Ο Γερμανός στην Κατοχή και ο Αγγλος μετά την Απελευθέρωση
Οταν ήρθαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στην Ελλάδα και κατέλαβαν τα πάντα, όπως ήταν φυσικό, αντικατέστησαν και τον Εγγλέζο διοικητή Κεμπ, της τότε Ηλεκτρικής Εταιρίας "Πάουερ" στην Αθήνα, με τον Γερμανό Τόμας Χάουζερ, ο οποίος μιλούσε άπταιστα ελληνικά, αφού προπολεμικά εργαζόταν στον τόπο μας, στην εταιρία "Siemens".
Ο νέος μας, λοιπόν, διοικητής, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, φώναξε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας, με πρόεδρο τότε τον Νίκο Γαβαλά και μας έδειξε έναν κατάλογο με ονόματα κομμουνιστών εργαζομένων στην εταιρία, που του τον είχαν "παραδώσει" οι "ελληνικές" αρχές!!!
Και τότε, έγινε κάτι που κανείς μας δεν το περίμενε. Μας διαβεβαίωσε ο Γερμανός, δίνοντάς μας το λόγο της ανδρικής του τιμής, ότι δεν πρόκειται ποτέ να πειράξει κανέναν από τους συναδέλφους που είχε ο "κατάλογος". Ετσι και έγινε!
Στην πορεία, μας έβγαλε ταυτότητες για να μη κινδυνεύουμε από τους Γκεσταπίτες και να έχουμε δωρεάν διαδρομές με τα τραμ. Επίσης παραχώρησε δωρεάν σ' όλο το προσωπικό, από 100 κιλοβάτ ρεύμα, ενώ τα 26 μεροκάματα που είχαμε, μας τα έκανε 30, καθώς και πολλά άλλα ευεργετήματα.
Στην Απελευθέρωση, γύρω στις 15 Οκτώβρη 1944, ο εφεδρικός ΕΛΑΣ συλλαμβάνει τον Χάουζερ. Μόλις το μάθαμε τότε εμείς, ο Χρήστος Βελιανίτης, ο Βασίλης Αλεγιζάκης και εγώ, πήγαμε να τον απελευθερώσουμε. Οταν μας είδε, δάκρυσε και μας είπε: "Σας περίμενα ότι θα 'ρθετε να με βγάλετε, πίστευα σε σας, γιατί είσαστε κομμουνιστές". Αφού, λοιπόν, περάσαμε τις διαδικασίες του ελέγχου και όταν εξακριβώθηκε ότι, όχι μόνο ήμασταν στο ΕΑΜ, αλλά και κομμουνιστές, όπως έδειχναν οι ταυτότητές μας, πήραμε τον Χάουζερ και τον πήγαμε στο σπίτι του, στην Εκάλη. Αυτό, μας ήταν από την Κατοχή γνωστό, τότε που είχαμε πάει να του ζητήσουμε να μεσολαβήσει για να απελευθερώσουμε συντρόφους μας από το Χαϊδάρι.
Αυτός ήταν ο αντιφασίστας διοικητής της "Πάουερ", επί Κατοχής, Τόμας Χάουζερ.
Το 1945, επανήλθε στη θέση του ο Εγγλέζος Κεμπ. Η πρώτη του δουλιά ήταν να απολύσει 416 άτομα από το προσωπικό της εταιρίας. Μέσα στους οποίους ήταν και όλοι όσοι πολέμησαν στο πλευρό του ΕΛΑΣ, στις 13 Οκτώβρη του '44, για να σώσουν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι, από τα σχέδια καταστροφής που είχαν οι Γερμανοί υποχωρώντας.
Αυτός, λοιπόν, ο Κεμπ ξέθαψε τους σκοτωμένους της "Μάχης της Ηλεκτρικής" - τους οποίους είχαμε θάψει μέσα στο χώρο του εργοστασίου - και τους πήγε στο Νεκροταφείο της Ανάστασης. Σήμερα σώζεται μόνο μια πλάκα. Εκεί κάθε χρόνο, στις 12 Οκτώβρη, γίνεται μνημόσυνο για τους πεσόντες, από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τον δήμαρχο της πόλης.
Αυτά όλα τα 'γραψα, για να δώσω μια εικόνα από τη ζωή μας στην Ηλεκτρική Εταιρία "Πάουερ", καθώς επίσης και για να τονίσω τη μεγάλη διαφορά ποιότητας ανθρώπων, των δυο διοικητών μας. Του Εγγλέζου, που ήταν "σύμμαχος", και του Γερμανού αντιφασίστα, που ανήκε στον κατακτητή!
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ
Βετεράνος του ΚΚΕ
συνταξιούχος της ΔΕΗ