Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Η αντεθνική δράση άλλων οργανώσεων

Ας δούμε μερικά παραδείγματα της "δράσης" του "Ελληνικού Στρατού" ("Ε.Σ."):

3 Οκτώβρη 1943.Τμήμα του "Ε.Σ." που διοικούσε ο ίλαρχος Τηλέμαχος Βρεττάκος (35 μέρες μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας "Ε.Σ." - ΕΛΑΣ της 28.8.43) πέρασε από το χωριό Βάγγου Μεγαλόπολης. Οι κάτοικοι του χωριού και η οργάνωση του ΕΑΜ το υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό. Κι επειδή δεν υπήρχε άλλη οργάνωση, η επιτροπή του ΕΑΜ του χωριού ανέλαβε να τους τροφοδοτήσει. Για το "ευχαριστώ" οι τραμπούκοι του Βρεττάκου, με το πρόσχημα ότι επιβραδυνόταν η παρασκευή του συσσιτίου ξυλοκόπησαν τον Παναγιώτη Ξηνταβελώνη, υπεύθυνο του ΕΑΜ, και τους μαγείρους του συσσιτίου. Και την άλλη μέρα εκτέλεσαν εν ψυχρώ τα στελέχη του ΕΑΜ ΗΛΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ, ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑ και ΝΙΚΟ ΧΡΟΝΗ. Καθώς εγκατέλειπαν το χωριό διέταξε ο Βρεττάκος να μην ταφούν τα πτώματα των αδικοσκοτωμένων. Την ίδια μέρα ο ίδιος βρέθηκε με άνδρες του στη Βυτίνα. Συναντήθηκε απρόοπτα με γερμανική φάλαγγα καταμεσής στην πλατεία. Οι κάτοικοι με αγωνία περίμεναν ν' αρχίσει η σύγκρουση. Αντ' αυτού ο Βρεττάκος πλησιάζει τον Γερμανό αξιωματικό. Ανταλλάσσει θερμή χειραψία και του παραδίδει το πιστόλι του.

10 Οκτώβρη 1943.Ο Βρεττάκος γράφει στο ημερολόγιό του για μια άλλη συνάντηση στα Τρόπαια. "10 Οκτωβρίου. Τμήμα Γερμανών μένουν ενταύθα απέδωσε τιμές εις σημαία μας. Το ίδιο και στην Κατσουλιά (Γορτυνία). Στο Μοναστηράκι συναντήθηκε με τον Καραχάλιο, τον Καστόρη και τον λήσταρχο Καραλή. Ολοι μαζί σχημάτισαν δύναμη από 350 αντάρτες. Μαζί τους βρίσκονταν και ο Πήτερ...".

Την ίδια περίοδο ο "Ε.Σ." δολοφόνησε στη Μάνη το στέλεχος του ΕΑΜ Λακωνίας ΚΟΥΡΟΥΝΗ ΚΛΕΑΡΧΟ καθηγητή, που κατάγονταν από την Κω.

24 Οκτώβρη 1943.Στο χωριό Ισιωμα - Καρυών Αρκαδίας στη θέση "Ραχούλια" τμήματα του "Ε.Σ." μ' επικεφαλής τους: ίλαρχο Τ. Βρεττάκο και ταγματάρχη Καραχάλιο, δολοφόνησαν 14 παλικάρια του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Οι άνδρες του "Ε.Σ." είχαν βάλει στα πηλήκιά τους το σήμα του ΕΛΑΣ και ξεγέλασαν τους 16 εφεδροΕΛΑΣίτες του φυλακίου καλώντας τους να τους μιλήσουν. Ενας έμεινε στο φυλάκιο. Αντί για ομιλία, εν ψυχρώ άδειασαν οι παλικαράδες του "Ε.Σ." τ' αυτόματά τους πάνω στους 15 εφεδροΕΛΑΣίτες, που είχαν στο μεταξύ καθίσει κατάχαμα στη γη σταυροπόδι για ν' ακούσουν τους ομιλητές. Απ' τα 15 παλικάρια σώθηκε ένα, ο ΔΗΜ. ΤΟΓΚΑΣ, που καταπλακώθηκε από τα σώματα των νεκρών συναγωνιστών του. Μάλιστα οι δολοφόνοι μετά το έγκλημά τους λαφυραγώγησαν τα πτώματα. Ο ΤΟΓΚΑΣ το αντιλήφθηκε και άφησε το ρολόι του να λασκάρει, το οποίο και πήραν οι πλιατσικολόγοι χωρίς ν' αντιληφθούν ότι ήταν ζωντανός.

Υστερα από λίγες μέρες ο ΕΛΑΣ έπιασε το τμήμα αυτό του "Ε.Σ." και το αφόπλισε. Οι οπλίτες αφέθηκαν ελεύθεροι και οι επικεφαλής αξιωματικοί παραπέμφθηκαν σε ανταρτοδικείο του ΕΛΑΣ για να δικαστούν για το παραπάνω έγκλημά τους. Ομως επενέβη η αγγλική αποστολή και η δίκη τους αναβλήθηκε. Απόδειξη πως πίσω από το έγκλημα στο Ισιωμα βρισκόταν αυτή, μ' επικεφαλής τον Ριντ. Σε συνδυασμό μ' αυτό το έγκλημα του "Ε.Σ." τις μέρες εκείνες τμήματα του ΕΛΑΣ Αρκαδίας και Μεσσηνίας δέχονταν συνδυασμένες επιθέσεις από τμήματα του "Ε.Σ.", των νεοσυγκροτημένων Ταγμάτων Ασφαλείας και των Γερμανών. Χιλιάδες πατριώτες, στην πλειοψηφία τους μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, συλλαμβάνονταν σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη κ.α. και πολλοί απ' αυτούς εκτελέστηκαν στο Μονοδένδρι και σ' άλλους τόπους εκτελέσεων.

Και μερικά άλλα εγκλήματα σ' άλλες περιοχές:

Στις 17 Αυγούστου 1943 το βράδυ στη θέση Προφήτη Ηλία Ταϋγέτου τμήμα από 35 άνδρες του ΕΛΑΣ μ' επικεφαλής τον ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΙΑΝΗ, μόνιμο ανθυπολοχαγό από την Καλαμάτα, σταμάτησε εκεί να ξεκουραστεί. Σε λίγο από αυτό το σημείο περνούσε τμήμα 200 ανδρών του "Ε.Σ.". Οταν συναντήθηκαν, στο παράγγελμα "Αλτ!" από μέρους του "Ε.Σ.", ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΙΑΝΗΣ απάντησε: "Εδώ ΕΛΑΣ!". Αμέσως δέχτηκε πυρά από τον "Ε.Σ." και έπεσε νεκρός. Μαζί σκοτώθηκε και ο έφεδρος ανθυπολοχαγός ΕΛΑΣίτης ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ενώ οι 35 ΕΛΑΣίτες αιχμαλωτίστηκαν, καθώς κοιμούνταν.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ή ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ. Μόνιμος ανθυπολοχαγός. Πήρε μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου με τα τμήματα του ΕΔΕΣ. Δολοφονήθηκε στις 23 Μάη 1943, την ώρα που κοιμόταν, γιατί αντιδρούσε στην πολιτική του Ν. Ζέρβα και είχε ταχθεί υπέρ της ενότητας ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ.

19 Μάρτη 1943.Στην τοποθεσία "Καλτσώνα" του χωριού Χώσεψη ο αξιωματικός του ΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΛΟΥΔΑΣ δολοφονήθηκε από ΕΔΕΣίτικο τμήμα του οπλαρχηγού Παπαδόπουλου, ενώ πήγαινε να συναντήσει αξιωματικό του ΕΔΕΣ για να συζητήσει την απελευθέρωση ΕΛΑΣιτών αιχμαλώτων που κρατούνταν από τον ΕΔΕΣ.

Αύγουστος 1943.Στην τοποθεσία "Τουρλί" Γαρδίτσας στην Πελοπόννησο σκοτώθηκε από τμήμα της "Εθνικής Οργάνωσης Βασιλοφρόνων" που διοικούσε ο λοχαγός Καραχάλιος, ο ΕΛΑΣίτης ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ή ΛΟΥΚΟΥΜΑΣ ΣΠΥΡΟΣ από τη Δραϊνα Ιθώμης.

Μάης 1943.Ο τροχιοδρομικός ΠΑΝΟΣ ΝΙΚΟΣ (ΝΙΚΟΠΑΝΟΣ) από το Περδικάρι της επαρχίας Βάλτου, στέλεχος του ΚΚΕ και οργανωτής του ΕΛΑΣ πιάστηκε και δολοφονήθηκε από ΕΔΕΣίτικο τμήμα οπλοφόρων του Χούτα.

Με την υπογραφή στις 5.7.43 Αγγλων - ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ, που επέτρεπε να συγκροτεί η μία οργάνωση δικές της οργανώσεις στην περιοχή της άλλης ο "Παπακουμπούρας" (ΤΖΙΒΕΛΕΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ), αντάρτης στην ομάδα του Αρη Βελουχιώτη από το 1942, πήγε στο Βάλτο (περιοχή του ΕΔΕΣ) και έφτιαξε οργανώσεις της Εθνικής Αλληλεγγύης. Ομως οι Αγγλοι "έσπασαν" μονομερώς στις 9.10.43 αυτή τη συμφωνία με αιφνιδιαστική επίθεση κατά του ΕΛΑΣ Ηπείρου. Τότε έγιναν συλλήψεις ΕΑΜιτών μαζί με τον Παπακουμπούρα, ο οποίος δολοφονήθηκε αργότερα από τον ΕΔΕΣ (τμήματα Χούτα) στο χωριό Χαλκιόπουλου Βάλτημα.

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά τα εγκλήματα από τον ΕΔΕΣ, σημειώνουμε για την ιστορία, στην περιοχή της Δ. Θεσσαλίας ο ΕΔΕΣ ίδρυε οργανώσεις ελεύθερα. Τμήμα του, στρατιωτικό, υπήρχε στην Καρδίτσα και πολλές φορές βλέπαμε τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, τότε παπά αντάρτη του ΕΔΕΣ να γυρνάει ελεύθερα στην περιοχή και να στήνει οργανώσεις του ΕΔΕΣ. Και το κυριότερο, σ' όλη την περιοχή έγιναν ελεύθερες κοινοτικές εκλογές και σε μερικά χωριά την πλειοψηφία πήρε ο ΕΔΕΣ. Αυτά για την ιστορία...

Φθινόπωρο 1943.Ο αντάρτης του 85ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΡΑΤΣΟΥΝΑΣ πρώην "κλαρίτης", σε μια αποστολή πιάστηκε από τμήμα του ΕΔΕΣ και εκτελέστηκε εν ψυχρώ. Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα είπε: "Δε φοβάμαι τώρα, ρε σκυλιά, που πεθαίνω, γιατί δεν πεθαίνω σαν κλέφτης, αλλά σαν αντάρτης του ΕΛΑΣ".

4 Νοέμβρη 1943.Στην αρχή της οδού Αιόλου στην Αθήνα δολοφονήθηκε από το δοσίλογο τμήμα του ΕΔΕΣ ο δικηγόρος διευθυντής της εφημερίδας του ΕΔΕΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ" ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, γιατί αγωνίστηκε για τη συνεργασία με το ΕΑΜ.

25 Δεκέμβρη 1943.Στον Κασιδιάρη Ηπείρου πιάστηκε αιχμάλωτος ο ΕΛΑΣίτης ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΜΑΝΗΣ κατά την αιφνιδιαστική επίθεση του ΕΔΕΣ και εκτελέστηκε. Γεννήθηκε το 1914 στα Κάτω Ραβένια Ιωαννίνων.

15.4.1943.Στα Ιμερα Κοζάνης. Σε ενέδρα ενόπλων της ΥΒΕ - ΕΚΑ - ΠΑΟ, μ' επικεφαλής τον Μιχάλαγα Πέρδικα και τον ταγματάρχη Παπαβασιλείου, πιάστηκαν δέκα στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ μ' επικεφαλής τον Σίμο Κερασίδη. Οι οχτώ αγωνιστές ήταν ένοπλοι και μπορούσαν ν' αμυνθούν, αλλά για να μη χυθεί ελληνικό αίμα δεν πρόβαλαν αντίσταση. Μάλιστα εκείνη την περίοδο γίνονταν επαφές του ΕΑΜ και προσπάθεια να τραβηχτούν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ορισμένοι απ' τους αντιπάλους του και ν' αποτραπεί η συνεργασία τους με τους κατακτητές. Δυστυχώς, έπεσαν έξω. Οι αιμοβόροι οπλοφόροι τους έσφαξαν ύστερα από φριχτά βασανιστήρια κοντά στο χωριό Σκάφη.

Τέλος, αναφέρουμε μια ακόμα ανατριχιαστική περίπτωση. Πρωτοχρονιά του 1944. Στο βουνό Τσαλ - Νταγ της Ανατολικής Μακεδονίας δρούσε το τμήμα του ΕΛΑΣ "ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ" μ' επικεφαλής τον Σπάρτακο, πολεμώντας τους Βούλγαρους κατακτητές. Για την αποτελεσματικότερη πάλη κατά του κατακτητή, ο ΕΛΑΣ πρότεινε συνεργασία στο ένοπλο τμήμα του Αντών - Τσαούς (Φοστερίδη) που βρισκόταν σ' εκείνη την περιοχή. Αφού έγιναν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, αποφασίστηκε να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά του 1944 με κοινό τραπέζι, να γνωριστούν μεταξύ τους καλύτερα, να ιδρύσουν ενιαίο συγκρότημα. Στη χαράδρα Μποέβας - Οβατζίκ οι ΕΛΑΣίτες, αφού έκαναν τις σχετικές προετοιμασίες, περίμεναν τους καλεσμένους. Χαράματα της Πρωτοχρονιάς οι επισκέπτες έφτασαν στο λημέρι και ενεργώντας με υπόδειξη του Αγγλου Μίλερ, πρώτα έσφαξαν τον ανύποπτο ΕΛΑΣίτη σκοπό, κύκλωσαν τα καλύβια και εξόντωσαν 17 ΕΛΑΣίτες, που κοιμούνταν (σύμφωνα με άλλη πληροφορία 29).

Σε συνέχεια ο Μίλερ με τις ομάδες του Αντών - Τσαούς πέρασαν στο Μποζ - Νταγ. Εστειλε σημείωμα στον έφεδρο ανθυπολοχαγό ΑΓΗ (Ζαχαρία Χαρτοματζίδη) να πάει κοντά του να "συνεννοηθούν" για τα σημεία που θα γίνονταν ρίψεις οπλισμού. Ο ΑΓΗΣ, που αγνοούσε τη δολοφονία των ΕΛΑΣιτών της ομάδας Σπάρτακου, πήγε στη συνάντηση με 10 ΕΛΑΣίτες. Ο Μίλερ προσπάθησε να τον πείσει να γίνει όργανό του. Ο ΑΓΗΣ αρνήθηκε. Τότε ο Μίλερ με τους ένοπλους του Αντών - Τσαούς (Παντελή, Μικρόπουλο, Πετράκη, Αναστάς - Αγά) τον συνέλαβαν και ακόμα 8 απ' τους συντρόφους του (δυο μπόρεσαν και ξέφυγαν) τους βασάνισαν φριχτά και τους εκτέλεσαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗ(2018-01-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-01-12 00:00:00.0)
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου(2003-11-23 00:00:00.0)
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου(2001-11-25 00:00:00.0)
Ορισμένα συμπεράσματα(1999-01-01 00:00:00.0)
Για την επιχείρηση του Γοργοπόταμου(1998-12-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ