Σάββατο 30 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σβήνουν την ιστορία της πόλης

Ξενοδοχείο θα γίνουν οι ιστορικοί "Μύλοι Αλλατίνης"

Σε προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκε να συζητηθεί το θέμα της απαλλοτρίωσης των "Μύλων Αλλατίνη", που ανακινήθηκε τις τελευταίες μέρες, μετά την ανοιχτή επιστολή του δημοτικού συμβούλου της ΝΔ Ν. Ταχιάου. Οπως καταγγέλλει ο Ν. Ταχιάος, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ - μετά από παραλείψεις τους - προικοδότησαν χαριστικά την τεράστια αυτή ιδιοκτησία στην περιοχή του Ντεπώ Θεσσαλονίκης με 10.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας, δηλαδή με το 35% των νέων οικοδομημάτων που προτίθενται να ανεγείρουν οι ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν καταθέσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, στον παλιό μύλο και τα υπάρχοντα διατηρητέα κτίσματα πρόκειται να κατασκευαστεί από τον όμιλο "Intercontinental" υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Ακόμη, ο Ν. Ταχιάος υποστηρίζει στην καταγγελία του ότι από το 1992, με τη μεταφορά συντελεστή δόμησης που έγινε τότε, το οικόπεδο αυτό έχει αποζημιωθεί σε ποσοστό 68%, με μοναδικό σκοπό να γίνει πάρκο, όπως είχε σχεδιαστεί το 1971. Ο Ν. Ταχιάος σημειώνει ότι και ο ίδιος υπερψήφισε από "απλή άγνοια" την άρση της απαλλοτρίωσης του "Αλλατίνη", όταν το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο.

Απαντώντας, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ρίχνει όλες τις ευθύνες για το θέμα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που ασκούσε τη διακυβέρνηση της χώρας το 1992, καθώς και στη διοίκηση του δήμου που πάλι ανήκε στη ΝΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι "υπόθεση των εκλεκτών τέκνων της ΝΔ είτε ζουν στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη".

Ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Σαχίνης, που ζήτησε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να έρθει για συζήτηση η υπόθεση αυτή στο Σώμα το συντομότερο δυνατό, δηλώνει στο "Ρ":

"Η παράταξή μας ήταν η μόνη, που επί της ουσίας καταψήφισε την πρόταση άρσης της απαλλοτρίωσης και της ανοικοδόμησης. Για μια άλλη φορά, βλέπουμε ότι τα μεγάλα συμφέροντα προσπαθούν να επιβάλουν στην πόλη την ανάπτυξη που αυτά θέλουν, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολιτών. Ευθύνες, όμως, έχει και αυτός που ψήφισε υπέρ της άρσης της απαλλοτρίωσης, άρα και της ανοικοδόμησης, αλλά και αυτός που σιώπησε, βοηθώντας προς αυτήν την κατεύθυνση. Προτείνουμε τη δημιουργία επιτροπής των φορέων της πόλης, ώστε να αντισταθούμε σ' αυτές τις πολιτικές και με στόχο τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των δημοτών".

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα, ο διευθυντής μελετών Αρχιτεκτονικού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Απ. Παπαγιαννόπουλος, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο βιομηχανικό συγκρότημα είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της Θεσσαλονίκης και ότι ο χώρος θα πρέπει να διατηρηθεί, ώστε να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του για ήπιες πολιτιστικές χρήσεις. "Η υπηρεσία μου θεωρεί αδιανόητη την ανοικοδόμηση της περιοχής", σημειώνει ο Απ. Παπαγιαννόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποκαλυπτικά «πέρα δώθε» στους συνδυασμούς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ(2023-09-21 00:00:00.0)
Κάλεσμα στον λαό να διεκδικήσει τους ελεύθερους χώρους για τις ανάγκες του(2022-08-25 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την οικοδόμηση της παραλιακής ζώνης(2012-09-14 00:00:00.0)
Xάνονται στη... διαδικασία των απαλλοτριώσεων(2009-12-06 00:00:00.0)
Απόφαση για σχολείο στο Πολύγωνο(2005-02-26 00:00:00.0)
Δυναμική υποδοχή στον Λαλιώτη(1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ