Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ - ΕΒΡΟΣ
Συλλαλητήρια των αγροτών

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά λύσεις στα προβλήματά τους, είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που την Παρασκευή 15 Γενάρη ανοίγουν τον κύκλο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο στο Ζαγκλιβέρι. Θα ακολουθήσουν και άλλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλα σχεδόν τα κεφαλοχώρια της περιοχής, μεταξύ των οποίων και στην Παλιόχωρα στις 23 Γενάρη.

Την ίδια μέρα, στις 15 Γενάρη 1999, οι αγρότες του Εβρου οργανώνουν δύο μαχητικά συλλαλητήρια στον Προβατώνα και την Ορεστιάδα.Σε σύσκεψη που έγινε για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων στην περιοχή του Λαγκαδά, συμμετείχαν δεκάδες αγρότες εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιρισμών. Μέσα από τη συζήτηση καταγγέλθηκε ο ρόλος των γνωστών αγροτοπατέρων που με κάθε τρόπο υπονομεύουν τη λειτουργία και αγωνιστική δράση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος και σημειώθηκε η ανάγκη ανάδειξης νέων αξιόλογων στελεχών, μέσα από τους αγώνες. Τη συμπαράστασή τους στον αγροτικό κόσμο και τα αιτήματα που προβάλλει, εξέφρασαν οι δήμαρχοι Ζαγκλιβερίου και Ν. Απολλωνίας που πήραν μέρος στη σύσκεψη.

Στο πλαίσιο των αιτημάτων όπως διαμορφώθηκε, οι αγρότες ζητούν να μη γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις και τα μέτρα της ΕΕ σε σχέση με τη διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την ονομαζόμενη "Ατζέντα 2000", γιατί, όπως σημειώνουν, θα πλήξουν ακόμα περισσότερο τη μικρομεσαία αγροτιά.

Για τον καπνό που είναι βασικό προϊόν της περιοχής, ζητούν να καταργηθούν οι ποσοστώσεις, τα πρόστιμα και τα ατομικά συμβόλαια. Επίσης, ζητούν τιμές με βάση το κόστος και την ιδιαιτερότητα κάθε καλλιέργειας, καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού (18 δισ. ) για εφάπαξ ενίσχυση στους μικροκαλλιεργητές και τέλος να μην ισχύσει η ποιοτική σύνθεση στην καταβολή του πριμ. Ενώ για την κτηνοτροφία, την άλλη βασική πηγή εισοδήματος, ζητούν αύξηση των επιδοτήσεων με βάση το κόστος (12.500 κατά κεφαλή). Να σταματήσουν τα πρόστιμα στο αγελαδινό γάλα και να αυξηθούν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους Ελληνες κτηνοτρόφους. Να ανέβουν οι τιμές στο γάλα: Αγελαδινό 160 δραχμές το κιλό, πρόβειο 320 και 210 δραχμές το κιλό για το γάλα της γίδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ