Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Αξιοι κάθε τιμής

ΝΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ,Μονς Βέλγιο. Τα μαύρα χρόνια της δεκαετίας του '50, τότε που όσοι ζητούσαν δημοκρατία και δικαιοσύνη, φυλακίζονταν και βασανίζονταν από τα ανδρείκελα του καπιταλισμού.

Τότε, οι κυβερνώντες της χώρας μας, για να κάνουν το θέλημα των ξένων αφεντικών τους, έστειλαν στα έγκατα της γης, στα Ανθρακωρυχεία του Βελγίου, 50 χιλιάδες ελληνικά νιάτα. Ενα απ' αυτά τα Ελληνόπουλα, είμαι και εγώ.

Πριν καιρό, έτυχε να διαβάσω σε περιοδικό, ένα ρεπορτάζ για τους πλούσιους Ελληνες μετανάστες της Αργεντινής, εμπόρους, εφοπλιστές κτλ. "Ευρύτατος κύκλος, μεγάλες περιουσίες, άξιοι συνεχιστές του ελληνικού ονόματος στην ξενιτιά", έγραφε το εν λόγω δημοσίευμα, μαζί με πολλά άλλα. Και σκέφτηκα, αλίμονο το ελληνικό όνομα να θεωρείται άξιο, μόνο όταν αντιπροσωπεύει ανθρώπους που κυνηγούν τον πλούτο, αλλά αδιαφορούν για ανθρώπινες αξίες και υψηλά ιδανικά.

Στην ξενιτιά που έζησα όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισα Ελληνες εργάτες ανθρακωρύχους, που ήταν καθ' όλα άξιοι του ελληνικού ονόματος. Ηταν αγωνιστές, που δούλευαν τίμια για να ζήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Πάλευαν για τα δικαιώματά τους, μαζί με τους συναδέλφους τους άλλων χωρών, μέσα από τα προοδευτικά συνδικάτα. Αγωνίζονταν μ' όλες τους τις δυνάμεις για να πάψει η αδικία και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Αυτοί οι Ελληνες ξενιτεμένοι είναι άξιοι τιμής και όχι εκείνοι που το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι ο πλούτος τους.

Μικροκαταθέτες

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ,Περιστέρι: Καταγγέλλω την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο, ότι λέει ψέματα σχετικά με τη μείωση των τόκων επιχορήγησης δανείου. Διότι τη μείωση αυτή, την πληρώνουμε εμείς οι μικροκαταθέτες, π. χ. η δική μου περίπτωση. Το 1998 είχα καταθέσει με προθεσμία ενός έτους και με επιτόκιο 11,65%, στην Εθνική Τράπεζα. Οταν έληξε η προθεσμία και αύξησα κατά 450 χιλ. δρχ. το κεφάλαιό μου, το επιτόκιο κατέβηκε στο 10%, δηλαδή εγώ ο μικροκαταθέτης αντί να έχω αύξηση του επιτοκίου, έχω μείωση! Χώρια που οι τόκοι φορολογούνται με 15%. Τι χρωστάμε λοιπόν, όλοι εμείς οι μικροκαταθέτες να πληρώνουμε τα σπασμένα των μεγαλοκαιφαλαιούχων, τη στιγμή κατά την οποία οι Τράπεζες κάνουν "χρυσές δουλιές" με υπέρογκα κέρδη; Από πού θα πάρω εγώ αυτά που χάνω;

Ξέρω, πως απάντηση καμιά δε θα πάρω, ούτε και ικανοποίηση γι' αυτά που καταγγέλλω. Το κάνω μόνο και μόνο, για να μάθει ο εργαζόμενος του μόχθου, ότι εμείς οι μικροκαταθέτες πληρώνουμε τη "φιλολαϊκή" πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη.

"Θεάρεστη" πράξη!...

Δ. ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ,Αθήνα. Με έκπληξη διάβασα πριν λίγες μέρες στον Τύπο, ότι ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της πολιτείας με την οποία κηρύχτηκε αναδασωτέα έκταση 9.934 στρεμμάτων στην Κερατέα και στα Καλύβια Αττικής.

Η ενέργεια αυτή του αρχιεπισκόπου, φανερώνει υποκρισία και φαρισαϊσμό, τη στιγμή κατά την οποία οι προκαθήμενοι της χριστιανοσύνης κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιος από την πολιτική ηγεσία θα καταγγείλει αυτή την ενέργεια του εκκλησιαστικού ηγέτη της χώρας μας; Ποια από τα ΜΜΕ και ποιος από τους πνευματικούς ανθρώπους θα στηλιτεύσει αυτή τη συμπεριφορά του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου;

Περίθαλψη ανέργων

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΡΟΥΚΛΑΣ,Χαϊδάρι: Οπως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα, η κυβέρνηση αποφάσισε την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σε μια κατηγορία ανέργων ηλικίας μέχρι 29 ετών. Θα ήθελα να μάθω, γιατί οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας "έμειναν απ' έξω";

Φαίνεται πως η κυβέρνηση εκφράζοντας το πνεύμα των εργοδοτών, δηλαδή οι νέοι είναι περισσότερο εκμεταλλεύσιμοι άρα και οι μόνοι χρήσιμοι, πήρε αυτή την απόφαση.

Το πρόβλημα της μη παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νομίζω, αντιμετωπίζουν πολλοί άνεργοι άνω των 30 ετών, όπως και εγώ. Γι' αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση, αν θέλει να κάνει πραγματική πολιτική κοινωνικής πρόνοιας και όχι πολιτική σκοπιμότητας, να επεκτείνει το μέτρο σ' όλους τους ανέργους ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org