Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ενωμένοι - αποφασισμένοι σε νέο αγωνιστικό δεκαπενθήμερο
  • Με τη συμμετοχή εκπροσώπων μαθητών από 37 πόλεις έγινε την Κυριακή 24 του Γενάρη η συνάντηση των εκπροσώπων των μαθητών
  • Νέα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα στις 28 του Γενάρη και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 5 του Φλεβάρη

Με αγώνες, πιο δυναμικούς, πιο μαζικούς συνεχίζουν οι μαθητές, που στην προχτεσινή πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων αποφάσισαν να συνεχίσουν με καταλήψεις - μπλόκα - διαδηλώσεις παντού.Η πανελλαδική συνάντηση έγινε με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων μαθητών από όλη τη χώρα, οι οποίοι ομόφωνα ψήφισαν τη συνέχιση του αγώνα για ανατροπή της "μεταρρύθμισης" και για καθιέρωση ενιαίου 12χρονου υποχρεωτικού σχολείου για όλα τα παιδιά.

Το πρόγραμμα δράσης που χάραξαν οι εκπρόσωποι των μαθητών, το οποίο θα συζητήσουν και οι μαθητές μέσα από τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων και τα τοπικά Συντονιστικά, είναι συνέχιση των καταλήψεων των σχολείων, μαζικά μπλόκα χτες και σήμερα σε όλη τη χώρα, παμμαθητικά - παλλαϊκά συλλαλητήρια σ' όλες τις πόλεις της χώρας την Πέμπτη 28 Γενάρη.Την Παρασκευή 5 Φλεβάρη καλεί σε μαζική κάθοδο των μαθητών στην Αθήνα από όλες τις πόλεις της Ελλάδας, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα στις 11.30 π.μ.

Στην πανελλαδική συνάντηση, η οποία έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι Συντονιστικών Αγώνα από 37 πόλεις. Συγκεκριμένα, εκπροσωπήθηκαν οι μαθητές από: Αθήνα,Πειραιά,Θεσσαλονίκη,Πάτρα,Λάρισα,Ηράκλειο,Αλεξανδρούπολη,Βόλο,Καρδίτσα,Τρίκαλα,Γιάννενα,Κέρκυρα,Αγρίνιο,Αρτα,Καβάλα,Κατερίνη,Κομοτηνή,Δράμα,Σέρρες,Εδεσσα,Κόρινθο,Χαλκίδα,Ναύπλιο,Ξάνθη,Μυτιλήνη,Σάμο,Σύρο,Νάξο,Ικαρία,Αγιο Νικόλαο,Ρέθυμνο,Ζάκυνθο,Γιαννιτσά,Λαμία,Αμφισσα,Μεσολόγγι,Καλαμάτα.

Δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το Συντονιστικό

Σε συνέντευξη που ακολούθησε, οι μαθητές, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα δράσης τους, έκαναν έναν απολογισμό των μεγαλειωδών κινητοποιήσεών τους, με συλλαλητήρια σε 55 πόλεις της χώρας στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές. Οι εκπρόσωποι των μαθητών κατήγγειλαν τον αποκλεισμό δεκάδων προέδρων 15μελών από τον πολυδιαφημισμένο "διάλογο" του υπουργού, σημειώνοντας με έμφαση ότι 35 μαθητές δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν τα εκατοντάδες σχολεία που είναι υπό κατάληψη και ότι το Συντονιστικό Αγώνα δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. "Χιλιάδες μαθητές ακούν τα καλέσματά του, έχει καταξιωθεί στα μυαλά χιλιάδων μαθητών, ας καταξιωθεί και στο μυαλό του κ. Αρσένη", είπαν, αναφερόμενοι στο Συντονιστικό. Μάλιστα τον κάλεσαν να αφήσει τις γενικές συνελεύσεις των μαθητών να συνεδριάσουν. "Δεν υπάρχει λόγος να φτιαχτεί κι άλλο Συντονιστικό, γιατί ήδη υπάρχει και το έχουν αναγνωρίσει τα κόμματα στη Βουλή και μόνο ο Αρσένης και ο Χριστόδουλος δεν το αποδέχονται", τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε για μια ακόμα φορά η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας.Η πρόεδρός της Β. Τζιαντζή χαρακτήρισε "συγκλονιστική εμπειρία" την προχτεσινή πανελλαδική συνάντηση και ως ενδεικτικό για την ευρεία συμπαράσταση γονιών και εργαζομένων στον αγώνα των μαθητών ανέφερε το παράδειγμα της Κέρκυρας, από την οποία συμμετείχαν 17 μαθητές, οι οποίοι κατέβηκαν στην Αθήνα με έξοδα γονιών και άλλων φορέων του νησιού. Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας κατήγγειλε τις "βάρβαρες μεθόδους" καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων από δήθεν αγανακτισμένους γονείς, οι οποίες όπως είπε προαναγγέλλουν τη βαρβαρότητα του νέου συστήματος που θέλει να εισάγει η "μεταρρύθμιση". Τέλος μίλησε για περιφρόνηση του υπουργείου προς τους Ελληνες γονείς, τους οποίους δε συναντά, και "δε θέλει να έχουν λόγο για το μέλλον των παιδιών τους".

Το ψήφισμα της Συνάντησης

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους των τοπικών Συντονιστικών Αγώνα αναφέρονται τα εξής:

"Χαιρετίζουμε τους πολλές δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα που με τις εκατοντάδες καταλήψεις, τα μαθητικά μπλόκα και τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε πάνω από 55 πόλεις της Ελλάδας έδωσαν την πρέπουσα απάντηση στο υπουργείο Παιδείας, την κυβέρνηση και τους υποτακτικούς της.

Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θα καταργήσουμε τους νόμους του Αρσένη. Συνεχίζουμε αγωνιστικά!

Κανένας κ. Αρσένης, κανένας εισαγγελέας, κανένας κουκουλοφόρος, κανένας δήθεν αγανακτισμένος, κανένας φιλόδοξος διασπαστής δεν μπορεί να μας σταματήσει.

Το μεγάλο ποτάμι των δεκάδων χιλιάδων οργισμένων μαθητών δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά:

1. Το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση για το όργιο της τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλει στα σχολεία μας. Με τους εισαγγελείς, τους δήθεν αγανακτισμένους γονείς, τα ΜΑΤ, την απαγόρευση των Γενικών Συνελεύσεών μας, με τις συλλήψεις, τη δυσφήμηση του αγώνα μας.

2. Τις γνωστές πλέον συμμορίες κουκουλοφόρων που πετούν μολότοφ στις πορείες μας, κάνουν ζημιές στα σχολεία μας, σπάνε τζάμια και αυτοκίνητα. Ο στόχος τους είναι ένας και μόνο. Να μας τρομοκρατήσουν, να δικαιολογήσουν τη χωρίς προηγούμενο επιχείρηση τρομοκρατίας του αγώνα μας από την κυβέρνηση. Δίνουν χέρι βοήθειας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

3. Τις προσπάθειες του υπουργού Παιδείας για ένα στημένο διάλογο με ελάχιστους αυστηρά επιλεγμένους εκπροσώπους 15μελών και τον αποκλεισμό 15μελών εκατοντάδων σχολείων με τη βοήθεια της αστυνομίας και των ΜΑΤ.

Δε μας σταματάνε - Συνεχίζουμε. Είμαστε ενωμένοι όλοι σαν μια γροθιά. Μέσα από τις γενικές συνελεύσεις μας, τις μαθητικές κοινότητες και συμβούλια, τα συντονιστικά αγώνα σχολείων των πόλεων και την πανελλαδική συνάντησή μας. Σπάσαμε την προσπάθεια της τρομοκρατίας. Τίποτα πια δεν μπορεί να μας σταματήσει!

Τα αιτήματά μας είναι πλέον γνωστά. Το ψήφισμα - κάλεσμα των Πανελλαδικών Συναντήσεών μας το αποδεχτήκανε δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα στις γενικές Συνελεύσεις τους, στις μεγαλειώδεις πορείες.

Απαιτούμε:

1. Να σταματήσει ΤΩΡΑ η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και οι εισαγγελικές παρεμβάσεις.

2. Να μαζέψει τώρα η κυβέρνηση τους δήθεν αγανακτισμένους γονείς.

3. Η κυβέρνηση να πάρει ΤΩΡΑ πίσω, να καταργήσει τους νόμους - λαιμητόμους για τους μαθητές (2525/97 και 2640/98).

4. Να αποσυνδεθεί το Λύκειο από τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ.

5. Να καταργηθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις του Αρσένη στη Β και Γ Λυκείου.

Η κυβέρνηση θέλει να μας πετάξει έξω από το Λύκειο, έξω από το σχολείο. Μας θέλουν αμόρφωτους.

Δε θα περάσει - Θα νικήσουμε! Η ζωή μας δε θα γίνει λάστιχο!

Δεν υπερασπιζόμαστε τα σημερινά χάλια του σχολείου. Γι' αυτά φταίνε οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Δεν υπερασπιζόμαστε το σχολείο του φροντιστηρίου, της παπαγαλίας, των ελλείψεων, των φραγμών, της μιζέριας και του αναχρονισμού.

Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη ζωή. Στο σχολείο και μετά από αυτό.

Διεκδικούμε:

1. Ενιαίο 12χρονο Δημόσιο - Δωρεάν σχολείο για όλους. Που να δίνει σύγχρονες γνώσεις και εφόδια στη ζωή.

2. Ολα τα βιβλία να είναι σύγχρονα, κατανοητά, όλα δωρεάν (ειδικότητας - ξενόγλωσσα).

3. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.

4. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το σχολείο να είναι ικανό να μας δίνει ό,τι χρειαζόμαστε, δίχως να έχουμε ανάγκη τα φροντιστήρια.

Συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας. Με τα μεγάλα συλλαλητήρια, τις εκατοντάδες καταλήψεις και τα μαθητικά μπλόκα μας. Εχουμε στριμώξει άγρια την κυβέρνηση. Με τον αγώνα μας, με το συντονισμό και την κοινή δράση με τους γονείς, τους καθηγητές, τα εργατικά σωματεία και όλο το λαό ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Χαιρετίζουμε τους καθηγητές, γονείς, σωματεία, που όλο και περισσότερο μας συμπαραστέκονται και δείχνουν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αγώνα μας. Καλούμε όλους τους γονείς, καθηγητές, εργατικά σωματεία, τους νυχτερινούς μαθητές, τους φοιτητικούς συλλόγους, όλο το λαό σ' ένα μαχητικό Παλλαϊκό ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ για τα δικαιώματά μας. Για να καταργήσουμε τους νόμους Αρσένη, για να διεκδικήσουμε τη μόρφωση και τη ζωή που μας ανήκει. Εχουμε τη δύναμη - Μπορούμε να νικήσουμε.

Οι νόμοι Σημίτη - Αρσένη για τρεις μήνες έχουν μείνει στα χαρτιά!

Συνεχίζουμε αγωνιστικά μαζί με τους απεργούς καθηγητές και εργάτες.

Καλούμε σε νέο αγωνιστικό 15ήμερο για όλη την Ελλάδα.

Συνεχίζουμε με καταλήψεις - μπλόκα - διαδηλώσεις.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ