Κυριακή 24 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ
Τι δείχνουν οι μέσοι όροι για τις 3 μεγάλες κατηγορίες

Με βάση τους μέσους όρους, το 1996 κάθε μισθωτός και συνταξιούχος δήλωσε στην Εφορία εισόδημα 3.010.000 δραχμών και είχε φοροαπαλλαγή 169.000 δραχμών, ενώ κάθε εμποροβιομήχανος δήλωσε εισόδημα 2.500.000 δραχμών και είχε φοροαπαλλαγή ύψους 294.000 δραχμών

Ισως φαντάζει απίστευτο, αλλά είναι αληθινό. Εχουμε υπόψη μας το γεγονός ότι το 1996 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δήλωναν στην Εφορία μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα όχι μόνο από το σύνολο των φορολογουμένων, αλλά και από το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των εμποροβιομηχάνων των εισοδηματιών και των βιοτεχνών. Αντίθετα, η μέση κατά κεφαλήν φοροαπαλλαγή που απολάμβαναν την ίδια χρονιά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, υπολειπόταν από εκείνη που απολάμβαναν οι εμποροβιομήχανοι και βιοτέχνες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το 1996, το ποσοστό των ονομαστικών αυξήσεων των αποδοχών των μισθωτών και συνταξιούχων (σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) ήταν μονοψήφιος αριθμός ενώ το ποσοστό αύξησης των κερδών, των μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων (και άρα των μεγαλοεπιχειρηματιών - μεγαλοεισοδηματιών που απολαμβάνουν τα οφέλη από την υψηλή κερδοφορία) ήταν διψήφιος και σε αρκετές περιπτώσεις τριψήφιος αριθμός.

Για όσους δυσκολεύονται να το πιστέψουν, εμείς θα παραθέσουμε τα νούμερα, που προέκυψαν από την επεξεργασία των στοιχείων φορολογίας προσωπικών εισοδημάτων του υπουργείου Οικονομικών, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Κέντρο Πληροφορικής (ΚΕΠΥΟ) που επεξεργάζεται κάθε χρόνο τις φορολογικές δηλώσεις. Η μόνη παρέμβασή μας που κάναμε εμείς στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - τα οποία και παραθέτουμε στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε σήμερα - ήταν ορισμένες μαθηματικές πράξεις. Ομαδοποιήσαμε τις 6 κατηγορίες φορολογουμένων (εισοδηματίες, εμποροβιομήχανοι - βιοτέχνες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) σε 3 μεγάλες κατηγορίες και βγάλαμε τους μέσους όρους (μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, μέση φοροαπαλλαγή και μέσος φόρος).

Συγκεκριμένα αθροίσαμε τον αριθμό των φορολογουμένων εισοδηματιών και εμποροβιομηχάνων - βιοτεχνών σε μια πρώτη μεγάλη ομάδα, των μισθωτών και συνταξιούχων σε μια δεύτερη μεγάλη κατηγορία και τον αριθμό των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών σε μια τρίτη μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων. Κατά τον ίδιο τρόπο, ομαδοποιήσαμε σε 3 μεγάλες κατηγορίες τα εισοδήματα που δήλωσαν, τις φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις και το φόρο που πλήρωσε κάθε μια από τις 6 κατηγορίες φορολογουμένων. Στη συνέχεια αφού κάναμε τις σχετικές διαιρέσεις των ποσών με τον αριθμό των φορολογουμένων, βρήκαμε τους μέσους όρους - δηλαδή το μέσο κατά κεφαλήν - δηλωθέντος εισοδήματος, τη μέση κατά κεφαλήν φοροαπαλλαγή και τον μέσο κατά κεφαλήν φόρο.

Το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα Με βάση λοιπόν τους μέσους όρους, προκύπτει ότι το μέσο κατά κεφαλήν δηλωθέν εισόδημα για το σύνολο των φορολογουμένων, ανερχόταν το 1996 στο ποσό των 2.777.200 δραχμών.Κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, όμως, δήλωναν στην Εφορία μεγαλύτερο από το μέσο όρο εισόδημα και κάποιες άλλες μικρότερο. Συγκεκριμένα, το 1996, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν:
  • Για τους μισθωτούς και συνταξιούχους 3.010.000 δραχμές ήτοι περίπου 330.000 δραχμές πάνω από το μέσο όρο.
  • Για τους εμποροβιομήχανους - εισοδηματίες και βιοτέχνες 2.506.000 δραχμές ήτοι 270.000 δραχμές κάτω από το μέσο όρο.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες - αγρότες 2.260.000 δραχμές ήτοι περίπου 520.000 δραχμές κάτω από το μέσο όρο.

Είναι φανερό ότι με βάση αυτά τα στοιχεία, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εμφανίζονται στην Εφορία να είναι πλουσιότεροι από τους πραγματικά πλούσιους επιχειρηματίες (εμποροβιομήχανοι - εισοδηματίες κλπ.).Κι αυτό, για τον απλό λόγο ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν την πολυτέλεια να φοροδιαφεύγουν - να κρύβουν δηλαδή από την Εφορία τα εισοδήματά τους - όπως κάνουν συστηματικά οι επιχειρηματίες και κυρίως οι μεγαλοεπιχειρηματίες, για τους οποίους η κυβέρνηση δεν τόλμησε να εφαρμόσει τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια.

Η μέση κατά κεφαλή φοροαπαλλαγή

Από τα ίδια στοιχεία, προκύπτει επίσης, ότι η μέση κατά κεφαλήν φοροαπαλλαγή και έκπτωση,για το σύνολο των φορολογουμένων, ανερχόταν το 1996 στο ποσό των 206.300 δραχμών (το 1990 ήταν 1.195.000 δραχμές). Η δραστική μείωση οφείλεται στην εφαρμογή του νόμου για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που θέσπισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στην περίπτωση των φοροαπαλλαγών τα πράγματα αντιστρέφονται και οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες, που έχουν μέση κατά κεφαλήν φοροαπαλλαγή 293.000 δραχμές, ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με 185.000 δραχμές και στην τελευταία θέση βρίσκονται οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με μέση κατά κεφαλήν φοροαπαλλαγή λίγο κάτω από τις 170.000 δραχμές!

Για την ιστορία θα αναφέρουμε πως το 1990 η μέση κατά κεφαλήν φοροαπαλλαγή των μισθωτών και συνταξιούχων ήταν 1.380.000 δραχμές, ακολουθούσαν στη δεύτερη θέση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες με 1.207.000 δραχμές και στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι εμποροβιομήχανοι - εισοδηματίες και βιοτέχνες με 860.000 δραχμές. Είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής των "ευαισθησιών" και του λεγόμενου κοινωνικού προσώπου του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση του οποίου όταν καταργούσε τις φοροαπαλλαγές, προπαγάνδιζε πως από το μέτρο αυτό θα πληγούν μόνο οι "έχοντες και κατέχοντες" και θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι!

Ο μέσος κατά κεφαλή φόρος

Τέλος, από το "ξεκαθάρισμα των λογαριασμών των φορολογουμένων με την Εφορία", προκύπτει ότι ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος για το σύνολο των φορολογουμένων ανερχόταν το 1996 στο ποσό των περίπου 163.000 δραχμών. Με βάση τον μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν φόρο που πλήρωσαν, κατέχουν:

  • Την πρώτη θέση, οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες,που πλήρωσαν κατά μέσο όρο 202.000 δραχμές φόρο εισοδήματος ο καθένας.
  • Τη δεύτερη θέση, οι εμποροβιομήχανοι και εισοδηματίες - βιοτέχνες,καθώς για τον καθένα προκύπτει μέσος κατά κεφαλήν φόρος 175.000 δραχμές.
  • Την τρίτη θέση, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με μέσο κατά κεφαλήν φόρο 150.000 δραχμές.
Αλλα ενδιαφέροντα στοιχεία

Από την ανάγνωση των ίδιων στοιχείων με τις 3 μεγάλες ομάδες φορολογουμένων (1. μισθωτοί - συνταξιούχοι, 2. εμποροβιομήχανοι - εισοδηματίες - βιοτέχνες και 3. ελεύθεροι επαγγελματίες - αγρότες), προκύπτουν επίσης και τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

Πρώτον, από το 1990 μέχρι το 1996, ο συνολικός αριθμός των φορολογουμένων αυξήθηκε κατά 58,1% ή κατά περίπου 1,5 εκατομμύριο και έφτασε τα 4 εκατομμύρια (σήμερα έχει αγγίξει και ίσως έχει ξεπεράσει τα 4,5 εκατομμύρια). Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης προήλθε από την αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων μισθωτών - συνταξιούχων κατά 56,4% ή 861.000, των εμποροβιομηχάνων - εισοδηματιών και βιοτεχνών κατά 34,8% ή 300.000 και των αγροτών - ελεύθερων επαγγελματιών κατά 206,2% ή κατά 310.000.

Δεύτερον, το συνολικό προσωπικό εισόδημα που δηλώθηκε στην Εφορία, από όλες μαζί τις κατηγορίες των φορολογουμένων, αυξήθηκε από το 1990 μέχρι το 1996 κατά 201,3% (από 3,7 τρισεκατομμύρια το '90 ανέβηκε στα 11,1 τρισ. δραχμές το 1996). Το μεγαλύτερο μερίδιο στην αύξηση των συνολικών εισοδημάτων, που δηλώθηκαν στην Εφορία, είχε η ομάδα των γεωργών και ελεύθερων επαγγελματιών (αύξηση 310,8% ήτοι 786,7 δισ. δραχμές), ακολουθεί η ομάδα των εμποροβιομηχάνων - εισοδηματιών και βιοτεχνών (αύξηση 235,8% ή 2.000 δισ. δρχ.) και τέλος οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με αύξηση δηλωθέντος εισοδήματος στην Εφορία κατά 179,2% ήτοι 4.610 δισ. δραχμές.

Τόσο η μεγάλη αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων όσο και των συνολικών εισοδημάτων, που δηλώθηκαν στην Εφορία και φορολογήθηκαν, αποτελούν πρόσθετα στοιχεία που τεκμηριώνουν τη "βελτίωση" του ισχύοντος φορολογικού συστήματος... επί το αντιλαϊκότερον. Για τον απλό λόγο ότι τόσο η αύξηση του αριθμού των φορολογούμενων όσο και η μεγάλη αύξηση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στην Εφορία και φορολογήθηκαν, οφείλονται στις κυβερνητικές αλχημείες (μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων κλπ. ) που είχαν ως συνέπεια την υπερφορολόγηση των εργαζόμενων νοικοκυριών, καθώς πολλοί απ' αυτούς απαλλάσσονταν από φόρο και τώρα φορολογούνται, ενώ οι ήδη φορολογούμενοι πληρώνουν τώρα περισσότερους φόρους, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα μειώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ