Πέμπτη 21 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
"Η Αποκάλυψη"

Ο Τ. Α. σ' αυτή την ποιητική σύνθεση ερμηνεύει με τη δική του "ευαγγελική" γραφή την "Αποκάλυψη". Το βιβλίο κοσμείται με θαυμάσιες μινιατούρες από χειρόγραφο του 1047.

Χειμαρρώδης ο ποιητής δίνει το στίγμα της καταστροφής κάθε μορφής ζωής κι ανάσας. Αφανισμοί λαών, ηγητόρων, τέρατα σε ανθρωπόμορφες εικόνες, πνίγονται στο αίμα. Σίδερο και φωτιά, κοπετός και καταποντισμός. Αυτή είναι η Αποκάλυψη. "Κι ο "Είναι" καραδοκεί την "ημέρα της κρίσεως"". Με συμβολισμούς ο Τ. Α. αντικατοπτρίζει τον πόλεμο, τις γενοκτονίες και τις σκληρές τραγικές επιπτώσεις τους.

Ο λόγος του προσεγμένος, δουλεμένος σύμφωνα με τα στοιχεία και το κλίμα της "Αποκάλυψης". Ο στοχασμός του δεν ξεπερνάει τα σύνορα. Το αποτέλεσμα; Ο αναγνώστης καλείται να λάβει μέρος σ' ένα οδυνηρό παιχνίδι. Θα το τολμήσει όπως το τόλμησε ο ποιητής; "Ολου του κόσμου οι νεκροί, που μετρημό δεν έχουν, με βγαλμένα τα μάτια πέσανε να προσκυνήσουν το γιο της μεγάλης Βροντής. Εκ τω τεσσάρων άκρων του ουρανού μυριάδες Αγγέλων και Αρχαγγέλων υμνούν τον Νουν τον μέγαν, τον Είναι και τον Ερχόμενον.

Κι άξαφνα ξύπνησα εις το μέσον του σκότους και είδα πως σβήνει σαν πεφταστέρι το μέλλον μέσα στο σύμπαν". (Εκδόσεις "Δωδώνη").

Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ