Πέμπτη 14 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Πλούσιος προβληματισμός για τις εξελίξεις στην ΕΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, η εκδήλωση του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών,με θέμα "Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση".Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, που ευγενικά φιλοξένησε την εκδήλωση, παραβρέθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών και των εμπειριών, από τη γενιά της Εθνικής Αντίστασης και των κατοπινών αγώνων μέχρι τη σημερινή νεολαία των μαθητικών και φοιτητικών αγώνων.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Κέντρου, Ν. Κυρίτσης,αφού καλωσόρισε όλους και έκανε μια σύντομη αναφορά στα 23 χρόνια ύπαρξης του ΚΜΕ, ανακοίνωσε ότι η χθεσινή εκδήλωση αποτελεί και τη νέα αφετηρία για αναβάθμιση της παρέμβασης του Κέντρου με μια σειρά από παρουσιάσεις εργασιών και μελετών του, που θα ακολουθήσουν. Επίσης χαιρέτισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Ν. Χαλιβελάκης.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης που ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ξεκινώντας αναφέρθηκε στο επίκαιρο θέμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στην παιδεία και, αφού εξήγησε γιατί ο νόμος Αρσένη έχει πολύ βαθιά και στρατηγική σημασία, κάλεσε σε λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στον αυταρχισμό και στις φασιστικές μεθόδους που εφαρμόζονται για το χτύπημα του κινήματος.

Στο κύριο μέρος της ομιλίας της πολύ αναλυτικά αναφέρθηκε στον καπιταλιστικό ταξικό χαρακτήρα της ΕΕ, ενώ επικέντρωσε στην ανάγκη της ισχυροποίησης του μετώπου ενάντιά της, σε τρία βασικά ζητήματα: τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εργασιακές σχέσεις και την κοινωνική πολιτική. Ακόμα αναφέρθηκε στην ανάγκη το κίνημα να απαντήσει στην προωθούμενη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση με σύντομες παρεμβάσεις παρεβρισκομένων. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και αντιπροσωπείες από το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, την ΕΕΔΥΕ, την ΟΓΕ, την Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, την ΕΕΔΔΑ και πλήθος προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και των Τεχνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ