Κυριακή 3 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
Η ελληνική "ντριμ - τιμ" στην έδρα της

Με τη διοργάνωση του 70ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ανδρών και του 13ου γυναικών, θα τιμήσει το 1999 η ελληνική ομοσπονδία, την πολύχρονη προσπάθεια του Χρ. Ιακώβου και των αθλητών του, να φτάσουν την Εθνική ομάδα της άρσης βαρών στην κορυφή του Ολύμπου. Θα είναι η πρώτη φορά που οι Ελληνες Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές, θα εμφανιστούν μπροστά στο δικό τους κοινό. Μια μεγάλη γιορτή, από την οποία δεν πρόκειται να απουσιάσει κανένας σπουδαίος αθλητής, από καμιά χώρα και γωνιά του πλανήτη. Ο λόγος; Από 18 έως 29 Νοέμβρη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα μοιραστούν τα "εισιτήρια" για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ακόμα και ο Ν. Σουλεϊμάνογλου, που απουσίασε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1998, είναι πολύ πιθανόν να δώσει το "παρών", στην ίδια πάντα κατηγορία με τους Λεωνίδη και Τζελίλη. Συνολικά από το πρωτάθλημα των Αθηνών θα μοιραστούν 170 "ολυμπιακά εισιτήρια" στους άνδρες και 70 στις γυναίκες. Αναλυτικά, οι έξι πρώτες χώρες του βαθμολογικού πίνακα, θα ταξιδέψουν το 2000 στο Σίδνεϊ με πλήρη ομάδα, δηλαδή με οκτώ αθλητές. Οι χώρες που θα καταλάβουν τις θέσεις από 7 έως 12, θα αποκτήσουν δικαίωμα για έξι εισιτήρια, από 13 έως 18 για πέντε, από 19 έως 24 για τρία και από 25 έως 31 για δύο. Τα υπόλοιπα εισιτήρια θα μοιραστούν στα ηπειρωτικά πρωταθλήματα, ώστε να εκπροσωπηθούν στην κορυφαία αθλητική γιορτή του πλανήτη, χώρες με μικρότερες διακρίσεις στο άθλημα των ισχυρών.

Οι γυναίκες

Η γυναικεία άρση βαρών θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000. Με δεδομένο ότι στο άθλημα κυριαρχούν οι αθλήτριες από την Ασία, η διεθνής ομοσπονδία έκρινε σωστό, καμία χώρα να μην πάει στο Σίδνεϊ με πλήρη ομάδα, προκειμένου να μην υπάρξει μονοπώληση των μεταλλίων, ειδικά από τις αθλήτριες της Κίνας, που είναι ασυναγώνιστες. Οι έξι πρώτες ομάδες του παγκόσμιου πρωταθλήματος της Αθήνας θα αποκτήσουν δικαίωμα για τέσσερα εισιτήρια, οι επόμενες έξι ομάδες για τρία, κι εκείνες που θα καταταγούν από τη 13η έως την 18η θέση για δύο. Τέλος, από τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα θα ξεχωρίσουν οι δεκαπέντε χώρες (τρεις από κάθε ήπειρο) που θα εκπροσωπηθούν με μία αθλήτρια.

Στόχος της ελληνικής ομοσπονδίας, όσον αφορά στους άνδρες, είναι να κατακτήσει και πάλι την πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Η εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πλήρη ομάδα είναι δεδομένη. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις γυναίκες. Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Λάχτι της Φινλανδίας, η Εθνική ομάδα κατέλαβε τη 10η θέση με 237 βαθμούς, που εξασφαλίζουν τρεις συμμετοχές. Η απόσταση που τη χωρίζει από την έκτη θέση μετριέται σε 74 βαθμούς. Με λίγη επιπλέον προσπάθεια, τίποτα δεν αποκλείεται.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org