Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με τους Βοστονέζους στην πόλη του Οζ

Με πολλές και κυρίως καλές ταινίες ξεκινά ο καινούριος χρόνος. Το πρόγραμμα των καναλιών σήμερα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού προβάλλονται όμορφες ταινίες, από τις οποίες δεν ξέρει κανείς τι να πρωτοδιαλέξει. Ας ξεκινήσουμε από την ευαίσθητη και εξαιρετική ταινία του Τζέιμς Αϊβορι "Οι Βοστονέζοι".Στη Βοστόνη του 1880 η Ολιβ Τσάνσελορ, πλούσια μεγαλοαστή και πρωτοπόρος φεμινίστρια, αναλαμβάνει υπό την προστασία της τη νεαρή και όμορφη Βερίνα Τάραντ. Η νεαρή κοπέλα, όμως, γοητεύει και τον εξάδελφο της Ολιβ, έναν ανερχόμενο δικηγόρο του Νότου, τον Μπέιζιλ Ράνσο. Ο δικηγόρος περιφρονεί τις φεμινίστριες και κάνει τα πάντα για να κατακτήσει την Βερίνα. Ο Τζέιμς Αϊβορι αναπλάθει με ιδιαίτερη αισθητική το γνωστό μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς. Πρωταγωνιστούν οι Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Κρίστοφερ Ριβ και Μάντλιν Πότερ (ΝΕΤ 23.30).

"Το δένδρο που πληγώναμε".Τρυφερή ταινία του Δήμου Αβδελιώδη, με ήρωες δύο παιδιά. Με φόντο τα χωράφια της Χίου, η ταινία καταγράφει τις ανέμελες διακοπές δύο αγοριών και τη φιλία τους, που όμως ένα γεγονός θα την "πληγώσει". Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου (ΝΕΤ 16.45).

"Ο μάγος του Οζ".Βραβευμένη κλασική ταινία, σκηνοθετημένη από τον Βίκτορ Φλέμινγκ. Ενα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους, με ηρωίδα την Ντόρα, που ένας τυφώνας τη σηκώνει και τη μεταφέρει μαζί με το σκύλο της, στη μαγική χώρα του Οζ. Εκεί θα βρεθούν και θα κάνουν συντροφιά, με νάνους, μάγισσες, ένα σκιάχτρο και το Δειλό λιοντάρι. Η Ντόροθι, όμως, θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της, αλλά μόνο ο μάγος του Οζ, που ζει στο σμαραγδένιο παλάτι, μπορεί να τη βοηθήσει. Πολύ καλή είναι στο ρόλο της Ντόροθι η Τζούντι Γκάρλαντ (ΝΕΤ 18.45).

"Κατίνκα".Η ταινία σκιτσάρει με ρεαλισμό και ευαισθησία το πορτρέτο μιας γυναίκας, που ασφυκτιά σ' ένα γάμο χωρίς αγάπη. Ευαίσθητη, ατμοσφαιρική και ρομαντική ταινία, που απεικονίζει πειστικά το ασφυκτικό κλίμα της μικρής πόλης, μέσα από τη φωτογραφία του Σβεν Νίκβιστ. Η σκηνοθεσία είναι του Μαξ φον Σίντοφ και πρωταγωνιστούν οι Ολ Ερνστ και Τάμι Οστ (ΕΤ-3 22.30).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ