Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ

Σε βαθύ αδιέξοδο το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).- Το 1998 υπήρξε χρόνος σοβαρής οπισθοδρόμησης, η ουσία του κυπριακού προβλήματος επισκιάστηκε και παραγκωνίστηκε και βρισκόμαστε σήμερα σ' ένα βαθύ αδιέξοδο, ενώ οι προοπτικές για το 1999 δεν παρουσιάζονται και τόσο ευοίωνες.

Η εκτίμηση αυτή είναι της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που περιέχεται σε πρωτοχρονιάτικη διακήρυξή του.

Την έλλειψη προόδου, το ΑΚΕΛ την αποδίδει στην αδιαλλαξία της Αγκυρας, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η πολυθρύλητη αμερικανική πρωτοβουλία, η οποία έτυχε τόσης εκμετάλλευσης προεκλογικά, τελικά δεν εκδηλώθηκε. Οι Χόλμπρουκ και Μίλερ, αναφέρεται στη διακήρυξη, επισκεπτόμενοι την Κύπρο, έδωσαν το σαφές μήνυμα ότι η ουσία του Κυπριακού δε βρίσκεται στις προτεραιότητές τους. Τους απασχολούσε το θέμα των πυραύλων, η διευκόλυνση των ενταξιακών προοπτικών της Τουρκίας και η ικανοποίηση με κάποιο τρόπο της απαίτησης του Ντενκτάς για αναγνώριση του καθεστώτος του.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει επίσης ότι αποκορύφωμα της αδιαλλαξίας Αγκυρας και Ντενκτάς μέσα στο 1998, υπήρξε η υποβολή των λεγόμενων προτάσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη για συνομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, που έρχονται σε κάθετη αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες κορυφής, επιχειρούν να ανατρέψουν τη διεθνώς παραδεχτή βάση λύσης του Κυπριακού και στοχεύουν στην παγίωση της διχοτόμησης. Η απουσία, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, τονίζει η διακήρυξη, άμεσης, κατηγορηματικής και απερίφραστης απόρριψης των προτάσεων Ντενκτάς από τη διεθνή κοινότητα, επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να επαναφέρει και να προωθεί την ιδέα της συνομοσπονδίας.

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ εκτιμά επίσης ότι, μέσα στο 1998 αποκορυφώθηκε αλλά και απέτυχε παταγωδώς η πολιτική του ενεργού ηφαιστείου και της πυραυλολογίας που ακολούθησαν ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι κυβερνώντες. Αποδείχτηκε ότι η στρατιωτικοποίηση του Κυπριακού ζημίωσε την κυπριακή υπόθεση. Δεν προώθησε τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, δεν προκάλεσε κινητικότητα επί της ουσίας του προβλήματος, οδήγησε την ελληνοκυπριακή πλευρά σε διεθνή απομόνωση, ενώ ταυτόχρονα επέτρεψε στην Τουρκία και στον Ντενκτάς να ελίσσονται και να καλύπτουν την αδιαλλαξία και αρνητικότητά τους. Το μεγάλο δίδαγμα από την επώδυνη εμπειρία της πυραυλολογίας και της ηφαιστειολογίας, είναι ότι τα θέματα άμυνας δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται προς εξυπηρέτηση παραταξιακών σκοπιμοτήτων και ότι δεν μπορούν να είναι μοχλοί προώθησης του Κυπριακού. Αυτές οι αλήθειες, υπογραμμίζει η διακήρυξη, έπρεπε να είχαν συνειδητοποιηθεί έγκαιρα όπως από καιρό υποδείκνυε το ΑΚΕΛ.

Μια άλλη εκτίμηση του ΑΚΕΛ είναι ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπήρξε μια θετική εξέλιξη. Η εντεινόμενη όμως, όλο και περισσότερο, διασύνδεση της ένταξης της Κύπρου με προηγούμενη λύση του Κυπριακού, πρέπει να απασχολήσει και να προβληματίσει όλους πολύ σοβαρά.

Μέχρι τώρα η ενταξιακή πορεία δεν αποδεικνύεται καταλύτης σωστής λύσης του Κυπριακού.

Οσον αφορά στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, στη διακήρυξη του ΑΚΕΛ επισημαίνεται ότι ο κυπριακός λαός βίωσε ακόμα ένα χρόνο αυταρχισμού, δημοκρατικών ελλειμμάτων και αντιλαϊκής συντηρητικής κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. Το 1998 πέρασε με το νέο αντιλαϊκό φορολογικό πακέτο να επικρέμαται ως δαμόκλεια σπάθη. Η κοινωνική σήψη και τα σκάνδαλα για τα οποία δεν είναι άμοιροι ευθυνών οι κυβερνώντες και τα μηνύματα που στέλνουν με τη διακυβέρνησή τους, έχουν καταστεί, δυστυχώς, τρόπος ζωής. Το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση.

Η ΚΕ του ΑΚΕΛ αφού σημειώνει ότι οι προοπτικές για το 1999 δεν παρουσιάζονται και τόσο ευοίωνες, απευθύνει στον κυπριακό λαό μήνυμα πάλης και αγώνα. "Ακολουθώντας μια σωστή πολιτική, συνεχίζει, μπορούμε να αντιπαλέψουμε τις δυσκολίες, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές αλλαγής από την κατοχή και ειρηνικής επανένωσης της πατρίδας και του λαού μας".

Το ΑΚΕΛ καθορίζει ως εξής τα στοιχεία που πρέπει να συνθέτουν μια σωστή πολιτική:

- Η συνέπεια στις αρχές λύσης του Κυπριακού, η οριστική εγκατάλειψη της πολιτικής στρατιωτικοποίησής του, η επαναπολιτικοποίησή του και η ανάληψη πρωτοβουλιών στο διεθνή χώρο που να επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη την ουσία του προβλήματος, να εμπλέκουν πιο ενεργά το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον ΓΓ του ΟΗΕ και να στοχεύουν σε μέτρα πίεσης πάνω στην τουρκική πλευρά."Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΑΚΕΛ, καταλήγει η διακήρυξη, είναι μήνυμα αισιοδοξίας, πίστης και ελπίδας. Με το δικό μας αγώνα μπορούμε να φτάσουμε στο ποθητό τέρμα και να καταστήσουμε την Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ευημερούσα, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ