Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
"Δίπλα στον αγώνα των παιδιών μας"

"Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων προβληματίστηκε και σκαρφίστηκε υπεκφυγές, για να γλιτώσει το τομάρι του εξεταστικού Μινώταυρου που μοστράρει σαν "μεταρρύθμιση"".

Ετσι ξεκινά η σκληρή ανακοίνωση - απάντηση της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας στις ..."υποχωρήσεις" του υπουργείου. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι, με αυτές τις "υποχωρήσεις", "εξευτελίζει τη συζήτηση για την ΠΑΙΔΕΙΑ και την ξεστρατίζει σε ανούσια ζητήματα, για να κοροϊδέψει τους μαθητές και τους γονείς, για να τους φέρει αντιμέτωπους".

"Μεταθέτει κατά μερικούς μήνες το κρίσιμο ζήτημα, κάνοντας έκπτωση στις φετινές εξετάσεις, αδικώντας τους μαθητές της Α Λυκείου που δικαιούνται να ζητήσουν τις ίδιες εκπτώσεις. Οι εκπτώσεις τονίζουν και διογκώνουν το κύριο ελάττωμα της μέσης εκπαίδευσης: Οτι ολόκληρη λειτουργεί ως μονόδρομος που οδηγεί στα ΑΕΙ".

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει ως "φτηνές διευκολύνσεις" τα παραπάνω και μάλιστα για τη μειοψηφία των παιδιών. "Για τους άλλους, την πλειοψηφία, γι' αυτούς που δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αδιαφορούν παντελώς. Σε όσους εγκαταλείπουν το 9χρονο σχολείο (1 στους 5 νέους λένε οι στατιστικές) θα προστεθούν και όσοι θα εγκαταλείπουν το Λύκειο. Θα ανακυκλώνονται στην κοινωνία της ανεργίας μαζί με τους 150.000 ανήλικους ανασφάλιστους εργαζόμενους. Μειώνει την ύλη, κάνει προσωπικές εκπτώσεις στις εξετάσεις, τάζει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αρκεί να διασώσει για το μέλλον το εξετασιολάγνο σύστημα που κατασκεύασε".

"Το ΥΠΕΠΘ δε θέλει να καταλάβει πως αυτή η σύγκρουση δεν είναι συγκυριακή. Η αφορμή ήταν η άμεση απειλή των εξετάσεων. Αλλά έφερε στο προσκήνιο την αγανάκτηση χρόνων όλης της κοινωνίας για την κακή ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας".

"Δεν μπορούν να πειστούν οι μαθητές και οι γονείς πως πάνε όλα καλά, πως δεν πειράζει που αποκλείονται από τη λυκειακή μόρφωση χιλιάδες παιδιά, βγαίνουν αγράμματοι μαθητές απ' τα σχολεία και βγαίνουν πτυχιούχοι από τα ΑΕΙ χωρίς μέλλον. Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας, πόσοι γονείς και για πόσο καιρό θα μπορούν να πληρώνουν απ' τα εισοδήματά τους (τα κάτω απ' το όριο της φτώχειας) για φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες κλπ.; Η "μεταρρύθμιση" και τα ταξίματα του ΥΠΕΠΘ θυμίζουν τη μόδα που επικρατούσε προ ετών, όταν πουλούσαν στην αγορά ωραιότατα άδεια βιβλία με το όνομα του Παπαδιαμάντη και του Ντοστογιέφσκι.

Δεν κάνει καμιά παρέμβαση ουσιαστική ούτε απαντά σ' αυτό που αποτελεί ανάγκη της κοινωνίας και των κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων: Το μεγαλύτερο εφόδιο του νέου ανθρώπου είναι η γενική γνώση, η γενική μόρφωση πριν από οποιαδήποτε επαγγελματική κατάρτιση, πριν από οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής για την ανώτατη εκπαίδευση".

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι η κυβέρνηση επιβάλλεται να απαντήσει "στο καθολικό αίτημα για ενιαίο 12χρονο σχολείο, που θα ολοκληρώνει τη γενική μόρφωση όλων των νέων: Σχολείο με ενιαία δομή, πρόγραμμα και λειτουργία, με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές εκπαιδευτικό προσωπικό. Για να ξεφύγει το σχολείο από τις εξετάσεις, τους μέσους όρους, τους βαθμούς και τη λογιστική της αξιολόγησης των μαθητών. Για να ασχοληθεί με την ουσία, που είναι η ποιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία".

"Χρειαζόμαστε σχολείο ελκυστικό, που θα εξασφαλίζει καθολικά το δικαίωμα της μόρφωσης ως τα 18 χρόνια για όλα τα παιδιά. Εμμένουμε στην κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων. Συζητάμε για τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, με εξασφάλιση της αυτοτέλειας του σχολείου.

Διεκδικούμε την ποιότητα στην εκπαίδευση. Επειδή τα όνειρα των παιδιών μας δε χωράνε σε αναλώσιμες γνώσεις για τις "ανάγκες της αγοράς". Επειδή οι αξίες της ζωής δε χαρίζονται, αλλά κατακτιούνται με αγώνα, που από την έκβασή του θα κριθεί αν η κοινωνία του αύριο θα είναι υποταγμένη στους κανόνες και τις ανάγκες της "αγοράς" ή στις ανάγκες των ανθρώπων, της κοινωνίας".

Και η Ομοσπονδία καταλήγει: "Η κυβέρνηση και το ΥΠΕΠΘ χρωστούν μια απάντηση. Θα αυξήσουν το μερίδιο του προϋπολογισμού για την παιδεία που χρειάζεται η χώρα μας; Θα αναστρέψουν την τρέχουσα πολιτική που εξισώνει την εκπαίδευση με την κατάρτιση, προς την κατεύθυνση της γενικής παιδείας (δικαίωμα για όλους) και της επιστήμης;

Εμείς οι γονείς των παιδιών αυτής της χώρας, που δικαιούνται να ορίσουν το μέλλον τους, είμαστε δίπλα τους στον αγώνα τους για καλύτερη παιδεία, για καλύτερη κοινωνία".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένουν αγωνιστικά οι μαθητές(2014-11-12 00:00:00.0)
Στην πεπατημένη της υποχρηματοδότησης(2002-01-06 00:00:00.0)
«Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»(2001-06-19 00:00:00.0)
Δε θα ξεκινήσει ομαλά η χρονιά(1999-08-27 00:00:00.0)
Η σκληρή γλώσσα των αριθμών(1999-07-17 00:00:00.0)
Συντονίζονται και προχωρούν(1998-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ