Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΕ - ΕΛΤΑ
Οριακή πλειοψηφία οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές

"Δημοκρατική Συνεργασία": Χρέος κάθε έντιμου συνδικαλιστή η οργάνωση της πάλης

Ψυχρολουσία για την "ηγετική ομάδα" της ΟΜΕ - ΕΛΤΑ ήταν η ψηφοφορία για τον απολογισμό δράσης του ΔΣ της Ομοσπονδίας στο 24ο συνέδριο, και αυτό παρά την αμέριστη συμπαράσταση που έδειξε η ΔΑΚΕ προς την παράταξη της ΠΑΣΚΕ. Ο απολογισμός εγκρίθηκε μόνο με 6 ψήφους πλειοψηφία σε σύνολο 310 ψηφισάντων, 161 υπέρ, 90 κατά, 50 λευκά και 9 άκυρα.

Στο συνέδριο αμφισβητήθηκε έντονα ο προσανατολισμός των ηγεσιών των δύο παρατάξεων και επισημάνθηκε η ουσιαστική ταύτισή τους με την κυβερνητική πολιτική στα ΕΛΤΑ. Παράλληλα, μέσα σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες, από πλευράς συνδικαλιστικών συσχετισμών συνθήκες, εκφράστηκε η αγωνία πολλών αντιπροσώπων για την πορεία ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό η εκτίμηση της "Δημοκρατικής Συνεργασίας", πως "απ' αυτές τις πλειοψηφίες οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ δεν έχουν τίποτα θετικό να περιμένουν...", βρήκε απήχηση σε αντιπροσώπους όλων των παρατάξεων.

Το κάλεσμα του Γ. Κρίκα,στελέχους της παράταξης, "να βρουν τρόπο οι εργαζόμενοι και να ξεπεράσουν αυτές τις "πλειοψηφίες", να επιλέξουν το δικό τους δρόμο, του αγώνα και της αντίστασης και να συγκροτήσουν το δικό τους ταξικό πόλο", προβάλλει σήμερα όχι μόνο σαν ένα σύνθημα, αλλά σαν μια αναγκαιότητα για να επιβιώσει το δημόσιο ταχυδρομείο και να περιφρουρηθούν τα εργατικά δικαιώματα.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κυβερνητικών εκπροσώπων, των υποταγμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και ευρωλάγνων κομματικών στελεχών να πείσουν τους ταχυδρομικούς για το "μονόδρομο της ΟΝΕ" και πως δήθεν αυτή "είναι η θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού", εντούτοις τίποτα δεν μπορεί ν' αποκρύψει την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής, που οδηγεί τα ΕΛΤΑ στο περιθώριο. Αυτή η πολιτική - όπως υπογραμμίζεται και στο ψήφισμα που κατέθεσε στο συνέδριο η "Δημοκρατική Συνεργασία" - μετατρέπει τα ΕΛΤΑ "σε προγεφύρωμα επέλασης του ιδιωτικού μεγάλου κεφαλαίου, που στοχεύει στις πιο κερδοφόρες και νευραλγικές υπηρεσίες, απαξιώνει το δημόσιο ταχυδρομείο και του αναθέτει το ρόλο του φτωχού συγγενή, ως συμπληρώματος των μεγάλων ιδιωτικών διεθνών και ντόπιων ταχυδρομείων". Οσο για τα περίφημα "πακέτα" της ΕΕ, αυτά "είναι ενταγμένα στην πολιτική της πλήρους απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς, ώστε αύριο οι ιδιώτες, δίχως να έχουν ξοδέψει δραχμή, να βρεθούν αφέντες της περιουσίας του ελληνικού λαού".

Αυτό που προέχει σήμερα - τονίζεται στο ψήφισμα - είναι η απόκρουση κάθε προσπάθειας από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης να εφαρμοστεί η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ με οποιαδήποτε μορφή. Χρέος κάθε έντιμου συνδικαλιστή, σε όποιο χώρο και αν ανήκει, κάθε συναδέλφου, ολόκληρου του κινήματος, είναι η οργάνωση της υπεράσπισης του ενιαίου δημόσιου ταχυδρομείου και των κατακτήσεων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ