Πέμπτη 13 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκεί, η Ελλάδα υπάρχει ακόμα!

Μιλά στο "Ρ" η δήμαρχος του "Ωραίου Κήπου", Χ. Γιαμπρίζ, και καταθέτει τις απόψεις της για τη σχέση των δύο λαών

Στο Γκιουζέλ Μπαξέ η ομορφιά δε σταματά στα σοκάκια ή στους κήπους των σπιτιών. Προχωρά και στην... εξουσία. Γυναίκα δήμαρχος, γυναίκες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, γυναίκες και το 80% των εργαζομένων στο δήμο. Και μάλιστα γυναίκες "κοινής αποδοχής". "Δε σκέφτηκα ποτέ να βάλω υποψηφιότητα για δήμαρχος. Ερχονταν όμως όλοι οι κάτοικοι στο μαγαζί μου - είναι φαρμακοποιός - και με πίεζαν να βάλω υποψηφιότητα. Εκλέχθηκα με άνεση", λέει η Χαϊλούα Γιαρμπούζ,δήμαρχος του Γκιουζέλ Μπαξέ τα τελευταία 2,5 χρόνια.

Πόσο εύκολο, όμως, είναι για μια γυναίκα στην Τουρκία να ασχοληθεί με την πολιτική; "Μετά τον Κεμάλ Ατατούρκ, οι γυναίκες της Τουρκίας έχουν πλέον τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες", υποστηρίζει η Χ. Γιαρμπούζ. Παραδέχεται, πάντως, πως η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Τουρκίας είναι ελάχιστη. "Οι γυναίκες μπορεί να έχουν ικανότητες, αλλά δεν είναι εύκολο να τις βγάλεις έξω απ' τα σπίτια τους. Υπάρχει δυστυχώς η παλιά νοοτροπία. Στο Γκιουζέλ Μπαξέ πάντως προσπαθούμε με το γυναικείο σύλλογο που έχουμε δημιουργήσει να οργανώσουμε τις γυναίκες, να τους δώσουμε ερεθίσματα για ν' ασχοληθούν με τα κοινά", τονίζει.

Εκπαίδευση και οικονομική συνεργασία

Η κουβέντα σταματά στο συνέδριο της Χίου, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον απλό κόσμο και των δύο πλευρών του Αιγαίου που θέλουν ειρήνη. "Ο κόσμος είναι τελικά πολύ μικρός, αλλά οι καρδιές μας είναι μεγάλες. Χωράει μέσα τους η αγάπη. Είναι επιτακτικό οι άνθρωποι να ζουν ελεύθεροι, με ειρήνη. Οι παππούδες μπορεί παλιότερα να είχαν διαφορές, εμείς όμως δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα", λέει η δήμαρχος. Μιλά για το Θεό, "που είναι ένας για όλον τον κόσμο", αναφέρεται στην πολιτική της Αθήνας και της Αγκυρας, "μια πολιτική που πέφτει στην παγίδα των οπλοπωλητών αυτού του κόσμου", ελπίζει πως "επιτέλους και οι δύο κυβερνήσεις θα σταματήσουν να παίζουν το παιγνίδι των μεγάλων".

Η Χ. Γιαρμπούζ θεωρεί, πάντως, πολύ σημαντικό το ρόλο της εκπαίδευσης και στις δύο χώρες. "Χρειάζεται να γίνει πολλή και σωστή δουλιά στα παιδιά μας. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που ακούγεται στη χώρα μας. Λένε πως στην Ελλάδα το μάθημα της ιστορίας φανατίζει τα Ελληνόπουλα, δημιουργεί τη χείριστη εικόνα για τους Τούρκους", λέει η δήμαρχος. Της απαντάμε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, και επισημαίνουμε πως το ίδιο πράγμα ακούγεται και στην Ελλάδα. Πως, δηλαδή, στα τουρκικά σχολεία καλλιεργείται ο φανατισμός εις βάρος της Ελλάδας. "Κάτι τέτοιο δεν ισχύει", μας διαβεβαιώνει. Αλλά εμμένει στην αρχική της τοποθέτηση: "Χρειάζεται πολλή και σωστή δουλιά στα σχολεία"...

Ενας δεύτερος παράγοντας, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση της ελληνοτουρκικής φιλίας, είναι για τη δήμαρχο και η οικονομική συνεργασία. "Οι έμποροι, τα τουριστικά γραφεία, ακόμα και οι ψαράδες θα μπορούσαν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Νέοι επιχειρηματίες και απ' τις δύο όχθες του Αιγαίου θα μπορούσαν να κάνουν επενδύσεις. Να έρθουν οι Ελληνες στην Τουρκία, οι Τούρκοι στην Ελλάδα, ν' αναπτυχθεί μια φιλία στη βάση των λαών, μια φιλία ικανή να πιέσει και τις κυβερνήσεις", λέει χαρακτηριστικά. Και καταλήγει κι αυτή με τη φράση του Κεμάλ Ατατούρκ, μια φράση που τόσες φορές ακούσαμε στην Τουρκία: "Ειρήνη στον τόπο σου, ειρήνη σ' όλο τον κόσμο".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ