Παρασκευή 14 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνάντηση νεοελληνιστών

Οι νεοελληνιστές των Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας συναντιούνται από 22 - 24/2 στη Θεσσαλονίκη. Οπως είπε ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, σκοπός της συνάντησης είναι η δημιουργία διεθνούς συνομοσπονδίας και ενός εντύπου διακίνησης απόψεων.Στη συνάντηση κλήθηκαν εφτά "βετεράνοι" νεοελληνιστές, οι οποίοι θα τιμηθούν με διπλώματα και ελληνικοί φορείς που ασχολούνται με τις νεοελληνικές σπουδές στο εξωτερικό.

Τα προηγούμενα χρόνια, κατά τον υπουργό, "η χρηματοδότηση για την ενίσχυση των νεοελληνικών σπουδών αυξήθηκε από 45 εκατ. (το 1994) σε 200 εκατ." (1997), τα οποία θα κατανεμηθούν σε 117 έδρες και Ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο.Επίσης 40 εκατ. θα διατεθούν για υποτροφίες 100 φοιτητών στα πλαίσια των προγραμμάτων του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αίμου.

Στο μεταξύ έχει ιδρυθεί Λεκτοράτο Νεοελληνικών Σπουδών στη Βενετία, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών στην "Ecole des Haute Etude" στο Παρίσι και στη Βουδαπέστη, έδρα στο Πανεπιστήμιο Τιφλίδας, ενώ το ΥΠΠΟ θα χρηματοδοτήσει τις εκδηλώσεις για τον Ν. Καζαντζάκη στη Χιλή και το Διεθνές Συνέδριο των Ιταλών Νεοελληνιστών, στη Νάπολη το Μάιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ