Κυριακή 31 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αναγκαία η αγωνιστική συσπείρωση

Δήλωση του Γ. Ποντικού, γραμματέα της ΕΣΑΚ Τραπεζών

Ο Γ. Ποντικός,γραμματέας της ΕΣΑΚ Τραπεζών και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας NATWEST, δήλωσε στο "Ρ", σχετικά με τις επιδιώξεις των εργοδοτών, τη στάση της ΟΤΟΕ και τις προτάσεις της παράταξης:

"Η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες, στα πλαίσια του ανταγωνισμού και της ΟΝΕ θέλουν να μετατρέψουν τον τραπεζοϋπάλληλο σε "απασχολήσιμο". Δηλαδή θέλουν να έχει την ιδιότητα του πιονιού που θα μπορεί να αντικατασταθεί με οποιοδήποτε άλλον και θα τον μετακινούν από τη μια θέση στην άλλη, ώστε να είναι ακόμη περισσότερο στο έλεος της εργοδοσίας.

Η αντεργατική τους λογική έχει σαν στόχο η ζωή του να βρίσκεται σε μια διαρκή ανασφάλεια, μήπως και χάσει πολύ γρήγορα την εργασία του. Τη μόνιμη και πλήρη απασχόληση επιχειρούν να την αντικαταστήσουν με τη μόνιμη προσωρινότητα, με γενικευμένη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Η σημερινή διοίκηση της ΟΤΟΕ, βαδίζοντας στα χνάρια αντίστοιχων ευρωπαϊκών συνδικάτων, βάζει "πλάτη" προκειμένου να περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και τραπεζιτών. Επιδιώκει να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων μέσα από τις επιτροπές και τον κοινωνικό διάλογο. Προβάλλει σαν λύση την κατάρτιση και άλλα φθαρμένα τεχνάσματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πλαίσιο για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση, που βρίσκεται σε αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων. Η αξιοπιστία των διοικήσεων των συνδικάτων μέσα στους εργαζόμενους βρίσκεται στο ναδίρ.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών επιδιώκει την αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν με ολόκληρο το πλαίσιο που θέτουμε, επιδιώκουμε να δυναμώσει η αντιπαράθεση από τους ίδιους τους εργαζόμενους, στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας που υπηρετούν οι ηγεσίες των άλλων παρατάξεων.

Αξονας συσπείρωσης είναι τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου, της κάθε τράπεζας, προωθώντας στόχους πάλης και αιτήματα που έρχονται σε αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης, τους στόχους της ΟΝΕ, τα σχέδια των τραπεζιτών. Επιδιώκουμε φυσικά να δείξουμε τη σύνδεσή τους με τα γενικότερα προβλήματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ