Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Οι παραχαράχτες της ιστορίας

Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, για την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, αποτελεί ένα πρώτιστο χρέος της ΠΕΑΕΑ και των άλλων ΕΑΜογενών οργανώσεων

Στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ" της 1.11.98, σε δυο σελίδες, δημοσιεύονται περιληπτικά υλικά που υπογράφονται από τον κ. Κώστα Τσαπάκη, από μια 8τομη "Ιστορική Επισκόπηση" που εξέδωσε η ΔΙΣ/ΓΕΣ σχετικά με την Εθνική Αντίσταση, που όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα, αποσύρθηκε με εντολή του υπουργείου Αμυνας.

Από την πρώτη ματιά στα σημειώματα της εφημερίδας φαίνεται καθαρά ότι ξαναζωντάνεψαν οι χιλιοειπωμένες συκοφαντικές επινοήσεις κατά της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Μάταια ψάξαμε να βρούμε κάτι στις δυο σελίδες που ν' αναφέρεται στις τόσες μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των κατακτητών. Δεν είδαμε τίποτε για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του λαού της Αθήνας - Πειραιά και των άλλων πόλεων της 5.3.1943 κατά της επέκτασης της βουλγαρικής κατοχής. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο, μιλάει χωρίς αιδώ για αντεθνική δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. "Ερμηνεύει" περιφρονητικά το δεύτερο γράμμα του τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ν. Ζαχαριάδη, που διατύπωνε την άποψη να σταματήσει ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με τη μεσολάβηση της Σοβιετικής Ενωσης, λες και θα 'ταν κακό, από θέση ισχύος που βρίσκονταν τότε η Ελλάδα, να σταματούσε ο πόλεμος και να δινόταν έτσι χρόνος για τη διαφύλαξη των υπόλοιπων βορείων συνόρων.

Ετσι, η νεολαία, που δεν έζησε τα γεγονότα, δε θα μάθει τίποτε για την πραγματική ιστορία, για το μεγαλούργημα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Για τις ανταρτομάδες "ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ" και "ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ" που συγκρότησε το ΚΚΕ το καλοκαίρι του 1941 στην Κεντρική Μακεδονία. Για τις 600 νικηφόρες μάχες του ΕΛΑΣ όπως στο Γοργοπόταμο, στο Μικρό χωριό, στο Σνίχοβο Γρεβενών (όπου στις 8.2.43 διέλυσε λόχο Ιταλών). Για τη μάχη στην Οξύνεια (Μερίτσα) Καλαμπάκας, όπου εξόντωσε ιταλικό τάγμα. Για την τριήμερη μάχη 4-6 Μάρτη 1943 στο Μπουγάζι και στο Φαρδύκαμπο Σιάτιστας, όπου αιχμαλώτισε ολόκληρο ιταλικό τάγμα 603 ανδρών. Για τη μάχη στο Λεόντιο Πελοποννήσου, όπου εξόντωσε ιταλικό τάγμα στις 14.7.1943. Για τη μάχη στα Δερβενοχώρια στις 16.10.1943. Για τις μάχες της Πόρτας, της Καλαμπάκας, της Κερπινής, όπου εκμηδενίστηκε γερμανικός λόχος και πιάστηκαν 72 αιχμάλωτοι. Τίποτε για τις μάχες της σοδειάς. Για τη μάχη της Στυμφαλίας στις 3.7.44, όπου σκοτώθηκαν 120 χιτλερικοί, πνίγηκαν στη λίμνη 300 και αιχμαλωτίστηκαν 56. Για τις μάχες στη Γλόγοβα, στις Καρούτες, στην Αμφιλοχία, όπου ο ΕΛΑΣ είχε 85 νεκρούς, στις μάχες του Εβρου το καλοκαίρι του 1944 που απελευθέρωσαν όλο το νομό. Για τα μεγάλα σαμποτάζ στα Τέμπη. Για τη μάχη στην Παναγιά Κρήτης στις 12-14 Νοέμβρη 1944 και για εκατοντάδες άλλες, τίποτε απ' αυτά τα γεγονότα. Θα δούμε όμως αναφορικά με τη μάχη της Αμφιλοχίας να θρηνούν για νεκρούς χωροφύλακες που πολέμησαν τον ΕΛΑΣ στο πλευρό των Γερμανών. Ετσι μεταφέρονται στις νέες γενιές τα ιστορικά γεγονότα, μονόπλευρα, με πολλές διαστρεβλώσεις, αλλά και αποσιώπηση της αποφασιστικής δράσης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Γίνεται προσπάθεια να παρουσιάσουν το άσπρο - μαύρο και να εμφανίσουν τον ΕΛΑΣ ως διώχτη κάθε άλλης αντιστασιακής οργάνωσης. Κι ας είναι γνωστό τοις πάση ότι το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ κατέβαλε προσπάθειες απ' την αρχή για την ενοποίησή τους. Πρότεινε ακόμα ν' αναλάβει την ηγεσία της Εθνικής Αντίστασης ο Γ. Παπανδρέου και την ενοποίηση τω ανταρτικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Ν. Ζέρβα. Κι οι δυο απέρριψαν τις προτάσεις. Αλλα είχαν κατά νου και ενεργούσαν με τις υποδείξεις των Αγγλων και της κυβέρνησης του Καϊρου - "... τελικώς θα επιβληθώ αν μη πολιτικώς, τουλάχιστον στρατιωτικώς" (βλ. Ημερολόγιο Ν. Ζέρβα 30.11.43).

Με τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας ο Ζέρβας και η Αγγλική Αποστολή πίστευαν ότι επίκειται αγγλική απόβαση στην Ελλάδα, γι' αυτό έκαναν το παν να διαλύσουν τον ΕΛΑΣ και να κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ στη Δ. Ελλάδα, γι' αυτό και πέρασαν σε απρόκλητη επίθεση κατά του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Παρακάτω με την παράθεση μερικών γεγονότων φαίνεται αυτό καθαρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ