Τρίτη 12 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Δε στηρίζει τους αγώνες των μαθητών!

Αποστάσεις από τις μαθητικές κινητοποιήσεις και εκκλήσεις εθνικής συναίνεσης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Αποσαφηνίζοντας εξαρχής ότι η Νέα Δημοκρατία δε στηρίζει τους σημερινούς αγώνες των μαθητών, αλλά ταυτοχρόνως εκμεταλλευόμενος την όλη κατάσταση προκειμένου να αναδείξει τις ικανότητες καλύτερης διαχείρισης από το κόμμα του τέτοιων θεμάτων, στο μέλλον, παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Καραμανλής.Δεν έλειψαν επίσης και οι συνήθεις εκκλήσεις για διακομματική και κοινωνική συναίνεση.

Οπως χαρακτηριστικά είπε "δε συμφωνούμε με τις καταλήψεις των σχολείων και τα κλεισίματα των δρόμων", προσθέτοντας ότι "εμείς είμαστε ξένοι και θα μείνουμε ξένοι με αυτό". Παράλληλα, κατήγγειλε την τακτική την αυταρχικής συμπεριφοράς από την πλευρά της κυβέρνησης για να καταλήξει στη φράση ότι υπάρχουν "ακραίες αντιδράσεις κι από τις δύο πλευρές"!

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ζήτησε την πολιτική λύση του θέματος που έχει δημιουργηθεί, αφού κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή της εφαρμογής του νόμου Αρσένη, λέγοντας "με γενναιότητα να αναγνωρίσετε την ανάγκη να υποχωρήσετε και να ανοίξει ένας ευρύς διάλογος στην κοινωνία". Προηγουμένως είχε καταγγείλει τη μέχρι τώρα ασκούμενη εκπαιδευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την "πειραματισμούς στην πλάτη των μαθητών", ενώ έκανε λόγο για "κυβέρνηση ξεκομμένη από την κοινωνία" που παράγει "πολιτική εργαστηρίου". Επίσης επισήμανε πως "δεν υπάρχει κυβερνητική πολιτική αλλά προσωπική πολιτική υπουργών", αφού, όπως είπε, η πολιτική που ακολούθησε ο Γ. Αρσένης είναι εντελώς διαφορετική από αυτή του προκάτοχού του. Τέλος, αναφερόμενους στους νόμους 2525 και 2640 του υπουργείου Παιδείας, μίλησε για προχειρότητα στη σύνταξή τους που γίνεται φανερή από τις συνεχείς αναδιπλώσεις της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες που τις χαρακτήρισε "σπασμωδικές δήθεν διορθωτικές κινήσεις".

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης", ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα προκύψει μια "υπέρογκη επιβάρυνση του οικογενειακού προγραμματισμού από τα δίδακτρα των φροντιστηρίων" που θα φτάνει στις "εκατό χιλιάδες το μήνα ανά μαθητή", τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει "ανισότητα και αδικία για τους εισοδηματικά ασθενέστερους" και "ασύστολη εμπορευματοποίηση" της παιδείας. Οσον αφορά τα πανεπιστήμια, ζήτησε τη λήψη μέτρων διοικητικής αυτοτέλειας των πανεπιστημίων, ενώ επανέφερε τη γνωστή πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για "μη κρατικά πανεπιστήμια". Σχολιάζοντας δε, την κατάργηση της επετηρίδας επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι υπέρ του μέτρου, σημειώνοντας όμως ότι δεν υπήρξε πρόβλεψη για την απορρόφηση των εκπαιδευτικών, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι εφάρμοσε στρεβλά τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρότεινε την "έναρξη ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου" με στόχο τη "συναίνεση στα βασικά σημεία".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ