Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
Οικονομικός στραγγαλισμός τους

"Με τους πολλούς επαίνους" - έλεγε ο Νίτσε - "άλλοι γίνονται ντροπαλοί και άλλοι θρασείς". Τι γίνεται με όσους αυτοεπαινούνται; Αλλοι γίνονται θρασείς και άλλοι ανακόλουθοι και αναξιόπιστοι. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος,ο οποίος σε δηλώσεις του, που αφορούσαν τον γενικό Κανονισμό Χρηματοδοτήσεων εκ μέρους του ΥΠΠΟ, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: "Σε πολλά πεδία της δράσης και της αρμοδιότητας του ΥΠΠΟ, η παρέμβαση ή η συμπαράσταση της πολιτείας, και πολύ περισσότερο η ύπαρξη και η επιτυχία μιας πολιτιστικής πολιτικής θεωρείται ταυτόσημη με την παροχή οικονομικής βοήθειας, με τη διοχέτευση επιχορηγήσεων"."Θεμελιώδης υποχρέωση" όλων των αποδεκτών των χρηματικών ενισχύσεων του ΥΠΠΟ - κατά τον υπουργό - είναι "η τήρηση των ανειλημμένων προγραμματικών τους υποχρεώσεων ή των όρων υπό τους οποίους χορηγείται η ενίσχυση".

Ομως, στην πράξη αυτή η "θεμελιώδης υποχρέωση" - κατά το υπουργείο και τον υπουργό - ενώ θα έπρεπε να είναι αμφοτεροβαρής είναι ετεροβαρής. Δηλαδή βαρύνει μόνο τον επιχορηγούμενο. Δυστυχώς, η αναξιοπιστία του ΥΠΠΟ επιβεβαιώνεται και με όσα συμβαίνουν στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, τα οποία φέτος αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.Αποτέλεσμα της οικονομικής δυσπραγίας είναι πολλά ΔΗΠΕΘΕ να έχουν καθυστερήσει το ανέβασμα των παραστάσεών τους, κάποια να έχουν περιοριστεί στο ανέβασμα μόνο παράστασης για παιδιά και άλλα να παλεύουν εκ των ενόντων, για να κρατήσουν άσβεστο το θεατρικό πυρ στην περιοχή τους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Η αιτία; Η καθυστέρηση του ΥΠΠΟ να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει στην προγραμματική σύμβαση με τα ΔΗΠΕΘΕ.

Με βάση την προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται με τα ΔΗΠΕΘΕ, ο δήμος στον οποίο εδρεύει το θέατρο οφείλει να καταβάλλει 50 εκατομμύρια και άλλα 50 το υπουργείο, ή 70 εκατομμύρια για τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Λάρισας, Ιωαννίνων και Πάτρας, ο δήμος και άλλα τόσα το ΥΠΠΟ. Παρότι η θεατρική περίοδος ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη, ακόμη, μόλις τον Οκτώβρη τα ΔΗΠΕΘΕ εισέπραξαν την εξόφληση της περσινής διαχειριστικής περιόδου (1997 - 1998). Σύμφωνα πάντα με την Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφει ο υπουργός με τα ΔΗΠΕΘΕ η πρώτη δόση πρέπει να καταβάλλεται μέχρι τον Οκτώβρη, οπότε και ξεκινάει η νέα θεατρική περίοδος και η δεύτερη δόση μέχρι τον Ιούνη, οπότε και αρχίζει η καλοκαιρινή δραστηριότητα των θεάτρων. Ποτέ όμως δεν ήταν συνεπές το υπουργείο με την υποχρέωσή του αυτή.Οσο για τους δήμους, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους και αυτοί δε βρίσκονται σε ανθηρή οικονομική κατάσταση αφού και σ' αυτούς οφείλει η κυβέρνηση, από παρακρατημένους φόρους. Με αυτά και άλλα κινδυνεύει ο κοινωνικός, παιδαγωγικός ρόλος των ΔΗΠΕΘΕ, που πρέπει να αυξάνει τις δραστηριότητές του και όχι να τις μειώνει.

Μεγάλη καθυστέρηση καταβολής επιχορήγησης

Ας δούμε πώς έχει διαμορφωθεί το φετινό οικονομικό "τοπίο" για τα ΔΗΠΕΘΕ (Βλέπετε πίνακα).Η πρώτη δόση έχει διασπαστεί σε δύο και οι αποφάσεις για το καθένα χωριστά βγήκε μόλις τον Δεκέμβρη, ενώ η δεύτερη δόση της πρώτης δηλαδή ουσιαστικά δόσης αποφασίστηκε για κάποια θέατρα στα μέσα του Γενάρη και για κάποια δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί. Η πρώτη δόση της προκαταβολής είναι από τον τακτικό προϋπολογισμό και βρίσκεται σε διαδικασία εκταμίευσης στο Δημόσιο Ταμείο, ενώ η δεύτερη απόφαση αφορά στα κονδύλια του ΛΟΤΤΟ. Και στις δύο περιπτώσεις ο χρόνος εκταμίευσης είναι ιδιαίτερα δυσχερής και χρονοβόρος. Δυσχερής, εξαιτίας και της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Για παράδειγμα το ΔΗΠΕΘΕ συγκεντρώνει τα έγγραφα από τράπεζες, εφορίες, ΙΚΑ, κλπ. που χρειάζονται, προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα, περνάνε κάποιοι μήνες, που έχουν και ισχύ τα εν λόγω έγγραφα και ειδοποιούνται τα ΔΗΠΕΘΕ να καταθέσουν εκ νέου τα απαιτούμενα έγγραφα, γιατί η ισχύς τους εξέπνευσε, περιμένοντας στα συρτάρια κάποιων γραφείων την απόφαση του υπουργείου για καταβολή των χρημάτων. Και έπεται κι άλλη καθυστέρηση.

Βέβαια, η μη έγκαιρη καταβολή από την πλευρά του υπουργείου της χρηματοδότησης που αναλαμβάνει με προγραμματικές συμβάσεις, είναι πάγια τακτική του. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχορηγούμενοι θίασοι του ελεύθερου θεάτρου, ενώ πρόσφατο είναι και το παράδειγμα με τη ματαίωση της παράστασης της Χάννα Σιγκούλα και της Δήμητρας Γαλάνη,που είχαν προγραμματιστεί να ανέβει από το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου (Κε. Μ. Θ.), στο Βόλο. Αιτία, η ασυνέπεια του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο δεν εκπλήρωσε έγκαιρα τις συμβατικές του οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΥΠΠΟ και Κε. Μ. Θ..

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ