Τρίτη 26 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΩΥΣΙΑΔΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΑΣΙΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Μακριά από τις ανάγκες οι "ενισχύσεις"

- Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μια σειρά μέτρων ενίσχυσης, όπως διατείνεται, των νέων "Καποδιστριακών" δήμων, όπως μηχανολογικό εξοπλισμό και πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικό. Ο Δήμος Χασίων τι ενίσχυση έλαβε;

- Σαν δήμος είχαμε καταθέσει κι εμείς στις τεχνικές επιτροπές των νομών τις ανάγκες μας για κάποια μηχανήματα, όπως γκρέιντερ, λεωφορείο και ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση στο αίτημά μας. Και είναι άγνωστο αν θα λάβουμε ποτέ τα μηχανήματα που ζητήσαμε, καθώς αυτά δε θα δοθούν σε όλους τους "Καποδιστριακούς" δήμους, αλλά σε ορισμένους. Αλλά και αυτά τα μηχανήματα, πρέπει να πούμε, που θα παραλάβουν κάποιοι δήμοι, δεν είναι κυβερνητική ενίσχυση, αφού το κόστος τους καλύπτεται από χρήματα της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σ' ό,τι αφορά το προσωπικό, πάλι οι δήμοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πρόσφατα, "έστειλαν" στο Δήμο Χασίων έναν πολιτικό μηχανικό, μια γεωπόνο και μία λογίστρια, που, όπως μας είπαν, θα πληρώνονται από το κράτος. Οι ανάγκες, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες σε προσωπικό, το οποίο θα πληρώσει ο ίδιος ο Δήμος. Ποια είναι η ενίσχυση, λοιπόν, που μας λέει η κυβέρνηση; Οταν μάλιστα δεν έχει καν εξασφαλιστεί η λειτουργία του δήμου;

- Δηλαδή, ποιες είναι οι ανάγκες του Δήμου Χασίων;

- Εχει περάσει ένας μήνας από την εγκατάσταση και ανάληψη των καθηκόντων μας και δεν έχουμε ακόμα δημαρχείο. Το κτίριο που υπάρχει στην έδρα του δήμου, στο Καρπερό, δεν έχει καν αίθουσα συνεδριάσεων. Οι χώροι δεν μπορούν να στεγάσουν τις δημοτικές υπηρεσίες. Υπάρχει πρόβλημα με την ίδια τη σύνθεση των κοινοτήτων του νέου δήμου. Οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών που τον αποτελούν είναι πολύ μεγάλες. Η δε απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι κάτοικοι των κοινοτήτων, για να φτάσουν στην έδρα του δήμου, αγγίζει και τα σαράντα χιλιόμετρα. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει γέφυρα στο ποτάμι Σούτσα που περνά ανάμεσα από τις παραπάνω περιοχές, κάτι που θα μείωνε την απόσταση σε δέκα περίπου χιλιόμετρα.

- Αυτό θα έλυνε το πρόβλημα;

- Οχι. Υπάρχουν πολλά, που πρέπει να γίνουν. Το οδικό δίκτυο, κυρίως στο εσωτερικό των χωριών, είναι σε πολλή άσχημη κατάσταση. Και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι οι μαθητές ορισμένων χωριών πρέπει να μετακινούνται για να φτάσουν στο σχολείο τους. Εχουμε επίσης ανάγκη από αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο. Βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζονται και τα αντίστοιχα χρήματα, αλλά η κρατική επιχορήγηση είναι πενιχρή.

- Πώς προβλέπετε, λοιπόν, να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες αυτές; Φορολογώντας τους δημότες, όπως προτρέπει η κυβέρνηση;

- Ποιον να φορολογήσουμε, τον καταχρεωμένο δημότη Χασίων; Να του δώσουμε έτσι κι εμείς μια "σπρωξιά", έξω από τον τόπο του; Η κυβερνητική πολιτική, με τις τιμές που διαμορφώνει σε καλαμπόκι και τεύτλα, που καλλιεργούν οι περισσότεροι στην περιοχή μας, έχει οδηγήσει ήδη τον κόσμο σε αδιέξοδο. Κίνητρα, ειδικά για το νέο, να μείνει στον τόπο του, δεν υπάρχουν. Κι έτσι φεύγει. Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι στη "λύση" της φορολόγησης. Θα παλέψουμε για τα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή, αλλά και για αύξηση του ποσοστού της κρατικής επιχορήγησης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαζί με άλλους δήμους.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ