Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ
Δυναμική συνέχεια

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο χτες στην Κέρκυρα

Με ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο περίπου 2.500 ατόμων και με συνθήματα, όπως "Με ΜΑΤ και εισαγγελείς δε γίνεται παιδεία, κάτω τα χέρια από τα σχολεία", οι μαθητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι της Κέρκυρας απάντησαν στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Το μαχητικό Μέτωπο Παιδείας της Κέρκυρας εμπόδισε με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειες του Περιφερειάρχη, του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, του προϊστάμενου Ββάθμιας εκπαίδευσης και τη διατυπωμένη πρόθεση της εισαγγελικής αρχής να ανοίξουν - με τη βοήθεια της αστυνομίας - τα σχολεία του νησιού.

Το Σάββατο είχε προηγηθεί σύσκεψη των φορέων με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ, όπου αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις. Παράλληλα, την Κυριακή, μετά από δυναμική κινητοποίηση των φορέων στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, έγινε ομόφωνα δεκτό ψήφισμα - πρόταση των νομαρχιακών συμβούλων της ΝΑΣ, στο οποίο καταγγέλλονται οι εισαγγελικές παρεμβάσεις και η κυβερνητική τρομοκρατία και εκφράζεται ο σεβασμός στον αγώνα και στις μορφές δράσης του μαθητικού κινήματος.

Η παραπάνω απόφαση έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς "έρχεται" αμέσως μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων, Κ. Γεωργαλίδη,πως αν δεν άνοιγαν χτες τα σχολεία, θα διέταζε εισαγγελικές παρεμβάσεις.

Την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής καταγγέλλουν επίσης με ανακοινώσεις τους η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, η ΕΛΜΕ, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων, ο Σύλλογος Αδιορίστων Εκπαιδευτικών και πολλοί άλλοι φορείς.

Πάντως η επιχείρηση τρομοκράτησης δε δείχνει να φοβίζει τους μαθητές και να λυγίζει τον αγώνα τους. Ηδη είναι υπό κατάληψη σχεδόν όλα τα Λύκεια του νησιού (12 στα 14) και πάρα πολλά Γυμνάσια, ενώ στα υπόλοιπα έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις. Παράλληλα προετοιμάζεται νέο συλλαλητήριο για τις 15 του Γενάρη.

Ζάκυνθος

Στη Ζάκυνθο το σύνολο των σχολείων (5 Λύκεια και 4 Γυμνάσια) τελούν υπό κατάληψη, παρά την κινητοποίηση των (παρα)κρατικών μηχανισμών βίας και τρομοκρατίας. Χτες στο 1ο Λύκειο συγκεντρώθηκαν μέλη του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον διευθυντή της Ββάθμιας εκπαίδευσης και πρώην πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ζακύνθου Μάκη Λογοθέτη,ο οποίος είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, και προσπάθησαν να κάνουν ανακατάληψη του σχολείου. Απείλησαν μαθητές και ιδιαίτερα μέλη της ΚΝΕ που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις. Απείλησαν μάλιστα τον πρόεδρο του ΕΚ Ζακύνθου Διονύση Σιγούρο και την συνδικαλίστρια Γεωργία Λιώλη και συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ, οι οποίοι εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών, καταδικάζοντας την κυβερνητική τρομοκρατία. Ομως, η καθολική συμμετοχή των σχολείων στις κινητοποιήσεις αποτελεί την καλύτερη απάντηση των μαθητών στην τρομοκρατία.

  • Στη Λευκάδα υπό κατάληψη είναι όλα τα λύκεια (4) και τρία γυμνάσια.
  • Στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη κανένα σχολείο δεν είναι υπό κατάληψη, εξαιτίας της τρομοκρατίας που υφίστανται οι μαθητές από τους διευθυντές. Σήμερα έκαναν αποχή οι μαθητές δύο σχολείων στο Αργοστόλι για να κάνουν γενική συνέλευση.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ