Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους

Το υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΑΣΕ στον υπουργό Γεωργίας

Η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΠΑΣΕ) των αγροτών έδωσε χτες - κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους - στον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη ένα υπόμνημα, όπου εκτίθενται τα βασικά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Ολόκληρο το υπόμνημα έχει ως εξής:

"Εδώ και πέντε χρόνια οι αγρότες της Θεσσαλίας βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Δυστυχώς, οι πολιτικές που δημιούργησαν τα προβλήματα όχι μόνο δεν άλλαξαν για να αντιμετωπιστούν, αλλά συνεχίστηκε η επίθεση στους μικρούς και μεσαίους αγρότες, με μια σειρά νόμους και οδηγίες της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Συνεχίζεται ο περιορισμός στην καλλιέργεια και την κτηνοτροφία, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας μεγαλώνουν και επεκτείνονται, η κατάσταση για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Κύριε υπουργέ, σας επισημαίνουμε τα πιο καίρια προβλήματα και ζητάμε να δώσετε λύσεις για να ανακουφιστούν οικονομικά οι μικροί και μεσαίοι αγρότες και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους.

Βαμβάκι

1. Να επιστραφεί όλο το ποσό που παρακρατήθηκε για πρόστιμο συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 στρέμματα στους βαμβακοπαραγωγούς, για την περίοδο 1998 - '99.

2. Να καλυφθούν οι απώλειες από την ισοτιμία πράσινης δραχμής και ΕΥΡΩ.

3. Να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι στην υπό διαπραγμάτευση ΚΟΑ βαμβακιού θα υπερασπίσει την αύξηση του πλαφόν σε 1.500.000 τόνους σύσπορο με όλα τα μέσα, ακόμα και με την απειθαρχία και αντίστοιχη χρηματοδότηση.

4. Να επανέλθει η προστασία των μικρών και μεσαίων βαμβακοπαραγωγών.α) Να μην ισχύσουν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας όταν ξεπερνιέται το πλαφόν των 1.500.000 τόνων στη χώρα μας για τα πρώτα 100 στρέμματα στους κατά αποκλειστικό επάγγελμα αγρότες και τα 40 πρώτα στρέμματα στους ετεροεπαγγελματίες που έχουν εισόδημα κατώτερο του ορίου φτώχειας, όπως αυτό καθορίζεται από το αρμόδιο υπουργείο.

β) Στην περίπτωση που αυτό δε γίνεται δεκτό από την ΕΕ, να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα εφαρμοστεί με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους.

5. Να καταργηθεί το πριμ ρίσκου και ποιοτικών χαρακτηριστικών που δίνεται στους εκκοκκιστές και να μεταφερθεί στους βαμβακοπαραγωγούς.

Ρύθμιση όλων των χρεών στην ΑΤΕ

1. Να διαγραφούν οι τόκοι υπερημερίας και τα 2/3 των συμβατικών τόκων.

Τα υπόλοιπα να εξοφληθούν με τους όρους μεσοπρόθεσμων δανείων και όχι επιτόκιο μεγαλύτερο του διπλάσιου του πληθωρισμού.

2. Αμεση μείωση του επιτοκίου της ΑΤΕ στο 8% από 18% που είναι σήμερα.

Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής

1. Αύξηση του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ στο 6% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής και 7% για προϊόντα ζωικής παραγωγής.

2. Ελεγχος στις τιμές και πάταξη της αισχροκέρδειας στα μέσα και εφόδια που παράγουν οι βιομήχανοι και διακινούν οι μεγαλέμποροι, μείωση των τιμών στα παραπάνω εφόδια που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

3. Χορήγηση πετρελαίου χωρίς δασμούς στους αγρότες.

5. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αρδευτικών έργων της Θεσσαλίας.

α) Ολοκλήρωση των έργων κεφαλής του Αχελώου και των παράλληλων έργων (αρδευτικά και κανάλια).

β) Ολοκλήρωση του έργου Σμόκοβου (σήραγγα Λεονταρίου - Αρδευτικά).

γ) Αρδευτικά Πηνειού και αρδευτικά Κάρλας.

Μητρώο
  • Να μη χρησιμοποιηθεί το μητρώο αγροτών για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Να αποκλειστούν με φορολογικές ρυθμίσεις όσοι ασκούν το αγροτικό επάγγελμα ως δεύτερο και χρησιμοποιούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις για πλουτισμό ή αποθεματοποίηση.
Νέοι αγρότες
  • Να ελαχιστοποιηθούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη νέων αγροτών στα κίνητρα και στα σχέδια βελτίωσης.
Κτηνοτροφία
  • Να λαμβάνουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι εξισωτικές αποζημιώσεις όπως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους.
  • Να καταργηθεί ο περιορισμός στις επιδοτήσεις στους μικρούς και μεσαίους κτηνοτρόφους αιγών και προβάτων.
  • Να συνεχιστεί η απόσυρση φέτας.
  • Να αναπληρώσει η κυβέρνηση την απώλεια εισοδήματος στους κτηνοτρόφους που μειώθηκε εξαιτίας της ισοτιμίας πράσινης δραχμής και ΕΥΡΩ.
Σιτάρι
  • Να κάνει παρέμβαση το κράτος για την απορρόφηση των σιτηρών που βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες των παραγωγών με τιμή 55 δραχμές το κιλό. Να καταργηθούν οι ζώνες καλλιέργειας στα σιτηρά, καλαμπόκι κλπ.
Δίκες
  • Να φέρει άμεσα στη Βουλή η κυβέρνηση για ψήφιση την τροπολογία για την παραγραφή των υποτιθέμενων αδικημάτων των αγροτών στις κινητοποιήσεις και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τις δίκες ως μέσο εκφοβισμού τους".

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ