βάρος των χρημάτων των ασφαλισμένων

Αποχώρησε χτες από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητιόταν η εκτρωματική τροπολογία, για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αρνούμενη να νομιμοποιήσει, έστω και με την παρουσία της, το συντελούμενο, εις βάρος των χρημάτων των εργαζομένων, έγκλημα που διέπραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πριν την αποχώρηση των βουλευτών του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Στρ. Κόρακας τόνισε:

"Η τροπολογία για τα ασφαλιστικά ταμεία δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει κύματα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα. Προφανώς αυτή η ρύθμιση γίνεται όχι γιατί έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση, να διασφαλίσει τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά γιατί θέλει να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά προβλήματα, να βουλώσει τρύπες, να βουλώσει τα ελλείμματα της διαχείρισης που κάνει στην οικονομία της χώρας μας και για άλλους ανομολόγητους στόχους.

Φυσικά, εμείς έχουμε υποδείξει επανειλημμένα τρόπους, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να κωφεύει σε αυτές τις υποδείξεις. Να πάει να πάρει τα βεβαιωμένα και απλήρωτα από το 1990 μέχρι σήμερα. Αυτά τα χρήματα είναι γύρω στα τρεισήμισι δισεκατομμύρια δραχμές. Δεν τα παίρνετε, γιατί τα έχουν τσεπώσει οι μεγαλόσχημοι και τα τζιράρουν άτοκα. Και έρχεστε εσείς εδώ κάθε χρόνο με χαριστικές πράξεις και τους τα χαρίζετε, τουλάχιστον σε όσους χρωστούν για πάνω από δέκα χρόνια. Φυσικά δεν είναι ούτε ο ψιλικατζής, ούτε ο εργαζόμενος, ούτε ο μπακάλης της γειτονιάς. Είναι τα μεγαθήρια.

Πρόκειται εδώ, λοιπόν, σε ό,τι αφορά τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, ουσιαστικά για τρεισήμισι περίπου τρισεκατομμύρια δραχμές. Είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Γύρω στα τρεισήμισι τρισεκατομμύρια δραχμές".

Θύματα λεηλασίας

"Πρέπει να θυμίσω ότι από το 1950 που άρχισαν να δημιουργούνται αυτά τα αποθεματικά μέχρι το 1980, επί τριάντα χρόνια αυτά κατετίθεντο στις τράπεζες άτοκα. Μιλάμε, δηλαδή, για μεγάλη λεηλασία με πληθωρισμούς ανερχόμενους, εξανέμισμα, λεηλασία. Από το 1980 πράγματι και μετά μπήκε κάποιο μικρό επιτόκιο, αλλά δυο - τρεις φορές χαμηλότερο από αυτό του πληθωρισμού, όχι το εφαρμοζόμενο στις τράπεζες. Και το 1991, κάτω από την πίεση και τους αγώνες του εργατικού κινήματος έγινε κάποια σχετική ικανοποιητική ρύθμιση.

Μιλάμε, λοιπόν, για τεράστια ποσά. Και αυτή η ρύθμιση που κάνατε αποδεικνύει πόσο υποκριτικές ήταν όλες οι καταγγελίες, που γίνονται κατά καιρούς σε αυτή τη Βουλή ότι "τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα", ότι "το Δημόσιο πρέπει να πληρώσει και για ποιο λόγο" κλπ. Τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν θύματα λεηλασίας και όφειλε η οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει πάρει τα μέτρα της. Δεν το έκαναν. Και την ευθύνη γι' αυτό φέρνουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Επίσης, έχουμε να κάνουμε με μια διαμάχη, η οποία δεν είναι έκφραση της παραξενιάς δύο υπουργών - γνωστά τα πράγματα - είναι η σύγκρουση τραπεζιτών, τραπεζών που "μαλώνουν", όπως λέει ο λαός μας, "σε ξένον αχυρώνα". Στο παιχνίδι της λεηλασίας είναι γεγονός επίσης ότι παίρνουν μέρος και κάποιοι συνδικαλιστές και παράγοντες των Ταμείων.

Τέταρτο ζήτημα που πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε, είναι ότι τα χρήματα αυτά είναι χρήματα των εργαζόμενων, είναι ο ιδρώτας τους και κανείς δεν μπορεί να τα παίζει στον τζόγο, ή να κάνει όπως είπαμε, όπως λέει ο λαός μας, "μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα". Και εδώ αυτό κάνει η κυβέρνηση, "μνημόσυνο" ακριβώς "με ξένα κόλλυβα".

Με την τροπολογία διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για εκδηλώσεις φαινομένων, όπως στην Αλβανία, ή για να μη θεωρηθεί υπερβολή, όπως στη μητρόπολη του συστήματός σας, στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από μερικά χρόνια, που χάθηκαν, στο όνομα της "καλύτερης αξιοποίησης", ακριβώς τεράστια ποσά, ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Επιβάλλεται, λοιπόν, να αποσυρθεί χωρίς άλλη συζήτηση αυτή η επαίσχυντη τροπολογία, που δικαιολογημένα, όπως είπαμε, ξεσήκωσε κύματα διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα μας.

Αυτό που χρειάζεται είναι να κατοχυρωθεί, επιτέλους, η αυτοδιοίκηση των Ταμείων. Ενα αίτημα, το οποίο προβάλλουν οι εργαζόμενοι δεκαετίες τώρα. Να υπάρξει απόλυτη εξασφάλιση των χρημάτων τους, εγγύηση της τοποθέτησής τους και φυσικά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα Ταμεία, με Διοικητικά Συμβούλια δημοκρατικά εκλεγμένα, που θα είναι αντιπρόσωποι των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, να αποφασίζουν πού θα διαθέσουν τα λεφτά τους. Ας πάψουν ορισμένοι να αυτοανακηρύσσονται κηδεμόνες τους.

Οι ισχυρισμοί του υπουργού είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις" και μάλιστα προβαλλόμενες με περίσσιο θράσος και τουπέ. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να εξαπατήσει κανέναν, όσο και αν πασχίσει, όσους κοινωνικούς διαλόγους - εξαπάτηση των εργαζόμενων - και κοινωνικούς εταίρους και αν επιστρατεύσει. Μπροστά στην επιμονή της κυβέρνησης σε αυτή την επιχείρηση αρπαγής ουσιαστικά των χρημάτων των εργαζόμενων και ταυτόχρονα στην πορεία για το γκρέμισμα των Ταμείων των εργαζόμενων και του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν αυτή την πραξικοπηματική τροπολογία αναλαμβάνουν, πράγματι, τεράστια ευθύνη. Δεν μπορούν να πουν αύριο "δεν ξέραμε τι ψηφίζαμε", όπως έχει γίνει για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν.

Εμείς, ακριβώς σε αυτό το πνεύμα, αναλαμβάνουμε τις δικές μας ευθύνες. Αρνούμαστε να πάρουμε μέρος στο διαπραττόμενο έγκλημα, έστω και συμμετέχοντας στη διαδικασία παραπέρα συζήτησης και ψήφισης αυτού του εγκλήματος, αυτού του τερατουργήματος.

Γι' αυτό εμείς αποχωρούμε από τη συζήτηση και κάνουμε μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να ανακαλέσει, να πάρει πίσω, να αποσύρει αυτή την τροπολογία - έγκλημα το επαναλαμβάνω σε βάρος των εργαζόμενων".

Ο Γιάννος Παπαντωνίου

Σαν κάτι ανάξιο λόγου προσπάθησε να εμφανίσει τη λεηλασία των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, ισχυριζόμενος ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα, αφού κατά την άποψή του δεν αλλάζει τίποτα. "Το μόνο που κάνουμε - είπε - είναι ότι επιτρέπουμε σε ένα στοιχείο του συστήματος, που είναι η Τράπεζα της Ελλάδας (σ.σ. που ως γνωστόν όχι μόνο ελέγχεται απόλυτα από την κυβέρνηση, αλλά εκτελεί πιστά τις εντολές της), να συνενώσει τις καταθέσεις σε ένα ευρύτερο και ισχυρότερο κεφάλαιο και να εξασφαλίσει καλύτερες αποδόσεις, που ίσως συνολικά για τα Ταμεία να υπερβαίνουν τα είκοσι ή τριάντα δισεκατομμύρια δραχμές, (σ.σ. χωρίς φυσικά να πει ποιος το εξασφαλίζει αυτό), τα οποία βεβαίως θα αποδοθούν σε καλύτερες παροχές στους ασφαλισμένους". Δηλαδή με απλά λόγια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ομολόγησε ότι με την τροπολογία η κυβέρνηση παίρνει τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, προκειμένου να τα διαχειριστεί για τους δικούς της σκοπούς και το δικό της όφελος.

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Παπαντωνίου δε δίστασε να προβεί σε βαρείς χαρακτηρισμούς για όσους εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το κυβερνητικό έγκλημα. "Είναι κρίμα, πραγματικά, ότι υπάρχουν άνθρωποι, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων που εκτίθενται λέγοντας ασυναρτησίες", είπε. Από αυτούς εξαίρεσε μόνο τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι υπέρ των Ταμείων. "Η δήλωση αυτή του κυρίου Πολυζωγόπουλου τον τιμά ιδιαιτέρως και θέλω στην αίθουσα αυτή να του απονείμω εύσημα για την καλή πίστη και το ήθος του. Δεν είμαι όμως διατεθειμένος να επεκτείνω τα συγχαρητήρια αυτά σε ορισμένους άλλους", σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ