Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Κάθοδος σήμερα στην Αθήνα

Απεργούν και διαδηλώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης ενάντια στην πολιτική, που θέλει να βάλει ταφόπετρα σε μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση. Στη Λάρυμνα συνεδρίασε χτες η ΕΕ της ΓΣΕΕ και αποφάσισε να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων στην επιχείρηση

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Την απόφασή τους να ανατρέψουν την επικίνδυνη και καταστροφική, για την πορεία της ΛΑΡΚΟ και των ίδιων, πολιτική της κυβέρνησης και των πολυεθνικών του κλάδου, διατρανώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, με την 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.Το Σωματείο Μεταλλείων Εύβοιας έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και κλείσιμο της "Υψηλής Γέφυρας" της Χαλκίδας στις 10π.μ.Σήμερα, επίσης, τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας έχουν κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας στον κλάδο του μετάλλου και των μεταλλωρύχων, με μόνη εξαίρεση το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

Απαιτούν την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και των μέτρων μείωσης της παραγωγής, προβάλλοντας και διεκδικώντας παράλληλα την υλοποίηση των προτάσεών τους για στήριξη της, στρατηγικής σημασίας, μοναδικής επιχείρησης νικελίου και τη λήψη μέτρων για την παραγωγική ανάπτυξή της. Τέτοια μέτρα είναι η καθετοποίηση της παραγωγής και η δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, η συγχώνευση με τα ΕΛΣΙ, η επιστροφή των 6 δισ. δραχμών, η ένταξη της επιχείρησης στο επενδυτικό πρόγραμμα, η ρύθμιση των υπόλοιπων (23 δισ. δρχ. περίπου) δήθεν χρεών, καθώς και η παραμονή της στο δημόσιο.

Την κατάσταση της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων, τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τους τρόπους αντίδρασης, συζήτησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ,που συνεδρίασε στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των σωματείων και των Εργατικών Κέντρων της περιφέρειας.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,υιοθέτησε μεν τις ομόφωνες αποφάσεις των σωματείων (εκτός αυτού της Εύβοιας) και ζήτησε την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων, τη στήριξη από την κυβέρνηση της ΛΑΡΚΟ, τη δημιουργία προϋποθέσεων βιωσιμότητας και μακροχρόνιου σχεδιασμού, καθώς και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της. Ωστόσο, στάθηκε μακριά από τις αιτίες και τις ευθύνες των κυβερνήσεων που οδήγησαν τη ΛΑΡΚΟ στη σημερινή κατάσταση. Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΕ, Αυγητίδης και Αυτόνομης Παρέμβασης Α. Καλύβης.

Τους στόχους πάλης που πρέπει να βάλει το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου και το συντονισμό δράσης στην κατεύθυνση της δημιουργίας μετώπου που θα αποκαλύψει και θα αποτρέψει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, βιομηχάνων και πολυεθνικών, επισήμαναν στις ομιλίες τους οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ. "Αύριο - τόνισε το μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ Γ. Σταυρόπουλος - δεν πρέπει να είναι η κορύφωση αλλά η αρχή ενός νέου κύκλου αγώνα, με Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία άλλους φορείς και σωματεία όπως είναι της Αγκροϊβέστ, της ΒΕΛΚΑ και όσων βρίσκονται σε μια επικίνδυνη κατάσταση συρρίκνωσης κλεισίματος, απολύσεων. Να συντονίσουν τα βήματά τους, για να δυναμώσει το μέτωπο του αγώνα που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να δει το πρόβλημα και να υποχρεωθεί σε αναδίπλωση. Ο Γ. Σταυρόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σωστή θέση του σωματείου της Λάρυμνας να απορρίψει το "πρόγραμμα κατάρτισης" όσων βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, αφού η ΛΑΡΚΟ πρέπει να ζήσει, να είναι σε λειτουργία και αναπτυσσόμενη παραγωγικά και να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα της συντήρησης των επενδύσεων. Αλλιώς, σημείωσε, οδηγούμαστε σε συμβιβασμό και θα πετύχει αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης. Δηλαδή, να παροπλίσει ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων απ' τους αγώνες, να το εκμεταλλευτεί πολιτικά για να πετύχει και στόχους της".

Τέλος, αποφασίστηκε, η ΓΣΕΕ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα της περιφέρειας, τις Ομοσπονδίες του κλάδου και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, να αναλάβει πρωτοβουλίες από τη Δευτέρα που θα ασκούν πίεση προς την κυβέρνηση να προσεγγίσει το θέμα της ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τη στρατηγική που προβάλλει το κίνημα. Σ' αυτή την κατεύθυνση μέσα στην επόμενη βδομάδα θα επιδιώξει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη θα κηρυχτεί 24ωρη απεργία στους κλάδους μετάλλου και μεταλλωρύχων σε όλη της Στερεά.

Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ